Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
14 Komentarzy
Polewa czekoladowa

Najlepsza polewa czekoladowa do ciast. Jest błyszcząca, miękka i dobrze pokrywa ciasto. Do tego jest mocno kakaowa, ciemna i bardzo szybka w wykonaniu. Lubię jej smak i konsystencję, dlatego w przepisach wykorzystuję ją dość często. Moja mama używała tylko tej polewy do ciast. Robiła ją na margarynie, a ja stosuję najczęściej masło.

Polewę wykorzystałam w tych przepisach: „Ciasto pijak”, „Królewiec”, „Tort smok czekoladowy” i „Tort pająk”. Nadaje się również jako sos np. do „Churros”.

Składniki:

  • 100g masła lub margaryny
  • 50g kakao
  • 120g cukru pudru
  • 4 łyżki mleka (w przypadku użycia masła) lub 2 łyżki mleka (w przypadku użycia margaryny)

Sposób przygotowania:

  1. Cukier puder najlepiej przesiać, żeby był gładki.
  2. Masło (lub margarynę) roztopić w rondelku. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać trzepaczką i nie gotować. (Gdyby polewa była jeszcze za gęsta, dodać odrobinę mleka).

Całkowity czas przygotowania:

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Polewa czekoladowa Polewa czekoladowa

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maria · 3 dni temu
    Najlepsze wychodzi z kakao DecoMorreno
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 1 miesięcy temu
    Super przepis, polewa wyszła idealna. Dziękuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marek · 2 miesięcy temu
    Polewa super , już ja zapisałem do mojego zeszytu , dziękuję za przepis :-) , niedzielna kawa jest ful wypas z ciastem i tą polewą :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Morfa · 2 miesięcy temu
    Bardzo fajna, smaczna, błyszcząca, niezwykle prosta w wykonaniu,
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jonbonaj · 2 miesięcy temu
    Idealna, pyszna i błyszcząca
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosc · 2 miesięcy temu
    Super.pietwszy raz udala mi sie polewa.jest super.swiecaca.dziekuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Angela · 4 miesięcy temu
    Prosta, pyszna i zawsze się udaje ☺️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beata Kamińska · 5 miesięcy temu
    Rewelacja polewa bajeczna dałam 3 łyżki wiejskiej śmietanki i 60 gr cukru zwykłego i tez wyszła. Pycha
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 6 miesięcy temu
    Polewa super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    asia · 6 miesięcy temu
    Dodałam mniejszej ilosci kakao 30g wyszła idealna
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Zygmunt Mrozek · 10 miesięcy temu
    Dziękuję, nic się nie rozwarstwiło, jestem kompletnym ignorantem ale udało się
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Edyta Gunia · 11 miesięcy temu
    Mi tez sie rozwarstwiła . Myśle ze to wina za dużej ilości kakao. Dzięki Ani uratowałam polewę żółtkiem dziękuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 11 miesięcy temu
    Czy polewa nada sie do domowych batonów? Przygotowałam batoniki z kaszy jaglanej z kokosem. Chciałam je oblac czekolada, uda sie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 1 lat temu
    Rozwarstwiała się, dodałam żółtko i jest super.

Polub nas na ...

Początek strony