Ganache z białej czekolady z masłem
Ocena użytkowników: 5 / 5
Ganache do tynkowania tortu z białej czekolady i masła. To rozpuszczona biała czekolada w śmietance i połączona z utartym masłem. Taki tynk jest stabilny i nadaje się jako podkład pod masę cukrową.
Ganache wystarcza na otynkowanie tortu o śr. 20 cm i ok. 13 cm wysokości.
Składniki:
- 200 g białej czekolady
- 50 g słodkiej, płynnej śmietanki 30%
- 100 g masła, temperatura pokojowa
Sposób przygotowania:
- Czekoladę posiekać drobno. Śmietankę mocno podgrzać (nie doprowadzając do zagotowania). Garnek ściągnąć z pieca i dodać posiekaną czekoladę. Wymieszać łyżką lub trzepaczką do rozpuszczenia się czekolady, na gładką masę. (Konsystencja będzie gęstawa). Pozostawić w temperaturze pokojowej do ostygnięcia, aż będzie chłodna i o konsystencji przypominającej nutellę.
- W tym czasie utrzeć miękkie masło mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut na jasną, kremową masę.
- Dalej miksując na wysokich obrotach, dodawać stopniowo po łyżce chłodną, roztopioną czekoladę w śmietance.
- Gotowy krem jest dość luźny, ale takim dobrze tynkuje się tort. Na schłodzonym torcie dość szybko tężeje. (Jeśli chcecie gęstszy krem to można pozostawić go na dłuższy czas na blacie lub schłodzić w lodówce do odpowiedniej konsystencji. Należy jednak uważać, aby nie był za gęsty, bo będzie trudno nim tynkować).
- Polecam nałożyć na schłodzony tort najpierw cienką warstwę ganache tzw. okruszkową. Tort schłodzić ok. pół godziny w lodówce, aby ganache lekko stwardniał i nałożyć drugą, grubszą warstwę ganache. Wygładzić packę lub łopatkę do tortu, zanurzoną uprzednio w gorącej wodzie i osuszoną ręcznikiem papierowym. (Paterę z tortem stawiam na talerzu obrotowym. Ułatwia on pracę przy wygładzaniu kremu).
- Gdyby ganache był za gęsty, bo np. stał za długo można go krótko podgrzać na niskiej mocy palnika, ciągle mieszając lub kilka sekund w kuchence mikrofalowej, aż znowu będzie miękki. (Należy podgrzewać ostrożnie, bo biała czekolada jest wrażliwa na przegrzanie i może się zwarzyć).
Całkowity czas przygotowania: |
||
Liczba porcji: |
Tynk na tort o śr. 20 cm i ok. 13 cm wysokości. |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Super wyszło. Dziękuję. Mam pytanie czy mogę na ten tynk nałożyć opłatek z kolorowym wydrukiem ?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dałam do lodówki i jest twarde. Co robić?:(
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ocieplić do temperatury pokojowej, a następnie zmiksować na najniższych obrotach.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
- {"set":null,"list":{"4":1,"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Bez tego "chyba". Wyszła naprawdę nieźle 👌
- {"set":null,"list":{"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Oraz powiedz proszę, czy można nim udekorować górę tortu robiąc rozetki do okola? Nadaje się?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak, nadaje się.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam ☺️ Czy kremu z 1 porcji wystarczy na otynkowanie tortu o średnicy 26 cm, ale wysokości ok. 9 cm?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zrobiłabym z 1, 5 porcji.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A czy można dodać różowy barwnik w proszku aby otrzymać różowy tynk?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.tak
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.W którym momencie go dodać u w jakiej ilości? Chce tez niebieski dodać
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Barwnik można dodać podczas ucierania masła lub na końcu. Na końcu lepiej, bo widać ile go dodać, ale można dodać do masła i na końcu jeszcze dołożyć, jak będzie mało.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie będzie potrzeby dodawania białego barwnika? Wystarczy sam niebieski? Czytalam ze najlepiej barwik w proszku rozpuścić w małej ilości alkoholu by się wmieszał
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Najlepiej byłoby najpierw wybielić, jak w przypadku każdego kremu, bo może wyjść o lekko zielonkawym oddcieniu. Tak samo czerwony może nie być czysty, a lekko łososiowy. Można zrobić próbę na małej ilości kremu i sprawdzić. Biały barwnik Wiltona, który kupowałam jest już od dłużego czasu niedostępny i nie wiem dlaczego. Ogólnie im mniej barwnika, tym zdrowiej. Osobiście lekko innym odcieniem kremu nie przejmowałabym się, ale jeśli powinien być piękny błękit to najlepiej jest krem wybielić.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam. Planuję zrobić do przedszkola babeczki i na ganache położyć ozdoby z masy cukrowej. Czy po ozdobieniu i po odstawieniu na noc to na drugi dzień nie będą za twarde? Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Myślę, że będzie dobrze. Ociepliłabym je tylko temperatury pokojowej.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam. Czy można ganasz zabarwić na czarty kolor?? Lub jak zrobić tynk żeby uzyskać czarny kolor
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Trzeba zrobić ganache z ciemnej czekolady i dodać czarny barnik nadający się do mas tłustych. (Jeszcze nie robiłam. Proszę poszukać w internecie. Jest kilka sztuczek, żeby tynk był jak najbardziej intensywnie czarny. Trzeba krem podgrzewać, chłodzić, blendować, aby wydobyć głębie koloru).
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dzień dobry, czy jak będzie więcej tynku to nic się nie stanie później z masą cukrową? Chodzi o to,że mam większą średnicę tortu.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Oczywiście, spokojnie można zrobić więcej ganache pod masę cukrową, jeśli jest większy tort. 😀
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam, jak przykleić ozdoby do tynku z ganache? Np owoce, cukierki?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Drobne dekoracje powinny się same trzymać wciśnięte w miękki krem. Większe natomiast można nabić najpierw na wykałaczkę i wbić w tort.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dzień dobry. Czy można zamiast śmietanki 30 użyć śmietanki 36??
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.tak
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy można dać 200g masła, 200g czekolady i 50g smietanki jeśli chcemy żeby masy było trochę więcej ale żeby nie była aż tak słodka?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak, masła można dać zawsze więcej.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy jest tak twarda masa jak zwykły milky way?szukam czegoś smaczniejszego do ozdoby babeczek ale tak samo stabilnego by przetrwał podróż
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak, jest stabilna. Po przygotowaniu jest miękka, ale w lodówce twardnieje. Według mnie do podróży się nadaje, tak jak inne masy maślane.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy można zastąpić białą czekoladę gorzką?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Musiałaby być inna proporcja składników. Ganache z ciemnej czekolady należy zrobić mieszając czekoladę ze śmietanką w proporcji 1:1.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.100g masła i po 200g gorzkiej czekolady i śmietanki? czy taki ganache będzie się nadawał na tynk pod biały lukier?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak.
Możesz zrobić również bez masła, wtedy proporcja czekolady do śmietanki jest 2: 1 (na 200 g czekolady gorzkiej 100g śmietanki). Przykład takiego tynku tutaj: https://domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/1332-tort-ajerkoniakowo-czekoladowy
Może być również bez śmietanki, czyli masło z czekoladą, jak np tutaj: https://domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/791-tort-czekoladowo-kokosowy-z-kremem-truskawkowym- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Kiedy dodać do tynku barwnik?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Do gotowej masy.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A jakie masło będzie najlepsze?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dowolne, ale prawdziwe z 82% tłuszczu.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy można nabić rurki ganach zamiast tradycyjnym kremem ?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Można, tylko czy to wam będzie smakować? W rurkach kremu jest sporo, a to jest ganache na maśle raczej do tynkowania, do rurek bym osobiście nie dała.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy do tego tynku można dodać barwnik w proszku?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak, ale powinien to być barwnik do czekolady/ mas tłustych.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy z takiego kremu da się zrobić tylką dekoracje? Chodzi mi o róże :)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Moim zdaniej nie za bardzo. Wzięłabym krem maśłany, bo jest najstabilniejszy np ten: https://domowe-wypieki.pl/przepisy/polprodukty-cukiernicze/1077-masa-maslana
Tutaj są róże: https://domowe-wypieki.pl/przepisy/dekoracje/375-roze-z-masy-maslanej- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ganache wyszedł rewelacyjny 😊 dobrze się nim tynkuje i w smaku jest ok pomimo dodanego masła.
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się