Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Croissants

Croissants to chrupiące rogaliki przygotowane z ciasta drożdżowo- francuskiego. Przepis na crossants pochodzi ze strony essen-und-trinken.de i jest to najlepszy według mnie przepis na te rogaliki. Rogaliki wychodzą idealne, chrupiące, delikatne i maślane. Chcąc zrobić prawdziwe Croissants trzeba poświęcić im sporo czasu. Ciągle powtarza się proces rozwałkowywania, składania i chłodzenia ciasta. Jeśli postępuje się według instrukcji i ciasto z masłem jest odpowiednio schłodzone, to przygotowanie tych rogalików nie jest wcale skomplikowane.
Rogaliki są idealne na śniadanie lub jako przekąska. Można je jeść same lub z masłem, konfiturą lub kremem czekoladowym.

Składniki:

  • 20g świeżych drożdży
  • 250g mąki + do podsypywania
  • 100ml mleka (temperatura pokojowa)
  • 15g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 180g masła
  • folia spożywcza

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wsypać do miski. Dodać pokruszone drożdże, mleko, cukier, jajko, sól i 30g pokrojonego w kawałki masła. Ciasto zagnieść najpierw robotem kuchennym z hakiem do ciasta drożdżowego lub ręcznym mikserem z mieszadłami. Gdy ciasto będzie ładnie odchodzić od miski, przełożyć je na posypany mąką blat i wyrobić dalej ręcznie. Uformować z ciasta kulę, włożyć ją do miski posypanej mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 30 min. do wyrośnięcia.
  2. W międzyczasie resztę masła położyć na kawałku folii spożywczej, przykryć drugim kawałkiem folii i spłaszczyć lekko ręką i kolejno wałkiem rozwałkować masło w kwadrat na grubości 1cm. Zawinięte masło w folię wstawić do lodówki na 20 min.

02

 

  1. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką (nie zagniatać już więcej) i rozwałkować tak, aby rozwałkowane ciasto było około 2 razy większe niż rozwałkowane masło (Uwaga: Ciasto należy rozwałkowywać możliwie w jednym kierunku. Dotyczy to wszystkich etapów).
  2. Masło ułożyć na środku ciasta. Ciasto złożyć w kopertę i dokładnie skleić brzegi.

03

04

05

 

  1. Ciasto odwrócić (złączeniami do dołu) i rozwałkować na długi prostokąt o grubości około 1cm. Ciasto złożyć jak list (krótszy bok złożyć do połowy, drugi bok założyć na ten złożony). Leciutko rozwałkować (tylko wałkiem docisnąć, aby było troszkę cieńsze, wtedy lepiej się schłodzi) i zawinąć w folię. Zawinięte ciasto położyć na desce i wstawić do lodówki na 30 min.

06

07

08

09

  1. Ciasto ponownie rozwałkować na podłużny prostokąt. Krótsze boki zawinąć do środka i ponownie całe ciasto zwinąć na pół. Ciasto leciutko rozwałkować (docisnąć wałkiem), zawinąć w folię, położyć na desce i wstawić na 20- 30min. do lodówki.

010

011

  1. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 7- 8mm. Wyciąć równej wielkości trójkąty (o długich bokach i krótszej podstawie). Podstawę lekko naciąć, aby rogaliki wyszły szersze. Tak przygotowane ciasto zostawić na 5 min. Trójkąty jeszcze w rękach trochę naciągnąć i zwinąć od podstawy w rogaliki.

015

  1. Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przy pomocy pędzelka posmarować je wodą (aby nie obeschły) i pozostawić na 20min. Po tym czasie posmarować rogaliki ponownie, tylko tym razem mlekiem (aby po upieczeniu miały ładny kolor).

012

  1. Rogaliki piec w nagrzanym piekarniku około 20- 30min. na złoty kolor  w temperaturze 180°C.

Przepis pochodzi ze strony www.essen-und-trinken.de, „Plunderteig-Grundrezept”.

zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 20- 30 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

2 1/2 godz.
porcje

Liczba sztuk:

12 średniej wielkości rogalików
trudnosc Trudność: trudne
koszt Koszt: niski

Croissants

Croissants

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony