Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
48 Komentarzy
Polewa czekoladowa

Najlepsza polewa czekoladowa do ciast. Jest błyszcząca, miękka i dobrze pokrywa ciasto. Do tego jest mocno kakaowa, ciemna i bardzo szybka w wykonaniu. Lubię jej smak i konsystencję, dlatego w przepisach wykorzystuję ją dość często. Moja mama używała tylko tej polewy do ciast. Robiła ją na margarynie, a ja stosuję najczęściej masło.

Polewę wykorzystałam w tych przepisach: „Ciasto pijak”, „Królewiec”, „Tort smok czekoladowy” i „Tort pająk”. Nadaje się również jako sos np. do „Churros”.

Składniki:

  • 100g masła lub margaryny
  • 50g kakao
  • 120g cukru pudru
  • 4 łyżki mleka (w przypadku użycia masła) lub 2 łyżki mleka (w przypadku użycia margaryny)

Sposób przygotowania:

  1. Cukier puder najlepiej przesiać, żeby był gładki.
  2. Masło (lub margarynę) roztopić w rondelku. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać trzepaczką i nie gotować. (Gdyby polewa była jeszcze za gęsta, dodać odrobinę mleka).

Całkowity czas przygotowania:

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Polewa czekoladowa Polewa czekoladowa

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 1 dni temu
    Idealna i przepyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 3 dni temu
    A co w przypadku gdy pododania mleka rozwarstwiła mi się i tłuszcz pływa osobno a gęsta masa kakaowa osobno?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sabina · 3 dni temu
    pycha, minutka i gotowe
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asia · 11 dni temu
    Świetna i pyszna
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 1 miesięcy temu
    Czy polane tą polewą pralinki należy później przechowywać w lodówce czy na tyle dobrze zastyga że spokojnie mogą leżeć poza lodówką (np przez kilka godzin, chodzi o podanie dla gości czyli czy przy czasie 5-6h poza lodówką się nie rozpuści)?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 miesięcy temu
      Ta polewa jest miękka i lekko klejąca nawet po schłodzeniu w lodówce. Do pralinek nadaje się czekolada.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ANIA · 1 miesięcy temu
    NAJLEPSZA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 1 miesięcy temu
    Polewa rewelacja. Dziękuję za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 3 miesięcy temu
    Czy polewa może zastąpić ganache na torcie? Muszę zrobić tort czekoladowy dla osoby uczulonej na orzechy. W czekoladzie mogą znajdować się śladowe ilości orzechów więc pomyślałam, że zrobię sopelki na bokach tortu z tej polewy. Co Pani o tym sądzi?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Lena · 3 miesięcy temu
    Czy polewę można wylać na krem malinowy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 3 miesięcy temu
    Polewa świetna lekka konsystencja pyszna noi łatwo zrobić super polewa polecam szybko się robi.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 5 miesięcy temu
    Nigdy nie miałam idealnego przepisu na czekoladową polewę do ciasta, aż do dnia dzisiejszego. Zachowałam wszystkie proporcje wagowe. Dałam nieco więcej mleka 6-7 łyżek. No jest cudownie smaczna i aksamitna. Dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 6 miesięcy temu
    Polewa swietna nawet wyszla ze zwyklego cukru bo nie milam pudru. Szybko zastyga wiec trzeba szybko dekorowac
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Julia · 6 miesięcy temu
    Dobra rada to zwiekszenie ilosci skladnikow, poniewaz ma sie ochote jesc mase lyzkami. Mega pyszna!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Eric · 6 miesięcy temu
    Uzylem smietanki 30 zamiast mleka powiem no no
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maryla · 6 miesięcy temu
    Super przepis na polewę. Robię ją od jakiegoś czasu zawsze wychodzi. Palce lizać!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Babcia Ela · 6 miesięcy temu
    Super.Najlepsza.Rewelacyjna
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    NieMogePodacImienia · 7 miesięcy temu
    ok jeszcze nie sprobowalam,ale jestem przekonena ze bedzie przepyszne! Ale czemu jest tak maly przepis?

Polub nas na ...

Początek strony