Strona Główna Czekoladowe i kakaowe Czekoladowe ciasto z burakami
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Czekoladowe ciasto z burakami Drukuj Email
piątek, 18 października 2013 15:19

czekoladowe ciasto z burakami

Znakomite, mega czekoladowe ciasto. Dzięki dodatkowi buraków i oleju ciasto jest mocno wilgotne. Smak buraków nie jest wyczuwalny.

Ciasto upieczone również na mące bezglutenowej wychodzi wilgotne i jest przepyszne. Polecam wszystkim czekoholikom lubiącym gorzką czekoladę i ciasta brownie.

W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wszystkie produkty są bezglutenowe.

Składniki:
Ciasto:

  • 275g mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: uniwersalnej mąki bezglutenowej)
  • 375g ugotowanych i obranych buraków
  • 300ml oleju np. rzepakowego
  • 5 jajek (rozmiar M)
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g kakao
  • 300g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli

Polewa:

  • 100g czekolady (dałam gorzką)
  • 1 łyżeczka oleju

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane i obrane buraki pokroić na mniejsze kawałki i razem z olejem zmiksować dokładnie blenderem na gładką masę.
  2. W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Odstawić na bok.
  3. Do masy buraczanej dodawać stopniowo po jednym jajku, miksując mikserem na najwyższych obrotach. Zmniejszyć obroty miksera i dodać w 2- 3 porcjach suche składniki z miski. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników.
  4. Ciasto przełożyć do keksówki (o długości 30cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. (W wersji bezglutenowej posypać keksówkę mąką bezglutenową). Ciasto naciąć nożem wzdłuż przez środek.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godz. i 15min. w temperaturze 175°C (grzałka góra- dół lub w temp. 150°C z termoobiegiem). Sprawdzić ciasto patyczkiem lub wykałaczką. (Ciasto może być delikatnie wilgotne, ale nie może być surowe w środku. Ciasto bezglutenowe piecze się dłużej nawet do 1godz. i 45min. Gdyby ciasto za szybko się rumieniło można po 1godz. pieczenia przykryć je z góry folią aluminiową).
  6. Po upieczeniu pozostawić ciasto na 30min. w formie. Kolejno wyciągnąć ciasto z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  7. Czekoladę roztopić z łyżeczką oleju w kąpieli wodnej. Ciasto polać roztopioną czekoladą.

Smacznego.

Przepis pochodzi z magazynu: „Lecker Bakery, nr 1, 2013”. Zmniejszyłam ilość cukru i dodałam polewę. W oryginalnym przepisie było 375g cukru.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 1,5 godz.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

czekoladowe ciasto z burakami

czekoladowe ciasto z burakami

czekoladowe ciasto z burakami

Tagi:
follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #13 Magdalena 2014-07-23 18:42
Ciasto jest rewelacyjne. Mąkę pszenną zastąpiłam orkiszową-zawiera śladowe ilości glutenu pszennego. Nie jesteśmy uczuleni na gluten, unikamy go dla zdrowia. Proszek do pieczenia zastąpiłam 1/3 ilości sody i dodałam kilkanaście kropli cytryny, bo przeczytałam ,że soda ma właściwości spulchniające w kwaśnym środowisku. Będę korzystać z Twoich przepisów, cieszę się, że jesteś:-) i tworzysz takie smakołyki. Pozdrawiam
Cytować
 
 
0 #12 Agata 2014-07-20 16:16
Witam! Ciasto jest rewelacyjne! Dla urozmaicenia przełożyłam je powidłami śliwkowymi z domowej spiżarni- przepyszne.rozpływa się w ustach:)))
Cytować
 
 
0 #11 Nadja 2014-04-19 20:23
Czy szklanka oleju to aby nie za dużo?!
Cytować
 
 
+2 #10 Aleksandra GS 2013-12-03 17:35
Zrobiłam już dwa! Jedno z mąką z cieciorki, a drugie z większą ilością buraków, jajami przepiórczymi i też z mąką z cieciorki. Wychodzi świetnie! Wilgotne i pyszne. Dzieci jeszcze się nie zorientowały co jest w cieście...warzywko! Polecam uczulony mi tym na głodzie słodyczowym :-))
Cytować
 
 
0 #9 Joanna 2013-11-30 14:45
Nowa to jest ciasto typowo buraczane. Nie robiłam z niczym innym, więc nie doradzę.
Cytować
 
 
-1 #8 nowa 2013-11-30 10:19
Czy buraki możnaby zastąpić marchewkami?
Cytować
 
 
0 #7 irena 2013-11-28 06:23
Znam to ciasto i od 4 lat zachwycam nim Wlochow .Ja dodaje tylko 100gr cukru irobie zniego podstawe do tortu z masa orzechowo migdalowa.Byl to hit zeszlego lata w moim wydaniu.
Do dzis rozdaje ten przepis zaprzyjaznionym osobom.
Polecam latwy w zrobieniu i zawsze wychodi
Cytować
 
 
0 #6 heloszka 2013-11-09 23:30
Zawsze chciałam spróbować ciasta z burakami i jak się okazało mój radar pyszności mnie nie zawiódł :)

Ciasto wyszło NIESAMOWITE!!!
Identyczne jak na Twoich zdjęciach :P
Cytować
 
 
+1 #5 Joanna 2013-11-08 22:54
Heloszko ciasto ładnie wyrasta. Babeczki wychodzą z delikatną górką. Właśnie przepis na babeczki wstawiłam na stronę. Zapraszam na babeczki buraczane :-)
Cytować
 
 
0 #4 heloszka 2013-11-08 21:27
czy ciasto ładnie wyrasta czy raczej pozostaje niskie? chciałabym zrobić babeczki ale boje się że będą płaskie :)
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl