Strona Główna Inne Śmietanowiec
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Śmietanowiec Drukuj Email
środa, 26 czerwca 2013 07:04

Śmietanowiec

Śmietanowiec, a może jogurtowiec ;) Trudno tutaj dobrać odpowiednią nazwę, gdy ilość śmietany i jogurtu jest taka sama. Wydaje mi się, że Śmietanowiec jest nazwą bardziej popularną na określenie właśnie takiego białego ciasta bez pieczenia z kawałkami różnokolorowych galaretek.

To ciasto to gruba warstwa delikatnej, nie za słodkiej pianki śmietanowo- jogurtowej, wymieszanej z kostkami galaretek i wylanej na warstwie podłużnych biszkoptów.

Składniki:

  • 3 galaretki (najlepiej różnokolorowe)
  • 600g jogurtu greckiego lub innego gęstego jogurtu naturalnego
  • 600ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • ok. 60g cukru
  • 7 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku (lub 9 listków żelatyny)
  • podłużne biszkopty (ok. 100- 150g)

Sposób przygotowania:

  1. Galaretki (każdą z osobna) rozpuścić w 250ml gorącej wody. Ostudzić i przelać do głębokich talerzy lub innych pojemników.
  2. Galaretki włożyć na parę godzin lub na całą noc do lodówki, aby stężały.

2

  1. Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć biszkoptami.
  2. Galaretki pokroić w kostkę. Wszystkie kolory wymieszać. Odłożyć parę kostek do dekoracji i pokroić je drobniej.

3

  1. Jogurt przełożyć do miski. Dodać cukier i wymieszać dokładnie trzepaczką lub łyżką. (Sprawdzić, czy jest wystarczająco słodkie).
  2. Żelatynę namoczyć w 10 łyżkach zimnej wody. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać 4 łyżki jogurtu z cukrem i wymieszać, a następnie dodać do reszty jogurtu. Pozostawić, aż jogurt zacznie tężeć.
  3. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do tężejącego jogurtu. Na końcu wmieszać kostki galaretek. Masę wyłożyć na biszkopty. Z góry posypać pozostałymi galaretkami i wstawić do lodówki na parę godzin (co najmniej 3 godz.) do stężenia.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 3- 12 godz.
porcje Liczba porcji: około 12
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Śmietanowiec

śmietanowiec

follow_bird-b
 
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
+2 #18 natalia 2014-05-24 23:52
Proponuję najpierw ubić śmietanę, a później jogurt z żelatyną inaczej jogurt jest już sztywny i ciężko go wyrobić.Pomimo tego ciasto jest rewelacyjne w smaku i nieźle wygląda.Poza oczekiwaniem na galaretki masę wyrabia się szybko i zajmuje to zaledwie kilka minut.Serdecznie polecam i dziękuję za przepis:-)
Cytować
 
 
+7 #17 Joanna 2013-12-11 19:27
Kasiu 4 łyżki jogurtu należy dodać do ciepłej żelatyny i dobrze wymieszać, a następnie należy to dodać do reszty jogurtu. W ten sposób zapobiegniemy powstaniu ewentualnych grudek z żelatyny. Uważaj, aby żelatyny nie zagotować, bo straci właściwości żelujące. Należy ją tylko podgrzać, aż się rozpuści.
Cytować
 
 
+1 #16 Kasia 2013-12-11 18:41
" Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać 4 łyżki jogurtu..." - czy jogurt dodajemy do gorącej żelatyny? Chciałabym to ciasto zrobić na święta i zależy mi, żeby się udało :-)
Cieszę się, że trafiłam na Pani bloga, od kilku dni tylko siedzę i spisuję sobie przepisy do starego kajeciku :)
Cytować
 
 
+3 #15 Agata 2013-11-08 20:55
drugie podejście- porażka po dodaniu jogurtu do żelatyny od razu stężało mi to w kubku ale postanowiłam spróbować 3 raz z tego jogurtu który został. Dodałam żelatynę lekko ostudzona bezpośrednio do jogurtu miksując mikserem na pełnych obrotach- Udało się!!
Cytować
 
 
+1 #14 Joanna 2013-11-08 15:38
Agato jogurt się zwarzył. Masa musi być gładka.
Cytować
 
 
0 #13 Agata 2013-11-08 12:35
dodałam do ciepłej zelatyny 4 łyżki jogurtu i konsystencja byla ok a po polaczeniu tego z resztą jogurtu powstały grudki, jogurt wygladał jak serek czy tak miało być? wyrzuciłam go i po poludniu zamierzam kupic jogurt i sprobowac jeszcze raz :(
Cytować
 
 
0 #12 Joanna 2013-09-13 09:49
Aniu tak, śmietanę ubijasz na sztywno w osobnej misce i gdy jogurt zacznie tężeć dodajesz ją do jogurtu delikatnie mieszając.
Cytować
 
 
0 #11 ania 2013-09-13 09:31
A ja nie rozumiem pkt 7 jak to śmietanę ubić? Samą? Nie mam wielkiego doświadczenia w pieczeniu.
Cytować
 
 
0 #10 nowa 2013-08-30 20:20
Mój po trzech godzinach jeszcze do końca nie stężał. Czy mam się martwić?
Cytować
 
 
+9 #9 Beata 2013-08-24 10:28
A ja zamiast galaretki oddałam zelki misie efekt super:) a wierzch udekorowalam truskawkami polanymi mleczna czekolada pychotka
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
Statyczny_300x250
 
 
NewSeasonWoman 250x250
 
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl