Strona Główna Chleby na zakwasie Chleb na zakwasie z płatkami owsianymi
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Chleb na zakwasie z płatkami owsianymi Drukuj Email
środa, 25 stycznia 2012 00:18

Chleb na zakwasie z płatkami owsianymi

Pyszny chleb na zakwasie z dodatkiem podsmażonych płatków owsianych. Chleb ma cienką, chrupiącą skórkę oraz miękki, elastyczny i ładnie porowaty miąższ. Smakuje wyśmienicie. Zachowuje długo świeżość. Jedyną jego wadą jest kilkakrotne składanie ciasta podczas procesu wyrastania. Nie jest to pracochłonne, zajmuje dosłownie chwilkę, ale jednak musimy czynność tą powtarzać co 30- 45min. trzykrokrotnie.

Składniki:
Zaczyn:

Płatki owsiane:

  • 50g płatków owsianych
  • 150g wrzątku

Ciasto chlebowe:

  • zaczyn (podany powyżej)
  • płatki owsiane (podane powyżej)
  • 125 g wody
  • 5g świeżych drożdży
  • 300g mąki pszennej typu 550
  • 9g soli

Sposób przygotowania:

  1. Wieczór przed pieczeniem należy przygotować zaczyn i płatki owsiane. Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać, przykryć i pozostawić na 8- 10 godz. (najlepiej w temperaturze 22-25°C. Ja wstawiam do piekarnika z włączoną żarówką). Płatki owsiane podsmażyć na patelni bez tłuszczu, aż się lekko zarumienią. Przełożyć do miski, zalać wrzątkiem i przykryć. Pozostawić tak, jak zaczyn, na 8- 10 godz.
  2. Rano wymieszać drożdże z wodą. Dodać zaczyn, płatki owsiane i sól wymieszaną z mąką. Wszystko wymieszać łyżką drewnianą, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Miskę przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30- 45min.
  3. Po tym czasie ręce dobrze namoczyć i złożyć ciasto w misce. Przykryć i pozostawić na 30- 45min.
  4. Kolejno złożyć ciasto i pozostawić na 30- 45min.
  5. Trzeci raz złożyć ciasto, przykryć i pozostawić tym razem na ok. 1 godz.
  6. Koszyk do wyrastania chleba posypać mąką pszenną i płatkami owsianymi.
  7. Ciasto wyłożyć na blat posypany mąką. Ciasto rozłożyć na kwadrat ok. 30x 30cm. Wszystkie 4 końce chwycić i złączyć pośrodku (tworząc jakby paczuszkę. Napinamy w ten sposób spodnią część ciasta). Ciasto przełożyć do koszyka złączeniem do góry, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
  8. Po 1 godz. należy sprawdzić, czy ciasto jest odpowiednio wyrośnięte. Jeśli po naciśnięciu palcem ciasto od razu wraca do pierwotnego kształtu, musi jeszcze podrosnąć. Jeśli potrzebuje na to czasu, jest gotowe.
  9. Chleb piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 240°C.

Smacznego Smile.

Uwaga: W zimie, ciasto do wyrastania wstawiam do piekarnika z włączoną żarówką.
Przepis pochodzi z tego blogu.

Chleb na zakwasie z płatkami owsianymi

Chleb na zakwasie z płatkami owsianymi

follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
DARMOWA dostawa i zwrot
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

Ostatnie komentarze