Sos waniliowy (krem angielski) do lodów, deserów, ciast: szczególnie szarlotek, ciast z owocami i brownies, naleśników, gofrów, klusek na parze, budyni, galaretek oraz świeżych owoców. Kremowy, aksamitny i pyszny sos z ziarenkami wanilii.
Składniki:
150ml mleka
100ml słodkiej śmietany 30- 36%
40g cukru
1 laska wanilii
3 żółtka
Sposób przygotowania:
Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, kremową masę. W międzyczasie mleko i śmietanę wlać do niedużego garnka. Dodać laskę wanilii z ziarenkami. Powoli doprowadzić do zagotowania. Wyciągnąć laskę wanilii.
Ubijając dalej żółtka, wlewać przez gęste sitko cienkim strumieniem gorące mleko. Masę przelać z powrotem do garnka. Garnek postawić na piecu i na średniej mocy palnika, ciągle mieszając łyżką, podgrzewać, aż sos lekko zgęstnieje. Masa nie może się zagotować, bo żółtka się zwarzą. (Sos gęstnieje powoli. Należy uzbroić się w cierpliwość. Gotowy sos powinien utrzymywać się na tylnej ściance łyżki).
Sos można serwować na ciepło lub zimno. W celu schłodzenia sosu należy garnek włożyć do zimnej wody i mieszając od czasu do czasu, aby nie powstał kożuch, ostudzić sos. Następnie przelać do słoiczka i włożyć do lodówki. Przechowywać max. do tygodnia.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jarek·
3 lat temu
Niestety nie dopilnowałem i mi się zagotował ale ....... wyszedł naprawdę pyszny, Podałem z kandyzowanymi bananami i lodami czekoladowymi. Czysta poezja smaku!!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna·
4 lat temu
Po co mam wlewac gorace mleko przez sitko? jaki to ma cel?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Zobaczysz na sitku ile zostaje takich strzępów/ resztek z laski wanilii poza ziarenkami ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina ·
4 lat temu
Pyszny! Mimo tego, że nie dopilnowałam i mi się zważył. Uratowałam zblendowaniem ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
4 lat temu
Przepyszny sos. Uwielbiam go z pierogami z kaszą :) polecam mamusiom które mają niejadki.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika ·
4 lat temu
Pyszny sos! Właśnie zjedliśmy z pampuchami z czekoladą. Myślałam, że będzie trudno go zrobić, ale poszło całkiem sprawnie i bez problemów. Dziękuję za przepis!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewelina·
5 lat temu
Czy zamiast śmietanki można użyć mleka?a zamiast laski wanilli cukier z prawdziwą wanilią?i ile tego cukru dać?😉
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Radziłabym nie zastępować składników. Ewentualnie możesz zastąpić laskę wanilii cukrem z prawdziwą wanilią, jak piszesz. Dałabym ze 3 łyżeczki. Tą ilość należy odjąć od zwykłego cukru.