Sernik z jabłkami bez spodu

Pieczony sernik z tartymi jabłkami bez spodu, dzięki czemu jest od razu bezglutenowy. To mój nowy eksperyment, który powstał na podstawie mojego dość częstego śniadania, czyli jogurty greckiego połączonego ze startym jabłkiem i cynamonem. Sernik wyszedł przepyszny, wilgotny dzięki jabłkom i nie za słodki. Do tego słodka polewa z serka kremowego i cynamon. Hmmmm… pycha. Jeśli ktoś nie przepada za cynamonem, może go pominąć.

Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka lub Quark (20%), temperatura pokojowa
  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 190 g cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 37- 40g)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 500 g jabłek (waga przed obraniem)
  • sok z ½ cytryny

Polewa serowa:

  • 200 g serka kremowego typu Philadelphia
  • 100 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
  2. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i skropić od razu sokiem z połowy cytryny. Następnie odcisnąć sok z jabłek. (Sok nie będzie potrzebny. Można go wypić).
  3. Przygotować masę serową: W miseczce wymieszać cukier z budyniem w proszku i cynamonem. Twaróg i jajka przełożyć do misy miksera. Dodać składniki z miski (cukier, budyń i cynamon) i zmiksować na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników. Dodać starte jabłka i wymieszać szpatułką. (Sprawdzić, czy jest wystarczająco słodkie. Ewentualnie dosłodzić do smaku).
  4. Masę serową wyłożyć do formy.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  6. Chłodny sernik dobrze jest jeszcze schłodzić przez co najmniej 1 godzinę w lodówce.

2

  1. Przygotować polewę serową: Serek utrzeć z przesianym cukrem pudrem na jednolitą masę. Polewę wyłożyć na chłodny sernik. Wstawić ponownie do lodówki lub podawać. Można oprószyć cynamonem.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Sernik z jabłkami bez spodu Sernik z jabłkami bez spodu Sernik z jabłkami bez spodu