Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Polewa czekoladowa

Najlepsza polewa czekoladowa do ciast. Jest błyszcząca, miękka i dobrze pokrywa ciasto. Do tego jest mocno kakaowa, ciemna i bardzo szybka w wykonaniu. Lubię jej smak i konsystencję, dlatego w przepisach wykorzystuję ją dość często. Moja mama używała tylko tej polewy do ciast. Robiła ją na margarynie, a ja stosuję najczęściej masło.

Polewę wykorzystałam w tych przepisach: „Ciasto pijak”, „Królewiec”, „Tort smok czekoladowy” i „Tort pająk”. Nadaje się również jako sos np. do „Churros”.

Składniki:

  • 100g masła lub margaryny
  • 50g kakao
  • 120g cukru pudru
  • 4 łyżki mleka (w przypadku użycia masła) lub 2 łyżki mleka (w przypadku użycia margaryny)

Sposób przygotowania:

  1. Cukier puder najlepiej przesiać, żeby był gładki.
  2. Masło (lub margarynę) roztopić w rondelku. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać trzepaczką i nie gotować. (Gdyby polewa była jeszcze za gęsta, dodać odrobinę mleka).

Całkowity czas przygotowania:

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Polewa czekoladowa Polewa czekoladowa

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (5)

  1. Zygmunt Mrozek

Dziękuję, nic się nie rozwarstwiło, jestem kompletnym ignorantem ale udało się

  Załączniki
 
  1. Edyta Gunia

Mi tez sie rozwarstwiła . Myśle ze to wina za dużej ilości kakao. Dzięki Ani uratowałam polewę żółtkiem dziękuje

  Załączniki
 
  1. Magda

Czy polewa nada sie do domowych batonów? Przygotowałam batoniki z kaszy jaglanej z kokosem. Chciałam je oblac czekolada, uda sie?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Magda

Do batonów użyłabym raczej czekolady lub kuwertury. Ta polewa nie twardnieje mocno.

  Załączniki
 
  1. Ania

Rozwarstwiała się, dodałam żółtko i jest super.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Polub nas na ...

Początek strony