Strona Główna Z nadzieniem Rogaliki z marmoladą
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Rogaliki z marmoladą Drukuj Email
czwartek, 20 stycznia 2011 22:19

Rogaliki z marmoladą

Bardzo kruche (a nawet przypominające francuskie), delikatne rogaliki serowe z marmoladą (powidłami lub dżemem). Rogaliki posypane są z góry cukrem pudrem. Samo ciasto nie zawiera w ogóle cukru. Dzięki słodkiemu nadzieniu smakują wyśmienicie nawet bez posypywania cukrem. Moja mama robiła te rogaliki z twarogiem. Ja tym razem zrobiłam z serkiem kremowym typu Philadelphia. Myślę, że można użyć dowolnego sera tylko należy dodać odpowiednią ilość mąki, aby ciasto za bardzo się nie kleiło i dało się rozwałkować.

Składniki:

  • 250g twarogu zmielonego (lub serka kremowego typu Philadelphia)
  • ok. 250g mąki pszennej
  • 250g masła
  • 1 jajko
  • ok. 200g marmolady (u mnie powidła śliwkowe)
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę posiekać z masłem. Dodać ser i pół jajka. Zagnieść ciasto. (Ciasto będzie lekko klejące przez ser, ale nie powinno się bardzo kleić. Jeśli będzie taka potrzeba, można dodać troszkę więcej mąki, ale nie za dużo, aby ciasto pozostało mięciutkie).
  2. Ciasto rozwałkować na grubo posypanym mąką blacie.
  3. Ciasto pokroić w trójkąty. Na każdym trójkącie ułożyć trochę marmolady i zwinąć w rogaliki. Dobrze skleić, aby podczas pieczenia nadzienie nie wypłynęło.

02

  1. Rogaliki ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować rozkłóconą resztą jajka. (Wychodzą 3 blachy rogalików).

03

  1. Rogaliki piec w nagrzanym piekarniku około 20min. w temperaturze 180°C, do zarumienienia.
  2. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 20 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 50
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Rogaliki z marmoladą

Rogaliki z marmoladą

follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #23 Joanna 2014-03-19 09:28
Karolino nie trzeba.
Cytować
 
 
0 #22 karolina 2014-03-19 07:58
witam serdecznie,

Zwracam sie do pani z pytaniem czy do tego przepisu nie nalezy dodac drozdzy lub proszku do pieczenia? Z gory dziekuje za odpowiedz.
Cytować
 
 
0 #21 ANNA 2013-12-27 19:48
ROGALIKI SMAKOWAŁY WSZYSTKIM ALE NAJBARDZIEJ DZIECIOM.ŁATWY PRZEPIS.POLECAM SZCZERZE.
Cytować
 
 
+1 #20 Joanna 2012-11-15 09:07
Majciu możesz. Gdyby Ci się ciasto mocno kleiło, dosyp trochę mąki.
Cytować
 
 
+1 #19 Majcia 2012-11-15 07:01
Czy zamiast serka kremowego typu Philadelphia mogę użyć serka w "wiaderku"
Cytować
 
 
+1 #18 Joanna 2012-11-12 21:16
Izabelo nie mogę Ci dać gwaracji, że przepis jest dobry jeśli go nie robiłam ;-) Patrząc na składniki to jest to zwykłe ciasto drożdżowe bez cukru. Dodałabym chociaż szczyptę cukru do zaczynu i nie wiem, czy ilość mąki nie jest trochę za mała. Zobaczysz przy wyrabianiu ciasta, czy się bardzo klei.
Cytować
 
 
+1 #17 Izabela 2012-11-12 20:02
pani Joanno ja mam troszke inny przepis czy może mi pani powiedziec czy on jest dobry bo jeszcze nie pikłam
*PÓŁ Z POŁOWY DROŻDŻY
*PÓŁ MASŁA
*2 SZKLANKI MĄKI
*1 JAJKO
*NIECAŁA SZKLANKA MLEKA
*SZCZYPTA SOLI
CUKIER PUDER (POSYPKA)
PROSZE O SZYBKOM ODPOWIEDZ
Izabela
Cytować
 
 
0 #16 ewa 2012-07-28 15:15
ale sie umęczyłam :) to był mój pierwszy raz z takim ciastem. Kuchnia wyglądała jak pobojowisko! :) Ale mąż powiedział, ze niebo w gębie. ponieważ nie miałam konfitury zrobiłam tak: śliwkę suszoną umazałam Nutellą i ciach na trójkącik :) obawiam się, że mąż teraz bedzie chciał takie cuda częsciej zajadać ! :)
Cytować
 
 
0 #15 Widenna 2012-02-03 10:43
Fajny przepis, podobny tylko bez jajka i 200 gr mąki oraz Danio zamiast mielonego sera krąży po mojej rodzinnej wsi jako ten najtrudniejszy :lol: Niewiele Pań jest w stanie uzyskać efekt listkowania w stopniu zadowalającym, a ponoć sekret tkwi w dosypaniu jak najmniejszej ilości mąki przy wałkowaniu, co przy okrutnie klejącym się cieście jest prawie awykonalne :-) Moja teściowa robi fantastyczne, mnie udały się raz. Z twojego przepisu wyszły niezłe ;-) Tylko ja nie potrafię rolować rogalików!!! :cry: Wybrałam więc naszą, prostszą formę, czyli ciasto na kwadraty, w środek konfitura i zlepić przeciwległe rogi. U nas(śląsk) nazywają się SZPLITRY i zawsze są z domową konfiturą jabłkową, której przepis też jest nasz, wiejski :)
Pozdrawiam
Cytować
 
 
-1 #14 Paula. 2011-09-17 20:05
Dziękuję za ekspresową odpowiedź. ;)
Jutro od rana zabieram się za pieczenie. :P
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
DARMOWA dostawa i zwrot
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+