Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Zaczyn drożdżowy

Przygotowując ciasto drożdżowe ze świeżych drożdży, zaczynamy od przygotowania zaczynu. Dobrze wyrośnięty zaczyn wpłynie na lekkość i pulchność naszego ciasta. W przypadku suchych drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Wystarczy wymieszać je z mąką, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.

Do przygotowania zaczynu drożdżowego potrzebujemy: świeże drożdże, trochę cukru (lub miodu), mleka (lub wody) i mąki. Proporcje mogą się różnić w zależności od przepisu. Proszę postępować według przepisu na wybrane ciasto. Gdyby przepis był na drożdżach instant, a chcielibyście użyć świeżych, przygotujcie zaczyn według podanych poniżej proporcji. Składniki na zaczyn odejmujemy od składników podanych w wybranym przez Was przepisie.

Przydatne wskazówki:

  1. Drożdże na zaczyn powinny być świeże. Proszę sprawdzić datę ważności. Stare drożdże są słabe i mogą być przyczyną, że zaczyn nie wyrośnie.
  2. Mleko (lub wodę w zależności od przepisu) należy podgrzać, aby było lekko ciepłe. Najłatwiej sprawdzić je palcem. Powinno być delikatnie ciepłe. Za zimne mleko spowoduje, że drożdże będę fermentować za wolno, a za ciepłe zabije drożdże i zaczyn nie urośnie. Odpowiednia temperatura to ok. 37- 40 stopni.
  3. Zaczyn pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (wystarczy temperatura pokojowa) i bez przeciągów.
  4. Do zaczynu nie musimy dodawać cukru (lub miodu), ale pomaga on drożdżom szybciej pracować. (Są przepisy np. na pieczywo drożdżowe, gdzie przygotowujemy zaczyn bez cukru i też ładnie wyrasta. Jeśli jednak jest z tym problem, to polecam dodać 1 łyżeczkę cukru. Nie będzie on wyczuwalny w wypieku, a pomoże przy wyrastaniu zaczynu).
  5. Ciasto drożdżowe można przygotować również na drożdżach instant. Awaryjnie mam zawsze takie w domu. Osobiście polecam jednak świeże drożdże. Z własnego doświadczenia wiem, że świeże drożdże są pewniejsze. Zdarzyło mi się, że ciasto słabo wyrastało na drożdżach suchych. Musiałam pędzić do sklepu po świeże drożdże i zaczynać zabawę od nowa. Zawsze mam też jedną kostkę świeżych drożdży w zamrażalniku. Drożdży suchych używamy o połowę mniej niż świeżych. Ja często daję ich jeszcze mniej, stosując przelicznik: 25 g świeżych drożdży= 7 g drożdży instant. (To taka podpowiedź dla osób, które starają się używać jak najmniej drożdży ;)).

Składniki (proporcja składników może być różna w zależności od przepisu):

  • 20 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru lub miodu (opcjonalnie)
  • ok. 5 kopiatych łyżek mąki

Sposób przygotowania:

  1. Mleko podgrzać, aby było lekko ciepłe.
  2. Drożdże wkruszyć do wysokiej miski. Zasypać łyżeczką cukru.
  3. Zalać lekko ciepłym mlekiem.
  4. Dodać ok.5 kopiastych łyżek mąki i wymieszać na gładką masę, rozcierając grudki tylną stroną łyżki o ścianki miski. (Wystarczy rozetrzeć te największe grudki. Drobne mogą zostać. Połączą się z resztą w trakcie wyrabiania ciasta).

Zaczyn drożdżowy

Zaczyn drożdżowy

  1. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut, aż podwoi swoją objętość.

Całkowity czas przygotowania:

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Zaczyn drożdżowy

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony