Strona Główna Inne Śmietanowiec
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Śmietanowiec Drukuj Email
środa, 26 czerwca 2013 07:04

Śmietanowiec

Śmietanowiec, a może jogurtowiec ;) Trudno tutaj dobrać odpowiednią nazwę, gdy ilość śmietany i jogurtu jest taka sama. Wydaje mi się, że Śmietanowiec jest nazwą bardziej popularną na określenie właśnie takiego białego ciasta bez pieczenia z kawałkami różnokolorowych galaretek.

To ciasto to gruba warstwa delikatnej, nie za słodkiej pianki śmietanowo- jogurtowej, wymieszanej z kostkami galaretek. Można wylać ją na warstwę podłużnych biszkoptów. W wersji bezglutenowej należy zrezygnować z biszkoptów lub użyć bezglutenowych.

Składniki:

  • 3 galaretki (najlepiej różnokolorowe)
  • 600g jogurtu greckiego lub innego gęstego jogurtu naturalnego
  • 600ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • ok. 60g cukru
  • 7 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku (lub 9 listków żelatyny)
  • ewentualnie podłużne biszkopty (ok. 100- 150g)

Sposób przygotowania:

  1. Galaretki (każdą z osobna) rozpuścić w 250ml gorącej wody. Ostudzić i przelać do pojemników lub głębokich talerzy.
  2. Galaretki włożyć na parę godzin do lodówki, aby stężały.

2

  1. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. (Teraz można dno formy wyłożyć biszkoptami).
  2. Galaretki pokroić w kostkę. Wszystkie kolory wymieszać. Odłożyć parę kostek do dekoracji i pokroić je drobniej.

3

  1. Jogurt przełożyć do miski. Dodać cukier i wymieszać dokładnie trzepaczką lub łyżką. Sprawdzić, czy jest wystarczająco słodkie.
  2. Żelatynę namoczyć w 10 łyżkach zimnej wody. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać 4 łyżki jogurtu z cukrem i wymieszać trzepaczką, a następnie dodać do reszty jogurtu i dokładnie wymieszać. Pozostawić, aż jogurt zacznie tężeć.
  3. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do tężejącego jogurtu. Na końcu wmieszać kostki galaretek. Masę wyłożyć do tortownicy. Z góry posypać pozostałymi galaretkami i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godz. do stężenia.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 3- 12 godz.
porcje Liczba porcji: około 12- 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Śmietanowiec

Śmietanowiec

Śmietanowiec

follow_bird-b
 

Komentarze  

 
0 #28 Joanna 2015-05-12 21:18
Joanno zwykły.
Cytować
 
 
0 #27 JOANNA 2015-05-11 11:32
Witam,mam takie pytanie jaki cukier ma dodać? :)
Cytować
 
 
0 #26 Natalia 2015-04-16 12:08
Dziękuję za szybka odpowiedź. Jak wrócę z pracy to sprawdzę w jakim stanie są moje galaretki. Jeśli będą ok, to zostawię, a jak będą super miękkie to rozrobię nowe. Mam nadzieję, że ciasto się uda ;-)
Cytować
 
 
0 #25 Joanna 2015-04-16 10:54
Natalio już zostaw i rób do końca. Nic się nie stanie, galaretka będzie tylko mniej zbita.
Cytować
 
 
0 #24 Natalia 2015-04-16 08:26
Joanno, wlasnie doczytałam, że galaretki mają być rozpuszczone w 250ml wody! A ja już je rano zrobiam wg przepisu na opakowaniu i dalam do każdej 500ml wody. Czy coś się stanie? Czy mam kupić nowe i zrobić od nowa?
Cytować
 
 
0 #23 MadzialenA 2015-04-06 10:05
Śmietanowiec pyyyyyyycha!!!! znika bardzo szybko z talerza!!!
Cytować
 
 
0 #22 Kasia 2015-03-04 12:43
Torcik wychodzi przepyszny.Robie go co weekend.Dziękuje za super przepis i pozdrawiam autorke:)
Cytować
 
 
+1 #21 Joanna 2014-12-11 01:14
Patrycjo może.
Cytować
 
 
+1 #20 Patrycja 2014-12-10 18:35
Mam śmietankę 36% 500g, może być zamiast śmietany 600ml?
Cytować
 
 
0 #19 Ania 2014-11-29 17:00
przepis super, zrobiłam do szkoły na Andrzejki i dzieci były zachwycone, polecam!!!
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
02022015_banners 300x250 Image Banner 300 x 250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+