Strona Główna Bułki i bagietki Kajzerki
de

Domowe-Gotowanie.pl

Sałatka śledziowa (31 Mar 2015)
Chipsy z selera (12 Feb 2015)

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Kajzerki Drukuj Email
czwartek, 01 kwietnia 2010 23:42

kajzerki

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej (ok. 450g)
  • ¾ szklanki letniej wody
  • 1 ½ łyżeczki drożdży instant (lub 20g świeżych*)
  • 1 ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki zagnieść. Od momentu, gdy ciasto zacznie ładnie odchodzić od miski wyrabiać jeszcze około 5 min. Ciasto odstawić na 10min. Po tym czasie wyrobić ponownie przez około 5 min. Ciasto powinno być prężne, o wyglądzie i konsystencji plasteliny. Ciasto przełożyć do miski lekko wysmarowanej oliwą. Ciasto pozostawić na 1 godz. w ciepłym miejscu przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
  2. Ciasto podzielić na 8 części. Z każdej części uformować bułkę, lekko spłaszczyć, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i pozostawić na ok. 45 min. do wyrośnięcia (nie dłużej, bo się za bardzo napuszą i stracą konsystencję kajzerek). Kajzerki można z góry naciąć nożem.
  3. Bułki piec w nagrzanym piekarniku około 15- 17 min. w temperaturze 225°C.

Smacznego Smile.

Uwaga:

* Jeśli używacie drożdży świeżych to można przygotować najpierw zaczyn. (Nie jest to jednak konieczne. Bułki wyrosną również jeśli połączymy od razu wszystkie składniki). Zaczyn przygotowuje się, łącząc lekko ciepłą wodę, pokruszone drożdże, cukier i parę łyżek mąki. Całość należy przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 10min. Wyrośnięty zaczyn należy połączyć z resztą składników i dalej postępować jak w przepisie.

Przepis pochodzi ze strony: www.cincin.cc

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 15- 17 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 2 godz.
porcje

Liczba sztuk:

8
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Kajzerki

Kajzerki

follow_bird-b
 

Komentarze  

 
0 #72 Kalina 2015-04-05 12:04
Przepis fantastyczny (zarówno składniki i proporcje, jak i sam opis wykonania). A używanie określeń "ciasto sprężyste o konsystencji plasteliny" uważam za genialne - sama takich używam!
Wcześniej robiłam Focaccie rownież z tej strony i rownież wyszła znakomita, wiec zamierzam sprawdzić wiecej przepisów. Bardzo dziekuje i serdecznie polecam!
Cytować
 
 
0 #71 Ola 2015-04-03 21:08
Bułeczki wyszły boskie :) Pierwszy raz robię coś takiego i dzięki Pani mam swoje domowe bułeczki do święconki :)
Cytować
 
 
0 #70 Ania 2015-03-28 10:30
Robię własnie po raz kolejny. Bardzo smaczne bułeczki. Ostatnio zrobiłam z podwójnej porcji i 2 dni później nadal były smaczne.
Cytować
 
 
0 #69 Nika 2015-02-17 20:11
Genialne!
Jedyne co zmieniłam to posmarowałam je jakiem z góry, żeby przybrały fajny kolor.
Przepis jak najbardziej polecam! :)
Cytować
 
 
0 #68 Emilka 2015-01-25 21:47
Zrobiłam kajzerki z powyższego przepisu i wszystkim w domu smakowały. Jedynie martwiło mnie ciasto, bo wyszło mi strasznie lepkie. A robiłam wszystko według przepisu. Dałam nawet przez to więcej mąki niż w przepisie. Jednak mimo to wyszły fajne i apetyczne :)
Cytować
 
 
0 #67 Monika 2015-01-25 19:41
Bułeczki wyszły wysmienite,wszystkim domownikom bardzo smakowały :)
Cytować
 
 
+1 #66 Jola 2015-01-04 18:04
Super bułeczki. na pewno często będę piekła je dla moich gości :-)
Cytować
 
 
+2 #65 Ella 2015-01-03 12:25
Buleczki znakomite,pieklam pierwszy raz.
Teraz bede piekla tylko te buleczki, rodzina sie zajada nimi . :lol:
Cytować
 
 
0 #64 Anna 2014-12-07 13:52
Cytuję effka:
Według mnie jajko jest o wiele zdrowsze od oleju a o to dla mnie ważne. Oczywiście nie da się całkowicie uniknąć spożywania oleju ale jeśli tylko mogę to zamieniam go na mniej sztuczne składniki.

Od kiedy oleje to sztuczne składniki? :) Poza tym te roślinne są zdrowsze niż zwierzęce ( a w jajkach jest tłuszcz)i są niezbędne do rozpuszczenia witamin A, D, K i E :)
Cytować
 
 
+1 #63 effka 2014-09-29 22:21
Cytuję Astheart:
Ktos tu pytal, czy jajko jest konieczne i zostalo bez odpowiedzi... Ja mam to samo pytanie, bo jakos nie za bardzo podoba mi sie jajko w przepisie na biale pieczywo. Wolalabym zamienic je na lyzke oleju. Co Panie o tym mysla?

Według mnie jajko jest o wiele zdrowsze od oleju a o to dla mnie ważne. Oczywiście nie da się całkowicie uniknąć spożywania oleju ale jeśli tylko mogę to zamieniam go na mniej sztuczne składniki.
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
02022015_banners 300x250 Image Banner 300 x 250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+