Strona Główna Bułki i bagietki Kajzerki
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Kajzerki Drukuj Email
czwartek, 01 kwietnia 2010 23:42

kajzerki

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej (ok. 450g)
  • ¾ szklanki letniej wody
  • 1 ½ łyżeczki drożdży instant (lub 20g świeżych*)
  • 1 ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki zagnieść. Od momentu, gdy ciasto zacznie ładnie odchodzić od miski wyrabiać jeszcze około 5 min. Ciasto odstawić na 10min. Po tym czasie wyrobić ponownie przez około 5 min. Ciasto powinno być prężne, o wyglądzie i konsystencji plasteliny. Ciasto przełożyć do miski lekko wysmarowanej oliwą. Ciasto pozostawić na 1 godz. w ciepłym miejscu przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
  2. Ciasto podzielić na 8 części. Z każdej części uformować bułkę, lekko spłaszczyć, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i pozostawić na ok. 45 min. do wyrośnięcia (nie dłużej, bo się za bardzo napuszą i stracą konsystencję kajzerek). Kajzerki można z góry naciąć nożem.
  3. Bułki piec w nagrzanym piekarniku około 15- 17 min. w temperaturze 225°C.

Smacznego Smile.

Uwaga:

* Jeśli używacie drożdży świeżych to można przygotować najpierw zaczyn. (Nie jest to jednak konieczne. Bułki wyrosną również jeśli połączymy od razu wszystkie składniki). Zaczyn przygotowuje się, łącząc lekko ciepłą wodę, pokruszone drożdże, cukier i parę łyżek mąki. Całość należy przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 10min. Wyrośnięty zaczyn należy połączyć z resztą składników i dalej postępować jak w przepisie.

Przepis pochodzi ze strony: www.cincin.cc

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 15- 17 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 2 godz.
porcje

Liczba sztuk:

8
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Kajzerki

Kajzerki

follow_bird-b
 
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #58 otylia 2014-09-14 17:06
Witam, bułeczki piekłam pierwszy raz i są przepyszne i bardzo łatwe w wykonaniu. Polecam wszystkim.
Cytować
 
 
0 #57 pioter 2014-09-14 10:44
Ja dodałem jeszcze czosnek oregano bazylikę jeszcze smaczniejsze, a w sprawie jajka to dodanie nadaje chrupkości
Cytować
 
 
0 #56 Eliza 2014-09-13 13:00
Potwierdzam, ze wyszły przepyszne :D
Cytować
 
 
+1 #55 Ewa 2014-08-15 21:57
Rewelacja, robilam ze swiezych drozdzy bez zaczynu i wyszly swietnie, wygladaly tak dobrze jak smakowaly.
Cytować
 
 
0 #54 Jarek Gołębiowski 2014-08-05 13:12
Udało się, jeszcze nie próbowałem, ale wygląda ładnie.
Dzięki za przepis !
Cytować
 
 
0 #53 Astheart 2014-06-14 11:29
Ktos tu pytal, czy jajko jest konieczne i zostalo bez odpowiedzi... Ja mam to samo pytanie, bo jakos nie za bardzo podoba mi sie jajko w przepisie na biale pieczywo. Wolalabym zamienic je na lyzke oleju. Co Panie o tym mysla?
Cytować
 
 
0 #52 Ewa 2014-06-10 07:52
Zrobiam wczoraj. Wyszly wspaniale. Lekko zmodyfikowalam przepis: zamiast wody dalam 3/4 szkl. mleka i 1/4 szkl. wody i nie dalam wcale soli. Zamiast cukru zwyklego dalam cukier trzcinowy Rewelaca :)
Cytować
 
 
0 #51 agnieszka 2014-05-26 10:07
naprawde pyszne:)
Cytować
 
 
0 #50 Marta 2014-05-15 15:35
Dzieki za przepis, robię po raz drugi, wyszły mega pyszne, pozdrawiam :)
Cytować
 
 
+2 #49 Ania 2014-03-17 16:36
Najlepszy przepis jaki wypróbowałam na kajzerki
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
Statyczny_300x250
 
 
NewSeasonWoman 250x250
 
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl