Masa orzechowa

Najprostsza i najszybsza do przygotowania masa orzechowa. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki łyżką i gotowe ;).

Taką masę orzechową można wykorzystać do różnych wypieków. Można zrobić rogaliki np. według przepisu: "Rogaliki krucho- drożdżowe" i użyć tej masy jako nadzienia. Można upiec drożdżówki z nadzieniem orzechowym, według przepisu: "Drożdżówki z makiem", zastępując masę makową masą orzechową według proporcji podanych poniżej. Można przygotować również "Wieniec orzechowy" lub "Orzechowe ślimaczki".

Składniki na ok. 540 g masy:

  • 300 g zmielonych migdałów lub orzechów laskowych
  • 80 g cukru pudru
  • 200 g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36% lub 180 g mleka
  • cynamon (opcjonalnie, do smaku)

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypać zmielone migdały lub orzechy. Dodać przesiany cukier puder, śmietanę (lub mleko) i ewentualnie trochę cynamonu. Wymieszać łyżką.
  2. Masę pozostawić na kilkanaście minut, aby orzechy wchłonęły płyn. (Masa powinna być odpowiednia do rozsmarowania, ani za gęsta, ani za rzadka).
  3. Ilość masy wystarcza na przygotowanie wieńca drożdżowego/ drożdżówek z 500 g mąki.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość:

ok. 540 g

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Masa orzechowa

Powiązane przepisy