Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Bułki ziemniaczane

Proste bułki na drożdżach z ziemniakami. Bułki mają miękki, dość zbity miąższ i chrupiącą skórkę zaraz po upieczeniu, która z czasem mięknie. Smak ziemniaków nie jest raczej wyczuwalny.  Bułki są sycące. Dzięki dodatkowi mąki żytniej razowej mają ciekawy smak.

Składniki:

  • 255g ziemniaków
  • 100g mąki żytniej razowej
  • 150g mąki pszennej (typ 550)
  • 45g wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 10g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Ostudzić i obrać. Ziemniaki przecisnąć przez praskę.
  2. Ziemniaki, oliwę, sól, pokruszone drożdże, mąki i wodę zagnieść robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Zagniatać 10min. na najniższych obrotach). Ciasto wstawić do lodówki na noc lub na 8- 10godz.
  3. Następnie z ciasta uformować bułki i obtoczyć je w mące żytniej. (Zrobiłam 6 bułek). Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykryte ściereczką pozostawić na ok. 50- 60 min. do wyrośnięcia.

Bułki zaraz po uformowaniu:

02

Bułki po wyrośnięciu:

03

  1. Piekarnik rozgrzać do 250°C.
  2. Bułki naciąć z góry. Bułki wstawić do piekarnika, spryskując piekarnik obficie wodą. Po 10min. zmniejszyć temperaturę do 190°C i piec kolejne 10- 15min., aż bułki ładnie się zarumienią.
  3. Gotowe bułki wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić co najmniej na 30min. do ostygnięcia.

Smacznego Smile.

Przepis pochodzi ze strony: www.ploetzblog.de

Bułki ziemniaczane

Bułki ziemniaczane

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Astra

    Wyszły naprawdę przepyszne. Dobrze, że zrobiłam od razu z podwójnej porcji, bo zniknęłyby jeszcze ciepłe bez niczego :D.
    Są rzeczywiście bardzo długo świeże pomimo użycia drożdży a w wersji na ciepło cudownie chrupiące.
    Ja dodałam tylko więcej wody, bo ciasto wydawało mi się bardzo twarde, ale to może przez fakt użycia większej ilości mąki pełnoziarnistej niż białej 650tki.

  • wiola

    pyszne wyszły, polecam wszystkim

  • Joanna

    Waldi należy spryskać ścianki rozgrzanego piekarnika. Najlepiej jest to zrobić używając spryskiwacza do kwiatków. Proszę spryskać tylko ścianki, a nie grzałki i szybę. Chodzi o to, żeby w piekarniku wytworzyła się para wodna. Dzięki temu otrzymamy chrupiącą skórkę.
    Czynność tę należy wykonać w miarę szybko, aby utrata ciepła była jak najmniejsza.

  • Waldi

    Jestem amatorem z chęciami :lol: Nie rozumiem o co chodzi ze spryskaniem piekarnika wodą,w jakich to proporcjach zrobić itp.Proszę o w miarę zrozumiałą pomoc.Dziękuję :)

  • Dominika

    Zrobiłam, pyszne! :) Dziękuję za przepis

  • Joanna

    Żaneto nie próbowałam z innymi mąkami.

  • Żaneta

    mam pytanie czy make pszenna moge zastapic inna jakas bezglutenowa. pozdrawiam

  • piter

    bułki ok. Bez sensu jest zostawiania ciasta na noc w lodówce, można je piec od razu po wyrośnięciu ciasta.

  • Joanna

    Renato ja dawałam 255g ziemniaków surowych, ale skoro bułeczki wyszły fajne to znaczy, że nie ma to większego znaczenia ;-)

  • Renata

    Upiekłam dzisiaj bułeczki wg Twojego przepisu. Od razu ilość składników pomnożyłam przez 2 :). "Wyszło" 12 pysznych, delikatnych bułeczek, czyli cała pełnowymiarowa blacha z typowego piekarnika. Miałam trochę wątpliwości co do ilości ziemniaków - czy ilość podana w przepisie dotyczy świeżych, czy już odgotowanych, obranych i przeciśniętych przez praskę. Doszłam do wniosku, że chodzi o tę drugą możliwość, bo....trudno by było z tak dużą dokładnością odmierzyć świeże, surowe :). Dziękuję za przepis i serdecznie pozdrawiam.
    PS.1 Już zaplanowałam pieczenie bułeczek wg Twoich kolejnych przepisów. :)
    PS.2 Do ciasta dodałam troszkę tymianku i mielonego kminku, bo wg mnie dobrze się komponują z.... ziemniakami :)

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

4 dni wcześniej jest ok.
Dzień dobry,
Czy to ciasto można mrozić?
Możesz zrobić również budyń bez dodatku masła.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Barbara Bodys
  • TERESA MARIA STASICKA
  • IREK RAFAL WERESA
  • Sylwia Bachara
  • Sylwia Bachara
  • Mamutkowa
  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
Początek strony