Strona Główna Alkoholowe Baileys - irlandzki likier
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Baileys - irlandzki likier Drukuj Email
poniedziałek, 21 marca 2011 11:21

Baileys - irlandzki likier

Jeśli lubicie Baileys’a to ten przepis jest warty wypróbowania. Był tak zachwalany na kilku blogach, jako porównywalny z oryginałem, że koniecznie musiałam go zrobić. Jak dla mnie oryginał to jednak oryginał i ciężko mu dorównać, ale jak na likier przygotowany w domu  jest bardzo smaczny i z pewnością nie raz go jeszcze zrobię Wink.  Sami możecie zdecydować ile whisky chcecie dodać. Ja dałam trochę ponad 250ml i jak dla mnie jest ok., chodź słabszy od oryginału. Porównywałam pijąc z obu butelek na raz Laughing. Z podanego przepisu wychodzi 1 litr likieru. Przepis znalazłam tutaj.

Składniki:

  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki kakao
  • ¾ szklanki słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • ¾ szklanki mleka
  • 400g mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 szklanka whisky (lub więcej)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ewentualnie: ¼ łyżeczki ekstraktu migdałowego

Sposób przygotowania:

  1. W filiżance wymieszać kawę i kakao z paroma łyżkami śmietany.
  2. Dodać do reszty śmietany, mleka, mleka skondensowanego, miodu, whisky i ekstraktu. Całość zmiksować blenderem na wysokich obrotach przez ok. 30 sekund.
  3. Likier przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce, w lodówce nawet do 2 miesięcy. Przed pierwszym spożyciem najlepiej schłodzić likier przez co najmniej 12godz. Przed użyciem wstrząsnąć butelką.

Smacznego Smile.

Baileys - irlandzki likierBaileys - irlandzki likier

follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #18 Joanna 2014-02-21 09:19
Moniko tak długo to nie. W chłodzie można go trzymać do 2 miesięcy.
Cytować
 
 
0 #17 Monika 2014-02-20 13:33
Witam serdecznie :) Przepis wygląda smakowicie i ma bajkowy kolor. Ma tylko pytanie - czy utrzyma się w butelce w spiżarce przez około rok? Tak do następnej zimy? Bardzo chciałabym go zrobić, ale zazwyczaj takie wynalazki robi się na okres jesienno zimowy a tu wiosna za progiem... z góry dziękuję za odpowiedź
Cytować
 
 
-7 #16 Nina 2013-03-01 16:08
Nie polecam przepisu, po wlaniu whisky mleko albo śmietanka się zważyły. W smaku w ogóle nie przypomina likieru Bayleis.
Cytować
 
 
0 #15 Joanna 2012-12-28 20:35
.mago kawę rozpuszczasz tylko razem z kakao w śmietanie. Po miksowaniu blenderem powinna wyjść jednolita konsystencja. Jeśli taka nie wyjdzie można przelać likier przez gazę.
Cytować
 
 
0 #14 .mago 2012-12-20 16:50
Joanno, czy kawę rozpuścić w wodzie? Nie rozpuściłam, wymieszałam z kakao i mój likier ma drobinki kawy :)
Cytować
 
 
0 #13 Joanna 2012-12-10 22:45
Jolu nie. Dajesz mleko skondensowane słodzone prosto z puszki :-)
Cytować
 
 
0 #12 jola 2012-12-10 22:40
Joasiu czy mleko skondensowane trzeba najpierw ugotować jak podają na innych stronkach z tym przepisem? :-?
Cytować
 
 
0 #11 Joanna 2012-06-16 11:56
Olu do 2 miesięcy w lodówce.
Cytować
 
 
0 #10 Ola 2012-06-16 10:08
Ile miesięcy taki domowy likier może stać?
Cytować
 
 
0 #9 justyna 2012-02-28 12:15
Likier jest przepyszny mam podobny przepis, umnie wódka odpad, robie na whisky, ale bez amaretto. Choć ostatnio robiam na brendy, Byl dobry!
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl