Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Polewa czekoladowa

Najlepsza polewa czekoladowa do ciast. Jest błyszcząca, miękka i dobrze pokrywa ciasto. Do tego jest mocno kakaowa, ciemna i bardzo szybka w wykonaniu. Lubię jej smak i konsystencję, dlatego w przepisach wykorzystuję ją dość często. Moja mama używała tylko tej polewy do ciast. Robiła ją na margarynie, a ja stosuję najczęściej masło.

Polewę wykorzystałam w tych przepisach: „Ciasto pijak”, „Królewiec”, „Tort smok czekoladowy” i „Tort pająk”. Nadaje się również jako sos np. do „Churros”.

Składniki:

  • 100g masła lub margaryny
  • 50g kakao
  • 120g cukru pudru
  • 4 łyżki mleka (w przypadku użycia masła) lub 2 łyżki mleka (w przypadku użycia margaryny)

Sposób przygotowania:

  1. Cukier puder najlepiej przesiać, żeby był gładki.
  2. Masło (lub margarynę) roztopić w rondelku. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać trzepaczką i nie gotować. (Gdyby polewa była jeszcze za gęsta, dodać odrobinę mleka).

Całkowity czas przygotowania:

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Polewa czekoladowa Polewa czekoladowa

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (7)

  1. Agnieszka

Polewa super

  Załączniki
 
  1. asia

Dodałam mniejszej ilosci kakao 30g wyszła idealna

  Załączniki
 
  1. Zygmunt Mrozek

Dziękuję, nic się nie rozwarstwiło, jestem kompletnym ignorantem ale udało się

  Załączniki
 
  1. Edyta Gunia

Mi tez sie rozwarstwiła . Myśle ze to wina za dużej ilości kakao. Dzięki Ani uratowałam polewę żółtkiem dziękuje

  Załączniki
 
  1. Magda

Czy polewa nada sie do domowych batonów? Przygotowałam batoniki z kaszy jaglanej z kokosem. Chciałam je oblac czekolada, uda sie?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Magda

Do batonów użyłabym raczej czekolady lub kuwertury. Ta polewa nie twardnieje mocno.

  Załączniki
 
  1. Ania

Rozwarstwiała się, dodałam żółtko i jest super.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Polub nas na ...

Początek strony