Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Aronia w rumie

Taki sposób na wykorzystanie aronii mogę gorąco polecić. Aronia w rumie smakuje bardzo dobrze z lodami waniliowymi. Również można dodać ją razem z plasterkiem cytryny do czarnej herbaty. Może jeszcze znajdziecie inne jej zastosowanie.

Aronię w rumie przygotowałam z 1kg aronii. Dodałam połowę cukru, a resztę składników pozostawiłam tak, jak jest podane w przepisie, nie zmniejszając ich ilości. Rumu dodałam 200ml.

Składniki:

  • 2 kg odszypułkowanych i przemrożonych owoców aronii
  • 1 cytryna
  • 1,4 kg cukru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2- 3 goździki
  • 100- 200ml rumu

Sposób przygotowania:

  1. Rozmrożoną aronię wsypać do żaroodpornego naczynia. Posypać cynamonem, roztłuczonymi goździkami i cukrem waniliowym. Na górze ułożyć plasterki cytryny i posypać cukrem. Nie mieszać!
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40- 60min. w temperaturze 180°C, aż cukier się rozpuści.
  3. Następnie gorącą aronię zaleć rumem, wymieszać i od razu przełożyć do przygotowanych słoików. Nie trzeba pasteryzować.

Smacznego.

Przepis pochodzi ze strony wielkie żarcie.

aronia w rumie

aronia w rumie

 

aronia w rumie

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (7)

  1. Kasia

mmm pycha a jaki ma byc ten rum? Bialy czy ciemny i czy mozna to robic z innymi owocami np. malinami?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Kasia

Obojętne jaki rum. Myślę, że z innymi owocami można by było spróbować.

  Załączniki
 
  1. Iwi

Wita, właśnie robię aronię wg tego przepisu. Zastanawiam się czy naczynie z owocami ma być przykryte?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Iwi

Nie. Powinno być odkryte.

  Załączniki
 
  1. Iza

Zrobiłam w wersji okrojonej czyli z połową cukru i aronii. No i bez goździków bo ich nie lubię ;-) Normalnie żałuję, że w zeszłym roku robiłam wspaniałe aroniowe galaretki, bo to jest dużo lepsze. Zarówno do wyjadania ze słoika jak i do herbatki...

Zrobiłam w wersji okrojonej czyli z połową cukru i aronii. No i bez goździków bo ich nie lubię ;-) Normalnie żałuję, że w zeszłym roku robiłam wspaniałe aroniowe galaretki, bo to jest dużo lepsze. Zarówno do wyjadania ze słoika jak i do herbatki lub gorącej wody.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. gin

Ależ to musi być dobre...

  Załączniki
 
  1. Majana

Ależ musi być wspaniała! Super pomysł

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony