Aronia w rumie

Taki sposób na wykorzystanie aronii mogę gorąco polecić. Aronia w rumie smakuje bardzo dobrze z lodami waniliowymi. Również można dodać ją razem z plasterkiem cytryny do czarnej herbaty. Może jeszcze znajdziecie inne jej zastosowanie.
Aronię w rumie przygotowałam z 1kg aronii. Dodałam połowę cukru, a resztę składników pozostawiłam tak, jak jest podane w przepisie, nie zmniejszając ich ilości. Rumu dodałam 200ml.
Składniki:
- 2 kg odszypułkowanych i przemrożonych owoców aronii
- 1 cytryna
- 1,4 kg cukru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2- 3 goździki
- 100- 200ml rumu
Sposób przygotowania:
- Rozmrożoną aronię wsypać do żaroodpornego naczynia. Posypać cynamonem, roztłuczonymi goździkami i cukrem waniliowym. Na górze ułożyć plasterki cytryny i posypać cukrem. Nie mieszać!
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40- 60min. w temperaturze 180°C, aż cukier się rozpuści.
- Następnie gorącą aronię zaleć rumem, wymieszać i od razu przełożyć do przygotowanych słoików. Nie trzeba pasteryzować.
Smacznego.
Przepis pochodzi ze strony wielkie żarcie.
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.