Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Śmietanowiec

Śmietanowiec, a może jogurtowiec ;) Trudno tutaj dobrać odpowiednią nazwę, gdy ilość śmietany i jogurtu jest taka sama. Wydaje mi się, że Śmietanowiec jest nazwą bardziej popularną na określenie właśnie takiego białego ciasta bez pieczenia z kawałkami różnokolorowych galaretek.

To ciasto to gruba warstwa delikatnej, nie za słodkiej pianki śmietanowo- jogurtowej, wymieszanej z kostkami galaretek. Można wylać ją na warstwę podłużnych biszkoptów. W wersji bezglutenowej należy zrezygnować z biszkoptów lub użyć bezglutenowych.

Składniki:

  • 3 galaretki (najlepiej różnokolorowe)
  • 600g jogurtu greckiego lub innego gęstego jogurtu naturalnego
  • 600ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • ok. 60g cukru
  • 7 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku (lub 9 listków żelatyny)
  • ewentualnie podłużne biszkopty (ok. 100- 150g)

Sposób przygotowania:

  1. Galaretki (każdą z osobna) rozpuścić w 250ml gorącej wody. Ostudzić i przelać do pojemników lub głębokich talerzy.
  2. Galaretki włożyć na parę godzin do lodówki, aby stężały.

2

  1. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. (Teraz można dno formy wyłożyć biszkoptami).
  2. Galaretki pokroić w kostkę. Wszystkie kolory wymieszać. Odłożyć parę kostek do dekoracji i pokroić je drobniej.

3

  1. Jogurt przełożyć do miski. Dodać cukier i wymieszać dokładnie trzepaczką lub łyżką. Sprawdzić, czy jest wystarczająco słodkie.
  2. Żelatynę namoczyć w 10 łyżkach zimnej wody. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać 4 łyżki jogurtu z cukrem i wymieszać trzepaczką, a następnie dodać do reszty jogurtu i dokładnie wymieszać. Pozostawić, aż jogurt zacznie tężeć.
  3. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do tężejącego jogurtu. Na końcu wmieszać kostki galaretek. Masę wyłożyć do tortownicy. Z góry posypać pozostałymi galaretkami i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godz. do stężenia.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 3- 12 godz.
porcje Liczba porcji: około 12- 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Śmietanowiec

Śmietanowiec

Śmietanowiec

Obserwuj Domowe-Wypieki na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram

Udostępnij przepis znajomym na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Gość - Rafal

    Witam serdecznie skozystalem z przepisu I jestem bardzo zadowolony I moja siostrzenica .dziekuje bardzo bede kozystal z waszej strony. Pozdrawiam serdecznie z deszczowej Walli.

  • Gość - Krzysiek

    Właśnie wstawiłem do lodówki ;]
    dam znac za pare godzin jak wyszło

  • Gość - Joanna

    Magdaleno można. Tylko nie dawaj ich za dużo i porozkładaj tak, aby Ci się ciasto dobrze kroiło, bo żelki nie przekroisz 8)

  • Gość - Magdalena

    Witam, bardzo fajny przepis, naprawdę, na pewno wykorzystam :D Ale na górę można zamiast tych galaretek poukładać np.żelki, jak myślicie? Pozdrawiam :lol:

  • Gość - Magda

    hej dziękuję za fajny przepis. ciasto smakowa super tylko po 12 godz w lodówce zbyt rzadkie, proporcje trzymane wg Twojego przepisu więc co jest nie tak? ogólnie super dziękuję :-)

  • Gość - Joanna

    Doroto tak, możesz zrobić z samego jogurtu. Będzie wersja light :lol: Smaczniejsze i delikatniejsze jest jednak z dodatkiem śmietany.

  • Gość - Dorota

    Witam.. to ciasto chodzi za mna juz z tydzien.. galaretki sa juz w lodowce.. Tylko mam pytanie jedno czy mozna to ciasto zrobic z samego jogurtu greckiego??? za odpowiedz z gory dziekuje.. i tak na marginesie powiem ze uwielbiam przepisy z tej strony.. wielki szacunek dla Pani.. Pozdrawiam Dorota

  • Gość - Joanna

    Bernadetto można.

  • Gość - Bernadetta

    Witam Chciałabym zapytać czy można jogurt grecki zamienić na śmietanę i zrobić tego śmietanowca z samej śmietany?

  • Gość - Weronika

    Śmietanowiec pyszny :lol: Wszystko wyszło zgodnie z przepisem a samo ciasto zjedzone w mgnieniu oka :-) Polecam

Pokaż więcej
English French German Italian Russian Spanish

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

Tak, zastyga bardzo szybko. To najtrudniejszy etap w tym przepisie. Gdyby nie wy...
Dziękuję za odpowiedź
Jak zrobię swoje, podeślę Ci zdjęcie! Mam trochę inny p...
To dobrze A czy po rozsmarowaniu karmelu na blacie ciasta trzeba na prawdę tak ...
Agnieszko, tortownica o średnicy 24 cm (patrz punkt 3). Wysokości nie mierzyłam....
Aleksandro, jest twarda, ale spokojnie da się ją pogryźć
Początek strony