Strona Główna Ciasta ucierane Sękacz
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Sękacz Drukuj Email
poniedziałek, 29 listopada 2010 20:56

sękacz

Oryginalny sękacz pieczony jest na otwartym ogniu, na obracającym się drewnianym wałku, który polewany jest kolejnymi porcjami ciasta. Wyglądem przypomina ścięty pień drzewa. Kolejne warstwy jasnego ciasta oddzielone są ciemnymi pasmami już spieczonego ciasta. Spływający nadmiar ciasta tworzy sople, które naśladują sęki.

Piekąc sękacz w warunkach domowych musimy niestety zrezygnować z oryginalnego kształtu. Możemy upiec sękacz w dowolnej formie np. tortownicy lub keksówce. Ważne jest, aby podczas pieczenia nie spuszczać ciasta z oczu, żeby poszczególne warstwy za bardzo się nie przypiekły. Podstawowe składniki tego ciasta to: masło, jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i mąka. Do pieczenia sękacza nie używa się proszku do pieczenia. Dodatkowo sękacz można wzbogacić o marcepan, orzechy, czy rum. Zdecydowałam się dodać marcepan, dla wzbogacenia smaku. Sękacz jest ciastem bardzo prostym do przygotowania. Pracochłonne jest jednak pieczenie kolejnych jego warstw. Sękacz najczęściej oblany jest czekoladą, bądź lukrem. Po upieczeniu można pokroić go na dowolne kawałki. Połowę pokroiłam jak tort, a drugą połowę na nieduże trójkąty i oblałam je polewą czekoladową.

Składniki:
Ciasto:

  • 6 jajek
  • 200g masła
  • 150g masy marcepanowej
  • 100g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 100g cukru
  • 50g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej

Polewa:

  • 200g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić żółtka od białek.
  2. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i pokrojoną na małe kawałeczki masą marcepanową na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo po jednym żółtku. (Masa ma być dobrze ubita).
  3. Mąkę pszenną wymieszać osobno z mąką ziemniaczaną. Dodawać po łyżce do ubitej masy jajecznej. (Mieszam mikserem na najniższych obrotach.)
  4. Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Dalej miksując dodawać stopniowo cukier.
  5. Ubite białka dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
  6. Ciasto wykładać np. do tortownicy (o średnicy 26cm). Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
  7. Nałożyć ok. 3 łyżki ciasta i rozsmarować na dnie formy.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 3- 4min. w temperaturze 220°C na środkowej szynie piekarnika. (Ciasto ma mieć brązowo- złoty kolor. Najlepiej nie spuszczać go z oka, bo szybko się rumieni Wink). Formę wyciągnąć z piekarnika i nałożyć kolejne 3 łyżki ciasta. Rozsmarować na całej powierzchni i piec kolejne 3 min, do zarumienienia. Tak postępować, aż do wyczerpania ciasta. Wychodzi ok. 9- 10 warstw.
  9. Ciasto po upieczeniu ostudzić.
  10. Czekoladę połamać na kawałki i razem z 2 łyżkami masła i 2 łyżkami mleka roztopić w kąpieli wodnej.
  11. Ciasto można polać całe polewą i później pokroić na kawałki lub najpierw pokroić na dowolne kawałki i zanurzać je w płynnej czekoladzie.

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

sękacz

sękacz

follow_bird-b
 

Komentarze  

 
0 #46 Joanna 2015-03-08 15:38
Ada tak. Ciasto długo zachowuje świeżość.
Cytować
 
 
0 #45 Ada 2015-03-08 13:31
Jak długo to ciasto/ciasteczka zachowuje świeżość? Jeśli zrobię jednego dnia wieczorem to na drugi dzień wieczorem nadal będzie tak samo smaczne?
Cytować
 
 
+1 #44 Joanna 2015-02-23 15:45
Angelo możesz zrobić go sama. Przepis jest na stronie. Powoli na rynku polskim można również kupić prawdziwy cukier waniliowy np. firmy Kotanyi "cukier z prawdziwą wanilią".
Cytować
 
 
0 #43 Angela 2015-02-23 14:15
A gdzie dostanę cukier waniliowy?? Bo w sklepach sa tylko cukru waniLINowe niestety (nie ma nic wspólnego z wanilią) ;/
Cytować
 
 
+2 #42 Joanna 2014-03-14 10:41
Ilono dziękuję za uwagę. Rzeczywiście .. na stronie Pani Wachowicz rozpoznaje tekst, który sama pisałam ...
Jest oczywiście miło, jeśli ktoś wzorując się na przepisach innych podaje ich źródło. Bardzo często przepisy sa jednak kopiowane i umieszczane przez osoby prywatne, tylko z niewielkimi modyfikacjami (w tym przypadku jest wyrzucona tylko masa marcepanowa). Trudno tutaj dochodzić kto i jak. Nie będę się rozpisywać, bo temat jest obszerny zarówno z natury prawnej jak i ludzkiej.
Cytować
 
 
0 #41 Ilona 2014-03-13 23:53
przepis super ... identycznie wszystko opisane jest ns stronie ewy wachowicz ... składniki opis itd..jakby ściągnięty
Cytować
 
 
0 #40 ggg 2014-03-12 08:58
Cytuję Monisia 777:
Dzięki za przepis . Ale gdzie można kupić marcepan?


W Lidlu
Cytować
 
 
-1 #39 gość 2013-12-10 09:54
Cytuję Marek:
Nie może być margaryna, bo to nie będzie już to ciasto.Zwłaszcza już nie ten smak!!!
Na jaką cholerę stosować wynalazki, jeśli można dać rzecz oryginalną?


żeby byo taniej...
Cytować
 
 
+2 #38 Monisia 777 2013-10-11 17:11
Dzięki za przepis . Ale gdzie można kupić marcepan?
Cytować
 
 
0 #37 Joanna 2013-07-10 08:32
Klaudio z orzechami to już nie tak łatwo. Trzeba by było przerobić przepis. Nie można masy marcepanowej zamienić na orzechy. Można co najwyżej zmiejszyć ilość mąki i dodać zmielone orzechy.
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
02022015_banners 300x250 Image Banner 300 x 250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+