Bułki ziemniaczane

Proste bułki na drożdżach z ziemniakami. Bułki mają miękki, dość zbity miąższ i chrupiącą skórkę zaraz po upieczeniu, która z czasem mięknie. Smak ziemniaków nie jest raczej wyczuwalny. Bułki są sycące. Dzięki dodatkowi mąki żytniej razowej mają ciekawy smak.
Składniki:
- 255g ziemniaków
- 100g mąki żytniej razowej
- 150g mąki pszennej (typ 550)
- 45g wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 10g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Ostudzić i obrać. Ziemniaki przecisnąć przez praskę.
- Ziemniaki, oliwę, sól, pokruszone drożdże, mąki i wodę zagnieść robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Zagniatać 10 minut na najniższych obrotach). Ciasto wstawić do lodówki na noc lub na 8- 10 godzin.
- Następnie z ciasta uformować bułki i obtoczyć je w mące żytniej. (Zrobiłam 6 bułek). Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykryte ściereczką pozostawić na ok. 50- 60 minut do wyrośnięcia.
Bułki zaraz po uformowaniu:
Bułki po wyrośnięciu:
- Piekarnik rozgrzać do 250°C.
- Bułki naciąć z góry. Bułki wstawić do piekarnika, spryskując piekarnik obficie wodą. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 190°C i piec kolejne 10- 15 minut, aż bułki ładnie się zarumienią.
- Gotowe bułki wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić co najmniej na 30min. do ostygnięcia.
Smacznego.
Przepis pochodzi ze strony: www.ploetzblog.de
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.