Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
62 Komentarzy
Polewa czekoladowa

Najlepsza polewa czekoladowa do ciast. Jest błyszcząca, miękka i dobrze pokrywa ciasto. Do tego jest mocno kakaowa, ciemna i bardzo szybka w wykonaniu. Lubię jej smak i konsystencję, dlatego w przepisach wykorzystuję ją dość często. Moja mama używała tylko tej polewy do ciast. Robiła ją na margarynie, a ja stosuję najczęściej masło.

Polewę wykorzystałam w tych przepisach: „Ciasto pijak”, „Królewiec”, „Tort smok czekoladowy” i „Tort pająk”. Nadaje się również jako sos np. do „Churros”.

Składniki:

  • 100g masła lub margaryny
  • 50g kakao
  • 120g cukru pudru
  • 4 łyżki mleka (w przypadku użycia masła) lub 2 łyżki mleka (w przypadku użycia margaryny)

Sposób przygotowania:

  1. Cukier puder najlepiej przesiać, żeby był gładki.
  2. Masło (lub margarynę) roztopić w rondelku. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać trzepaczką i nie gotować. (Gdyby polewa była jeszcze za gęsta, dodać odrobinę mleka).

Całkowity czas przygotowania:

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Polewa czekoladowa Polewa czekoladowa

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Teresa Elzbieta · 3 dni temu
    Najlepsza polewą jaką robiłam. Dziękuję.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Izabela · 18 dni temu
    Polewa pyszna. I tak jak podano błyszczy się i pięknie rozprowadza. Zrobiłam z masłem. Pamiętajcie nie gotujcie. Naprawdę polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 24 dni temu
    Wyszła super, robie kolejny raz bo to najlepszy przepis, a robiłam wiele.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Zosia · 28 dni temu
    Ta polewa to Mistrzostwo Świata. Zrobiłam ją do poświątecznych bajaderek. Już zostanie w moim przepiśniku. !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 1 miesięcy temu
    Super w smaku i łatwa w przygotowaniu, dziękuję; ))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Edytka · 1 miesięcy temu
    Jestem zachwycona, polewą gęsta, błyszcząca i przepyszna. Piekę od wielu lat, ale moje odkrycie polewą gotowa w mniej niż 5 minut, polecam każdemu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Renata · 1 miesięcy temu
    polewa jest bardzo dobra i prosta, dziekuje za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Grace · 1 miesięcy temu
    Zamiast kakao można użyć czekoladę do picia. Z powodu braku kakao w domu tak zrobiłam i też wyszło super do sernika. Wesołych Świąt wszystkim.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    M · 1 miesięcy temu
    Porażka. Margaryna oddziela się od kakaa. Nie polecam....
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Urszula - prostepotr · 1 miesięcy temu
    Czy polewa po zastygnięciu pozostaje błyszcząca?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 1 miesięcy temu
    Rewelacja polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    jałona · 1 miesięcy temu
    czy dla "blondynki"( nie posiadajacej wagi) możnaby uprościć jeszcze bardziej i podać przelicznik na łyżeczki i szklanki zapowiada się smakowicie ale czy będzie smakować do sernika.. na zimno?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 miesięcy temu
      Dla mnie waga kuchenna to podstawa. Ale niech będzie. Podaję na oko. Pół kostki masła (jeśli kostka to 200g), szklanka cukru pudru, 6 łyżek kakao i mleko jak podane.
      Do sernika jak najbardziej ta polewa się nadaje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 1 miesięcy temu
    Szybka w wykonaniu i świetnie smakuje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 2 miesięcy temu
    Idealna i przepyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 2 miesięcy temu
    A co w przypadku gdy pododania mleka rozwarstwiła mi się i tłuszcz pływa osobno a gęsta masa kakaowa osobno?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      ika_ · 1 miesięcy temu
      Dodaj jeszcze kapkę mleka i wymieszaj mocno - będzie ok
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Anita · 1 miesięcy temu
      Ja dodaję w kolejności: mleko już z masłem w rondelku roztapiam, cukier puder mieszam z kakao na sucho w innym naczyniu, gdy masło się roztopi mieszając dodaję sypkie, dokładnie wymieszam. Raz mi się rozwarstwiło, należy podgrzewając na małym ogniu intensywnie mieszać. pzdr
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sabina · 2 miesięcy temu
    pycha, minutka i gotowe

Polub nas na ...

Początek strony