Strona Główna Czekoladowe i kakaowe Czekoladowe ciasto z burakami
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Czekoladowe ciasto z burakami Drukuj Email
piątek, 18 października 2013 15:19

czekoladowe ciasto z burakami

Znakomite, mega czekoladowe ciasto. Dzięki dodatkowi buraków i oleju ciasto jest mocno wilgotne. Smak buraków nie jest wyczuwalny.

Ciasto upieczone również na mące bezglutenowej wychodzi wilgotne i jest przepyszne. Polecam wszystkim czekoholikom lubiącym gorzką czekoladę i ciasta brownie.

W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wszystkie produkty są bezglutenowe.

Składniki:
Ciasto:

  • 275g mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: uniwersalnej mąki bezglutenowej)
  • 375g ugotowanych i obranych buraków
  • 300ml oleju np. rzepakowego
  • 5 jajek (rozmiar M)
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g kakao
  • 300g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli

Polewa:

  • 100g czekolady (dałam gorzką)
  • 1 łyżeczka oleju

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane i obrane buraki pokroić na mniejsze kawałki i razem z olejem zmiksować dokładnie blenderem na gładką masę.
  2. W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Odstawić na bok.
  3. Do masy buraczanej dodawać stopniowo po jednym jajku, miksując mikserem na najwyższych obrotach. Zmniejszyć obroty miksera i dodać w 2- 3 porcjach suche składniki z miski. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników.
  4. Ciasto przełożyć do keksówki (o długości 30cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. (W wersji bezglutenowej posypać keksówkę mąką bezglutenową). Ciasto naciąć nożem wzdłuż przez środek.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godz. i 15min. w temperaturze 175°C (grzałka góra- dół lub w temp. 150°C z termoobiegiem). Sprawdzić ciasto patyczkiem lub wykałaczką. (Ciasto może być delikatnie wilgotne, ale nie może być surowe w środku. Ciasto bezglutenowe piecze się dłużej nawet do 1godz. i 45min. Gdyby ciasto za szybko się rumieniło można po 1godz. pieczenia przykryć je z góry folią aluminiową).
  6. Po upieczeniu pozostawić ciasto na 30min. w formie. Kolejno wyciągnąć ciasto z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  7. Czekoladę roztopić z łyżeczką oleju w kąpieli wodnej. Ciasto polać roztopioną czekoladą.

Smacznego.

Przepis pochodzi z magazynu: „Lecker Bakery, nr 1, 2013”. Zmniejszyłam ilość cukru i dodałam polewę. W oryginalnym przepisie było 375g cukru.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 1,5 godz.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

czekoladowe ciasto z burakami

czekoladowe ciasto z burakami

czekoladowe ciasto z burakami

Tagi:
follow_bird-b
 

Komentarze  

 
0 #22 Monika 2015-02-25 11:03
Ciasto jest rewelacyjne :) Ja dodaję trochę mniej kakao, żeby było bardziej miękkie. Dziękuję za ten cudowny przepis :*
Cytować
 
 
0 #21 Sophie 2015-02-09 21:26
zgadzam sie z wczesniejszymi komentarzami, ciasto bardzo smaczne, wilgotne nie wysycha, pieklam troche dluzej niz w podanym przepisie i zgodnie z podana porada, przykrylam od gory folia alumoniowa ;-)
Cytować
 
 
0 #20 LoLa 2014-12-19 21:43
Dziekuje za recepte.Ciasto udalo sie przepysznie i wyglada tak jak na zdjeciu.
Zrobilam dokladnie wg opisu ale zmienilam troszke sklad: zamiast 100g kakao dalam tylko 80g,zamiast 300g cukru (uzywam brazowy z trzciny cukrowej)dalam 180g ale i ta ilosc jest dla mnie za duza i nastepnym razem napewno zmniejsze ilosc do 120g albo nawet 100g. No i dodalam 1 lyzeczke przyprawy korzennej do piernikow. Ciasto jest baaardzo czekoladowe w smaku i jaki zapach !
Cytować
 
 
0 #19 Joanna 2014-11-02 19:34
Marleno możliwe. Ciasto jest wilgotne, więc z inną mąką bezglutenową może być również smaczne, ale musisz sama przetestować. Ja testowałam tylko z uniwersalną mąką bezglutenową.
Cytować
 
 
0 #18 marlena 2014-11-01 14:58
witam przepis jjest mocno zachęcający tylko ja prócz nietolerancji glutenu nie toleruje również pszenicy mąki ryżowej i kukurydzianej jedyna jaką mogę to gryczana, jaglana i kokosowa czy mogę użyć którejś z nich??
Cytować
 
 
0 #17 Ola 2014-10-27 16:50
Ciasto przepyszne, nie za słodkie, intensywnie czekoladowe, delikatnie czuć buraczki, świetny pomysł na przemycenie ich dzieciakom :) Ja polewe zrobilam z czekolady 70%, pięknie pachnie :) Szkoda,że kakao po upieczeniu nabiera bardzo intensywnego ciemnego kolory,bo przed upieczeniem kolor buraczany jest przepiekeny :) Pozdrawiam :)
Cytować
 
 
0 #16 Joanna 2014-10-24 19:46
Aleksandro można.
Cytować
 
 
0 #15 Aleksandra 2014-10-23 20:42
Witam,
a czy można z tych proporcji piec w tortownicy?
Cytować
 
 
+2 #14 Klaudia 2014-10-09 18:19
11/10 :D
Cytować
 
 
0 #13 Magdalena 2014-07-23 18:42
Ciasto jest rewelacyjne. Mąkę pszenną zastąpiłam orkiszową-zawiera śladowe ilości glutenu pszennego. Nie jesteśmy uczuleni na gluten, unikamy go dla zdrowia. Proszek do pieczenia zastąpiłam 1/3 ilości sody i dodałam kilkanaście kropli cytryny, bo przeczytałam ,że soda ma właściwości spulchniające w kwaśnym środowisku. Będę korzystać z Twoich przepisów, cieszę się, że jesteś:-) i tworzysz takie smakołyki. Pozdrawiam
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
02022015_banners 300x250 Image Banner 300 x 250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

Ostatnie komentarze