Aronia w rumie

Taki sposób na wykorzystanie aronii mogę gorąco polecić. Aronia w rumie smakuje bardzo dobrze z lodami waniliowymi. Również można dodać ją razem z plasterkiem cytryny do czarnej herbaty. Może jeszcze znajdziecie inne jej zastosowanie.

Aronię w rumie przygotowałam z 1kg aronii. Dodałam połowę cukru, a resztę składników pozostawiłam tak, jak jest podane w przepisie, nie zmniejszając ich ilości. Rumu dodałam 200ml.

Składniki:

  • 2 kg odszypułkowanych i przemrożonych owoców aronii
  • 1 cytryna
  • 1,4 kg cukru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2- 3 goździki
  • 100- 200ml rumu

Sposób przygotowania:

  1. Rozmrożoną aronię wsypać do żaroodpornego naczynia. Posypać cynamonem, roztłuczonymi goździkami i cukrem waniliowym. Na górze ułożyć plasterki cytryny i posypać cukrem. Nie mieszać!
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40- 60min. w temperaturze 180°C, aż cukier się rozpuści.
  3. Następnie gorącą aronię zaleć rumem, wymieszać i od razu przełożyć do przygotowanych słoików. Nie trzeba pasteryzować.

Smacznego.

Przepis pochodzi ze strony wielkie żarcie.

aronia w rumie

aronia w rumie

 

aronia w rumie