Chrustowe pierożki z makiem

Słodkie, chrupiące pierożki z nadzieniem makowym. Przypominają z wyglądu i smaku chrust. Na większości tworzą się pęcherzyki powietrza jak na chruście. Smażone są na głębokim tłuszczu. Są lekkie, smaczne i pełne nadzienia.

Składniki na ok. 90 sztuk:
Ciasto:

  • 500g mąki pszennej
  • 60ml mleka, lekko ciepłego
  • 60ml wody, lekko ciepłej
  • 60ml oleju
  • 1 łyżka rumu
  • 1 łyżka cukru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 200ml wody
  • 150g cukru
  • 250g maku zmielonego
  • 1 łyżka miodu
  • ½ łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować nadzienie. Wodę zagotować z cukrem. Dodać mak i chwilę gotować. Ściągnąć garnek z pieca i wmieszać miód i cynamon. Odstawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować ciasto. Do miski wsypać mąką. Dodać cukier, szczyptę soli, jajko i żółtka. Wlać olej, lekko ciepłe mleko, lekko ciepłą wodę i rum. Zagnieść na jednolite ciasto, najpierw w misce, a następnie na blacie. (Ciasto jest mało elastyczne i trudne do zagniecenia. Ja dodałam dodatkowo 4 łyżki lekko ciepłego mleka). Ciasto przykryć i pozostawić na 20 minut.
  3. Ciasto podzielić na pół. Rozwałkować je cienko na blacie oprószonym mąką.
  4. Wykrawać z niego krążki np. szklanką. (Pozostałe ciasto trzymać przykryte ściereczką, aby nie obsychało). Na środku nakładać ok. łyżeczki nadzienia i sklejać jak pieroga, bardzo dokładnie i mocno dociskając brzegi.
  5. Pierożki układać na desce.
  6. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu w temperaturze ok. 180°C z obu stron na złoty kolor.
  7. Układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego.

Na podstawie przepisu z książki: „So backt Südtirol” z moimi zmianami.

Chrustowe pierożki z makiem

Chrustowe pierożki z makiem