Strona Główna Bułki i bagietki Kajzerki
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Kajzerki Drukuj Email
czwartek, 01 kwietnia 2010 23:42

kajzerki

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej (ok. 450g)
  • ¾ szklanki letniej wody
  • 1 ½ łyżeczki drożdży instant (lub 20g świeżych*)
  • 1 ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki zagnieść. Od momentu, gdy ciasto zacznie ładnie odchodzić od miski wyrabiać jeszcze około 5 min. Ciasto odstawić na 10min. Po tym czasie wyrobić ponownie przez około 5 min. Ciasto powinno być prężne, o wyglądzie i konsystencji plasteliny. Ciasto przełożyć do miski lekko wysmarowanej oliwą. Ciasto pozostawić na 1 godz. w ciepłym miejscu przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
  2. Ciasto podzielić na 8 części. Z każdej części uformować bułkę, lekko spłaszczyć, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i pozostawić na ok. 45 min. do wyrośnięcia (nie dłużej, bo się za bardzo napuszą i stracą konsystencję kajzerek). Kajzerki można z góry naciąć nożem.
  3. Bułki piec w nagrzanym piekarniku około 15- 17 min. w temperaturze 225°C.

Smacznego Smile.

Uwaga:

* Jeśli używacie drożdży świeżych to można przygotować najpierw zaczyn. (Nie jest to jednak konieczne. Bułki wyrosną również jeśli połączymy od razu wszystkie składniki). Zaczyn przygotowuje się, łącząc lekko ciepłą wodę, pokruszone drożdże, cukier i parę łyżek mąki. Całość należy przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 10min. Wyrośnięty zaczyn należy połączyć z resztą składników i dalej postępować jak w przepisie.

Przepis pochodzi ze strony: www.cincin.cc

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 15- 17 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 2 godz.
porcje

Liczba sztuk:

8
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Kajzerki

Kajzerki

follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #63 effka 2014-09-29 22:21
Cytuję Astheart:
Ktos tu pytal, czy jajko jest konieczne i zostalo bez odpowiedzi... Ja mam to samo pytanie, bo jakos nie za bardzo podoba mi sie jajko w przepisie na biale pieczywo. Wolalabym zamienic je na lyzke oleju. Co Panie o tym mysla?

Według mnie jajko jest o wiele zdrowsze od oleju a o to dla mnie ważne. Oczywiście nie da się całkowicie uniknąć spożywania oleju ale jeśli tylko mogę to zamieniam go na mniej sztuczne składniki.
Cytować
 
 
0 #62 patrycja 2014-09-24 21:15
Witam buleczki robilam pirrwszy raz z doskoku poszlam na zywiol mowilam synkowi ze albo wyjda albo nie ale o dziwo wyszly pyszne buleczki po prostu wrzucilam wszystko do miski i zagniotlam ciasto wg przepisu ale nie czekalam ax bulki urosna tylko wstawilam do piekarnika i tam rosly w nagrzewajacym sie piekarnuku. Dzieki za bulki mamy sniadanko de lux :)
Cytować
 
 
0 #61 Agnieszka 2014-09-20 20:58
Swietny przepis.Polecam
Cytować
 
 
+1 #60 Joanna 2014-09-18 19:12
Svante tak i dwa razy dłużej jeść  8)
Cytować
 
 
+1 #59 Svante 2014-09-18 16:22
Jak mozna podwoić przepis? Czy tylko podwoić wszystkie składniki?
Dzieki z gory :-)
Cytować
 
 
+1 #58 otylia 2014-09-14 17:06
Witam, bułeczki piekłam pierwszy raz i są przepyszne i bardzo łatwe w wykonaniu. Polecam wszystkim.
Cytować
 
 
0 #57 pioter 2014-09-14 10:44
Ja dodałem jeszcze czosnek oregano bazylikę jeszcze smaczniejsze, a w sprawie jajka to dodanie nadaje chrupkości
Cytować
 
 
0 #56 Eliza 2014-09-13 13:00
Potwierdzam, ze wyszły przepyszne :D
Cytować
 
 
+1 #55 Ewa 2014-08-15 21:57
Rewelacja, robilam ze swiezych drozdzy bez zaczynu i wyszly swietnie, wygladaly tak dobrze jak smakowaly.
Cytować
 
 
+1 #54 Jarek Gołębiowski 2014-08-05 13:12
Udało się, jeszcze nie próbowałem, ale wygląda ładnie.
Dzięki za przepis !
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
DARMOWA dostawa i zwrot
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+