"Żydowski" jabłecznik

Puszyste, delikatne i wilgotne ciasto z jabłkami. Cóż więcej oczekiwać od dobrego jabłecznika? Bardzo lubię ten przepis. Piekłam go już parokrotnie, również w wersji bezglutenowej.

Przy jego przygotowaniu należy zwrócić uwagę na długi czas pieczenia. Ciasto piecze się ok. 1 ½ godziny. Jeśli będzie się za bardzo rumienić, można przykryć go z wierzchu folią aluminiową.

Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm:

Ciasto:

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 250 g oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 250 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: 180 g mąki jaglanej lub zmielonej kaszy jaglanej i 70 g skrobi ziemniaczanej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (w wersji bezglutenowej: bezglutenowego proszku do pieczenia)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
  2. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w bardzo cienkie plasterki.

2

  1. Plasterki jabłek posypać cynamonem, cukrem waniliowym, skropić sokiem z cytryny i wymieszać ze skórką z cytryny. Odstawić na bok.
  2. W osobnej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
  3. Całe jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. (Miksować na najwyższych obrotach co najmniej 5 minut). Dalej miksując, wlewać stopniowo olej. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem. Miksować krótko, tylko do momentu połączenia się składników.
  4. Połowę ciasta przełożyć do przygotowanej tortownicy. Na cieście rozłożyć połowę jabłek. Na jabłka wyłożyć resztę ciasta i na górę ułożyć resztę jabłek.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1,5 godziny w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Jeśli ciasto będzie się szybko rumienić, można podczas pieczenia przykryć je z góry folią aluminiową. Sprawdzić ciasto patyczkiem. Ciasto jest gotowe, jeśli patyczek będzie suchy). Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, aż lekko przestygnie. Następnie wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  6. Podawać oprószone cukrem pudrem.

Uwaga:

  • W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wszystkie produkty są bezglutenowe.

Źródło: Na podstawie przepisu z książki: "Jüdische Küche", Elizabeth Wolf Cohen.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
"Żydowski" jabłecznik "Żydowski" jabłecznik