Strona Główna Bezy Bezy
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Bezy Drukuj Email
wtorek, 26 października 2010 19:34

bezy

Przepis na zwykłe bezy. W przygotowaniu są bardzo proste. Wystarczy tylko porządnie ubić białka z cukrem. Cała sztuka polega na ich pieczeniu. Wszystko zależy, jakie chcemy bezy zrobić. Jeśli mają być całkiem suche w środku, należy je piec w niższej temperaturze.  Jeśli bezy mają być  klejące w środku, to należy je piec krócej i można w lekko wyższej temperaturze. Najlepiej piec tak jak podaję w przepisie, a pod koniec pieczenia sprawdzić, czy są już takie, jakie być powinny.

Gotową masę bezową podzieliłam na pół i do jednej połowy wmieszałam 2 łyżeczki kakao. Kakaowe bezy robi się trudniej niż białe. Po dodaniu kakao należy wmieszać je szpatułką bardzo delikatnie do białek. Masa zrobi się trochę rzadsza, ale nie powinna całkiem opaść.

Pieczesz bezy po raz pierwszy przeczytaj najpierw poradnik: "Jak zrobić bezy?"

Składniki:

  • 4 białka
  • 200g cukru
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier.
  2. Gdy białka będę dobrze ubite i cukier się rozpuści, przełożyć masę do szprycy z ozdobną końcówką (lub worka do mrożenia z odciętym jednym końcem).
  3. Wyciskać bezy dowolnych kształtów na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między nimi. (Można wykładać również kleksy łyżką).
  4. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 110°C przez koło 60- 100min (lub dłużej).

93Smacznego Smile.

Uwaga: Małe bezy piekę w temperaturze ok. 110°C trochę ponad godzinę do 1,5. Większe należy piec dłużej, jeśli mają być całkiem suche w środku. Jeśli bezy mają być duże i klejące w środku np. takie nakładane łyżką kleksy, wtedy piekę je ok. 50 min. w temperaturze 150°C.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 60- 100 min.
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

bezy

bezy

bezy kakaowe

follow_bird-b
 
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
+2 #64 Kazikpp 2014-06-30 11:21
Są niesamowite :D świetny przepis
Cytować
 
 
-2 #63 Marcyś 2014-06-29 10:41
można dodać jeszcze polewę kakaową :-)
Cytować
 
 
+6 #62 Gabrysia 2014-05-26 16:33
:-) Wyszły idealne
Cytować
 
 
+14 #61 ASia 2014-03-23 13:21
wyszly idealne! :D dziekuje
Cytować
 
 
+12 #60 wiolka 2014-03-19 08:09
Rewelacyjne:-)
Cytować
 
 
+13 #59 bodzio 2014-03-02 17:50
piekę kleksy ;) robiłem z 5 białek i wyszły super!!! :D
Cytować
 
 
+22 #58 Zosia 2014-03-02 10:46
Mam 11 lat i bezy wyszły mi super i są pyszne:)
Cytować
 
 
+13 #57 basia 2014-03-01 23:08
Bardzo fajny przepis dzisiaj zrobiłam pierwszy raz,napewno nie ostatni.Dzieki
Cytować
 
 
+11 #56 tabu 2014-02-22 15:59
Wyszły wspaniałe , pięknie wyglądaja i cudnie smakują . Polecam innym .:)
Cytować
 
 
+8 #55 Tomek 2014-02-09 17:22
Zostały mi białka po robieniu tiramisu, z którymi ni wiedziałem, co zrobić. Zużylem je więc do przygotowania bez wg tego przepisu. Wyszły rewelacyjne. Trzeba jedynie uważac, żeby białko na zewnątrz bezy się nie przypaliło. Robiłem bezy z 6 białek - wyszły trzy blachy, które piekłem jednocześnie w 110C z termoobiegiem przez jakies 110 min.
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
Statyczny_300x250
 
 
NewSeasonWoman 250x250
 
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl