Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
16 Komentarzy

Bułki ziemniaczane

Proste bułki na drożdżach z ziemniakami. Bułki mają miękki, dość zbity miąższ i chrupiącą skórkę zaraz po upieczeniu, która z czasem mięknie. Smak ziemniaków nie jest raczej wyczuwalny.  Bułki są sycące. Dzięki dodatkowi mąki żytniej razowej mają ciekawy smak.

Składniki:

  • 255g ziemniaków
  • 100g mąki żytniej razowej
  • 150g mąki pszennej (typ 550)
  • 45g wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 10g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Ostudzić i obrać. Ziemniaki przecisnąć przez praskę.
  2. Ziemniaki, oliwę, sól, pokruszone drożdże, mąki i wodę zagnieść robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Zagniatać 10 minut na najniższych obrotach). Ciasto wstawić do lodówki na noc lub na 8- 10 godzin.
  3. Następnie z ciasta uformować bułki i obtoczyć je w mące żytniej. (Zrobiłam 6 bułek). Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykryte ściereczką pozostawić na ok. 50- 60 minut do wyrośnięcia.

Bułki zaraz po uformowaniu:

02

Bułki po wyrośnięciu:

03

  1. Piekarnik rozgrzać do 250°C.
  2. Bułki naciąć z góry. Bułki wstawić do piekarnika, spryskując piekarnik obficie wodą. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 190°C i piec kolejne 10- 15 minut, aż bułki ładnie się zarumienią.
  3. Gotowe bułki wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić co najmniej na 30min. do ostygnięcia.

Smacznego.

Przepis pochodzi ze strony: www.ploetzblog.de

Bułki ziemniaczane

Bułki ziemniaczane

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola K · 4 miesięcy temu
    Czy zamiast całonocnego wyrastania, wchodzi w rachubę normalne wyrastanie, ok. 1,5h? Ewentualnie jak długo powinno ciasto wyrastać w temperaturze pokojowej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Astra · 2 lat temu
    Wyszły naprawdę przepyszne. Dobrze, że zrobiłam od razu z podwójnej porcji, bo zniknęłyby jeszcze ciepłe bez niczego :D.
    Są rzeczywiście bardzo długo świeże pomimo użycia drożdży a w wersji na ciepło cudownie chrupiące.
    Ja dodałam tylko więcej wody, bo ciasto wydawało mi się bardzo twarde, ale to może przez fakt użycia większej ilości mąki pełnoziarnistej niż białej 650tki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    wiola · 2 lat temu
    pyszne wyszły, polecam wszystkim
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Waldi[/b] należy spryskać ścianki rozgrzanego piekarnika. Najlepiej jest to zrobić używając spryskiwacza do kwiatków. Proszę spryskać tylko ścianki, a nie grzałki i szybę. Chodzi o to, żeby w piekarniku wytworzyła się para wodna. Dzięki temu otrzymamy chrupiącą skórkę.
    Czynność tę należy wykonać w miarę szybko, aby utrata ciepła była jak najmniejsza.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Waldi · 3 lat temu
    Jestem amatorem z chęciami :lol: Nie rozumiem o co chodzi ze spryskaniem piekarnika wodą,w jakich to proporcjach zrobić itp.Proszę o w miarę zrozumiałą pomoc.Dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dominika · 3 lat temu
    Zrobiłam, pyszne! Dziękuję za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Żaneto[/b] nie próbowałam z innymi mąkami.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Żaneta · 4 lat temu
    mam pytanie czy make pszenna moge zastapic inna jakas bezglutenowa. pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    piter · 4 lat temu
    bułki ok. Bez sensu jest zostawiania ciasta na noc w lodówce, można je piec od razu po wyrośnięciu ciasta.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Renato[/b] ja dawałam 255g ziemniaków surowych, ale skoro bułeczki wyszły fajne to znaczy, że nie ma to większego znaczenia ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Renata · 4 lat temu
    Upiekłam dzisiaj bułeczki wg Twojego przepisu. Od razu ilość składników pomnożyłam przez 2 :). "Wyszło" 12 pysznych, delikatnych bułeczek, czyli cała pełnowymiarowa blacha z typowego piekarnika. Miałam trochę wątpliwości co do ilości ziemniaków - czy ilość podana w przepisie dotyczy świeżych, czy już odgotowanych, obranych i przeciśniętych przez praskę. Doszłam do wniosku, że chodzi o tę drugą możliwość, bo....trudno by było z tak dużą dokładnością odmierzyć świeże, surowe :). Dziękuję za przepis i serdecznie pozdrawiam.
    PS.1 Już zaplanowałam pieczenie bułeczek wg Twoich kolejnych przepisów. PS.2 Do ciasta dodałam troszkę tymianku i mielonego kminku, bo wg mnie dobrze się komponują z.... ziemniakami
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 6 lat temu
    dobre
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    Ok. 1/5 szklanki (o pojemności 250ml).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Olala · 7 lat temu
    Ile to (na szklankę) 45 g wody?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maggie · 7 lat temu
    Bardzo lubie wypieki z dodatkiem ziemniakow - no i maja ten plus, ze dlugo pozostaja swieze. Twoje buleczki wygladaja naprawde pysznie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 7 lat temu
    Cudownie wyglądają! Chrupiące, pyszne bułki:)

Polub nas na ...

Początek strony