Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Rogaliki zatapiane

Przepis na drożdżowe rogaliki z powidłami śliwkowymi, marmoladą lub konfiturą. Ciasto drożdżowe nie wymaga długiego wyrabiania, a wyrasta zanurzone w zimnej wodzie. Czas wyrastania jest bardzo krótki, jak na ciasto drożdżowe. Wyrośnięte ciasto wypływa już najczęściej po 10- 15min. Rogaliki w smaku są bardzo dobre. Ładnie wyrastają podczas pieczenia,są miękkie, a jednocześnie lekko kruche z zewnątrz.

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 500g mąki pszennej
  • 250g margaryny
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru lub drobnego cukru kryształu
  • ½ szklanki mleka
  • 60g drożdży
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • powidła z agrestu lub śliwek, marmolada lub dobrze odsączona konfitura (u mnie powidła śliwkowe)

Lukier:

  • ½ szklanki cukru pudru
  • kilka łyżek gorącej wody

Dodatkowo:

  • mąka do podsypywania

Sposób przygotowania:

  1. Lekko ciepłe mleko wymieszać z pokruszonymi drożdżami, cukrem, ok. 3 łyżkami mąki i solą. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15min.
  2. Masło roztopić.
  3. Do wyrośniętego zaczynu dodać żółtka, roztopiony letni tłuszcz i pozostałą mąkę. Wyrobić ciasto, aż utworzy się lepka, tłusta kula. (Ciasta nie trzeba wyrabiać długo, tylko do momentu, aż powstanie jednolite ciasto).

02

  1. Ciasto należy zawinąć w lnianą ściereczkę (pozostawiając trochę miejsca,ponieważ będzie rosło, ale szczelnie, żeby nie wypłynęło).
  2. Ciasto należy włożyć do naczynia z bardzo zimną wodą (tak, aby woda przykryła ciasto).

03

  1. Gdy ciasto wyrośnie, stanie się lekkie i wypłynie. Trwa to zazwyczaj ok. 10- 15min. (chodź czytałam, że może to trwać nawet do 2godz.).

04

  1. Po wyciągnięciu ciasta z wody i zdjęciu ściereczki, należy podzielić ciasto na 4 części.

05

  1. Każdą cześć, jedną po drugiej, należy rozwałkować na posypanym mąką blacie w kształt koła i podzielić go na 8 trójkątów. Na każdym trójkącie ułożyć trochę nadzienia (ok. ½ – ¾ łyżeczki. Nie za dużo, aby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia). Trójkąty zwinąć od podstawy, tworząc rogaliki.

06

  1. Gotowe rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

07

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 – 20min. do zarumienienia w temperaturze 180°C (lub jak źródło podaje 25- 30min. w temp. 160°C).
  2. Jeszcze ciepłe rogaliki posmarować lukrem (wymieszana gorąca woda i cukier puder).
  3. W ten sam sposób upiec wszystkie rogaliki.

Smacznego Smile.

Uwaga: 1 szklanka = 250ml

Przepis pochodzi z książki: „Słodka kuchnia polska” Ewy Aszkiewicz.

zegarek

Czas przygotowania:

około 50 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 15- 20 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

32
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Rogaliki zatapiane

Rogaliki zatapiane

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Gość - Magda

    Rogaliki przepyszne. Właśnie zrobiłam kolejny (trzeci) raz. Tym razem z masą makową, posypane płatkami migdałów. Wyszły rewelacyjne. Poprzednie z powidłami i masą kajmakową też smaczne.
    Wszystkim polecam przepis!

  • Gość - sylwia

    Przepis świetny i rogaliki wyszły przepyszne!

  • Gość - Joanna

    Sybillo przelicznik jest taki: : 25g drożdży świeżych to 7g drożdży suchych.

  • Gość - Sybilla

    Witam.
    W przepisie sa wymienione swieze drozdze.
    Ja mam tylko suche drozdze.
    Czy mozna ich uzyc i w jakiej ilosci.

  • Gość - Kinga

    Witam , czy zamiast margaryny można użyć smalcu ? Z góry dziękuję za odpowiedź :)

  • Gość - Joanna

    Joanno tak, po wyciągnieciu z wody należy je wyciągnąć na blat posypany mąką, ponownie zagnieść i rozwałkować.

  • Gość - Joanna

    Witam, zrobiłam te rogaliki- wyszły wyśmienite. Mam tylko pytanie: jak włożyłam do wody (urosło pięknie w 10 min) i je wyjęłam to było miejscami takie rozwodnione (jak by mąkę urobił z wodą), żeby je rozwałkować musiałam blat podsypać mąka i ponownie wyrobić - czy tak powinno być? Czy może po wyjęciu tylko je podzielić i rozwałkować - jeżeli tak to może ja za krótko wyrobiłam ciasto, ale przed włożeniem do wody wyglądało jak ze zdjęcia. Proszę o podpowiedz, rogaliki są tak pyszne, że chciałabym je robić częściej. Pozdrawiam.

  • Gość - Ayesha

    Ja zamiast marmolady dałam banany , śliwki i jabłuszko . Wyszły lepsze niż z marmoladką , a przed pieczeniem posmarowałam jajkiem, a po pieczeniu polałam właśnie syropem z cukru . wyszły pyszne :D

  • Gość - Jolek

    Pychota :) Po prostu mniam!!!

  • Gość - Monika

    Sposób z zanurzeniem super nadaje rogalikom bardziej kruchy smak a wiele lat pieklam rogaliki tradycyjnie czekajac az wyrosnie ciasto i jednak smak jest inny. Dziekuje za przepis..PYCHAAA

Pokaż więcej
English French German Italian Russian Spanish

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Obecnie brak dostępnych zdjęć.

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

Właśnie zrobiłam są pyszne! polecam
Witam, czy można pominąć ananasa w kremie do przekładania tortu? Pozdrawiam
Angeliko, najlepiej zrobić dzień wcześniej i od razu przełożyć je kremem. Najwcz...
Bardzo lubię ciasto francuskie i cynamon, więc to jest ciasto idealne . Na pewno...
Małgosiu, myślę, że spokojnie.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony