Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
68 Komentarzy
Polewa czekoladowa

Najlepsza polewa czekoladowa do ciast. Jest błyszcząca, miękka i dobrze pokrywa ciasto. Do tego jest mocno kakaowa, ciemna i bardzo szybka w wykonaniu. Lubię jej smak i konsystencję, dlatego w przepisach wykorzystuję ją dość często. Moja mama używała tylko tej polewy do ciast. Robiła ją na margarynie, a ja stosuję najczęściej masło.

Polewę wykorzystałam w tych przepisach: „Ciasto pijak”, „Królewiec”, „Tort smok czekoladowy” i „Tort pająk”. Nadaje się również jako sos np. do „Churros”.

Składniki:

  • 100g masła lub margaryny
  • 50g kakao
  • 120g cukru pudru
  • 4 łyżki mleka (w przypadku użycia masła) lub 2 łyżki mleka (w przypadku użycia margaryny)

Sposób przygotowania:

  1. Cukier puder najlepiej przesiać, żeby był gładki.
  2. Masło (lub margarynę) roztopić w rondelku. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać trzepaczką i nie gotować. (Gdyby polewa była jeszcze za gęsta, dodać odrobinę mleka).

Całkowity czas przygotowania:

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Polewa czekoladowa Polewa czekoladowa

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 6 godzin temu
    Czy takie proporcje wystarcza na całe ciasto ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 4 dni temu
    Czy można zamiast cukru użyć miodu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Martiita · 11 dni temu
    Super polewa, ja zamiast prawdziwego kako bo mi zbrakło a z racji pandemii nie bardzo chce się jechać do miasta, użyłam kako rozpuszczalnego. Jest słodka , domownicy chwalą.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 12 dni temu
    Rewelacyjna polewa.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Janka · 1 miesięcy temu
    Bardzo dobra polewa, robiłam na chatkę puchatka. Palce lizać.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Róża · 1 miesięcy temu
    Najlepszy przepis na polewę! Za każdym razem robię na margarynie i zawsze wychodzi pyszna i szklista! Dodaję zawsze więcej mleka żeby była bardziej płynna. Wszyscy domownicy ją uwielbiają.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Teresa Elzbieta · 2 miesięcy temu
    Najlepsza polewą jaką robiłam. Dziękuję.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Izabela · 2 miesięcy temu
    Polewa pyszna. I tak jak podano błyszczy się i pięknie rozprowadza. Zrobiłam z masłem. Pamiętajcie nie gotujcie. Naprawdę polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 3 miesięcy temu
    Wyszła super, robie kolejny raz bo to najlepszy przepis, a robiłam wiele.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Zosia · 3 miesięcy temu
    Ta polewa to Mistrzostwo Świata. Zrobiłam ją do poświątecznych bajaderek. Już zostanie w moim przepiśniku. !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 3 miesięcy temu
    Super w smaku i łatwa w przygotowaniu, dziękuję; ))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Edytka · 3 miesięcy temu
    Jestem zachwycona, polewą gęsta, błyszcząca i przepyszna. Piekę od wielu lat, ale moje odkrycie polewą gotowa w mniej niż 5 minut, polecam każdemu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Renata · 3 miesięcy temu
    polewa jest bardzo dobra i prosta, dziekuje za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Grace · 3 miesięcy temu
    Zamiast kakao można użyć czekoladę do picia. Z powodu braku kakao w domu tak zrobiłam i też wyszło super do sernika. Wesołych Świąt wszystkim.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    M · 3 miesięcy temu
    Porażka. Margaryna oddziela się od kakaa. Nie polecam....
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Urszula - prostepotr · 3 miesięcy temu
    Czy polewa po zastygnięciu pozostaje błyszcząca?

Polub nas na ...

Początek strony