Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
6 Komentarzy

Aronia w rumie

Taki sposób na wykorzystanie aronii mogę gorąco polecić. Aronia w rumie smakuje bardzo dobrze z lodami waniliowymi. Również można dodać ją razem z plasterkiem cytryny do czarnej herbaty. Może jeszcze znajdziecie inne jej zastosowanie.

Aronię w rumie przygotowałam z 1kg aronii. Dodałam połowę cukru, a resztę składników pozostawiłam tak, jak jest podane w przepisie, nie zmniejszając ich ilości. Rumu dodałam 200ml.

Składniki:

  • 2 kg odszypułkowanych i przemrożonych owoców aronii
  • 1 cytryna
  • 1,4 kg cukru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2- 3 goździki
  • 100- 200ml rumu

Sposób przygotowania:

  1. Rozmrożoną aronię wsypać do żaroodpornego naczynia. Posypać cynamonem, roztłuczonymi goździkami i cukrem waniliowym. Na górze ułożyć plasterki cytryny i posypać cukrem. Nie mieszać!
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40- 60min. w temperaturze 180°C, aż cukier się rozpuści.
  3. Następnie gorącą aronię zaleć rumem, wymieszać i od razu przełożyć do przygotowanych słoików. Nie trzeba pasteryzować.

Smacznego.

Przepis pochodzi ze strony wielkie żarcie.

aronia w rumie

aronia w rumie

 

aronia w rumie

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Arek · 2 miesięcy temu
    Witam, czy plasterki cytryny tez dodajemy do słoików?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 1 lat temu
    mmm pycha:) a jaki ma byc ten rum? Bialy czy ciemny i czy mozna to robic z innymi owocami np. malinami?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwi · 2 lat temu
    Wita, właśnie robię aronię wg tego przepisu. Zastanawiam się czy naczynie z owocami ma być przykryte?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iza · 3 lat temu
    Zrobiłam w wersji okrojonej czyli z połową cukru i aronii. No i bez goździków bo ich nie lubię ;-) Normalnie żałuję, że w zeszłym roku robiłam wspaniałe aroniowe galaretki, bo to jest dużo lepsze. Zarówno do wyjadania ze słoika jak i do herbatki lub gorącej wody.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    gin · 4 lat temu
    Ależ to musi być dobre...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 4 lat temu
    [i]Ależ musi być wspaniała! Super pomysł :)[/i]

Polub nas na ...

Początek strony