Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Bułki ziemniaczane

Proste bułki na drożdżach z ziemniakami. Bułki mają miękki, dość zbity miąższ i chrupiącą skórkę zaraz po upieczeniu, która z czasem mięknie. Smak ziemniaków nie jest raczej wyczuwalny.  Bułki są sycące. Dzięki dodatkowi mąki żytniej razowej mają ciekawy smak.

Składniki:

  • 255g ziemniaków
  • 100g mąki żytniej razowej
  • 150g mąki pszennej (typ 550)
  • 45g wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 10g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Ostudzić i obrać. Ziemniaki przecisnąć przez praskę.
  2. Ziemniaki, oliwę, sól, pokruszone drożdże, mąki i wodę zagnieść robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Zagniatać 10 minut na najniższych obrotach). Ciasto wstawić do lodówki na noc lub na 8- 10 godzin.
  3. Następnie z ciasta uformować bułki i obtoczyć je w mące żytniej. (Zrobiłam 6 bułek). Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykryte ściereczką pozostawić na ok. 50- 60 minut do wyrośnięcia.

Bułki zaraz po uformowaniu:

02

Bułki po wyrośnięciu:

03

  1. Piekarnik rozgrzać do 250°C.
  2. Bułki naciąć z góry. Bułki wstawić do piekarnika, spryskując piekarnik obficie wodą. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 190°C i piec kolejne 10- 15 minut, aż bułki ładnie się zarumienią.
  3. Gotowe bułki wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić co najmniej na 30min. do ostygnięcia.

Smacznego.

Przepis pochodzi ze strony: www.ploetzblog.de

Bułki ziemniaczane

Bułki ziemniaczane

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (15)

  1. Astra

Wyszły naprawdę przepyszne. Dobrze, że zrobiłam od razu z podwójnej porcji, bo zniknęłyby jeszcze ciepłe bez niczego .
Są rzeczywiście bardzo długo świeże pomimo użycia drożdży a w wersji na ciepło cudownie chrupiące.
Ja dodałam tylko więcej...

Wyszły naprawdę przepyszne. Dobrze, że zrobiłam od razu z podwójnej porcji, bo zniknęłyby jeszcze ciepłe bez niczego .
Są rzeczywiście bardzo długo świeże pomimo użycia drożdży a w wersji na ciepło cudownie chrupiące.
Ja dodałam tylko więcej wody, bo ciasto wydawało mi się bardzo twarde, ale to może przez fakt użycia większej ilości mąki pełnoziarnistej niż białej 650tki.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. wiola

pyszne wyszły, polecam wszystkim

  Załączniki
 
  1. Joanna

Waldi należy spryskać ścianki rozgrzanego piekarnika. Najlepiej jest to zrobić używając spryskiwacza do kwiatków. Proszę spryskać tylko ścianki, a nie grzałki i szybę. Chodzi o to, żeby w piekarniku wytworzyła się para wodna. Dzięki temu...

Waldi należy spryskać ścianki rozgrzanego piekarnika. Najlepiej jest to zrobić używając spryskiwacza do kwiatków. Proszę spryskać tylko ścianki, a nie grzałki i szybę. Chodzi o to, żeby w piekarniku wytworzyła się para wodna. Dzięki temu otrzymamy chrupiącą skórkę.
Czynność tę należy wykonać w miarę szybko, aby utrata ciepła była jak najmniejsza.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Waldi

Jestem amatorem z chęciami :lol: Nie rozumiem o co chodzi ze spryskaniem piekarnika wodą,w jakich to proporcjach zrobić itp.Proszę o w miarę zrozumiałą pomoc.Dziękuję

  Załączniki
 
  1. Dominika

Zrobiłam, pyszne! Dziękuję za przepis

  Załączniki
 
  1. Joanna

Żaneto nie próbowałam z innymi mąkami.

  Załączniki
 
  1. Żaneta

mam pytanie czy make pszenna moge zastapic inna jakas bezglutenowa. pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. piter

bułki ok. Bez sensu jest zostawiania ciasta na noc w lodówce, można je piec od razu po wyrośnięciu ciasta.

  Załączniki
 
  1. Joanna

Renato ja dawałam 255g ziemniaków surowych, ale skoro bułeczki wyszły fajne to znaczy, że nie ma to większego znaczenia ;-)

  Załączniki
 
  1. Renata

Upiekłam dzisiaj bułeczki wg Twojego przepisu. Od razu ilość składników pomnożyłam przez 2 . "Wyszło" 12 pysznych, delikatnych bułeczek, czyli cała pełnowymiarowa blacha z typowego piekarnika. Miałam trochę wątpliwości co do ilości ziemniaków -...

Upiekłam dzisiaj bułeczki wg Twojego przepisu. Od razu ilość składników pomnożyłam przez 2 . "Wyszło" 12 pysznych, delikatnych bułeczek, czyli cała pełnowymiarowa blacha z typowego piekarnika. Miałam trochę wątpliwości co do ilości ziemniaków - czy ilość podana w przepisie dotyczy świeżych, czy już odgotowanych, obranych i przeciśniętych przez praskę. Doszłam do wniosku, że chodzi o tę drugą możliwość, bo....trudno by było z tak dużą dokładnością odmierzyć świeże, surowe . Dziękuję za przepis i serdecznie pozdrawiam.
PS.1 Już zaplanowałam pieczenie bułeczek wg Twoich kolejnych przepisów.
PS.2 Do ciasta dodałam troszkę tymianku i mielonego kminku, bo wg mnie dobrze się komponują z.... ziemniakami

Czytaj więcej
  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony