Krem czekoladowy z awokado

Czekoladowe smarowidło do chleba, przygotowane z awokado i kakao. Posłodzone jest suszonymi daktylami i syropem z agawy (lub inną substancją słodzącą według uznania). Wszystkie składniki należy zmiksować na gładką masę. W wersji wegańskiej lub light należy przygotować krem tylko z tych składników. Chcąc otrzymać krem bardziej kremowy i czekoladowy można dodać jeszcze czekoladę gorzką. (W wersji wegańskiej można dodać czekoladę wegańską). Krem stanie się smaczniejszy, a smak awokado nie będzie w ogóle wyczuwalny. Dzieciaki go uwielbiają.

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 3 łyżki kakao
  • 5 suszonych daktyli
  • 2 łyżeczki syropu z agawy, klonowego lub miodu
  • 100g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

  1. Daktyle bez pestek przełożyć do miseczki i zalać wrzątkiem. Pozostawić na 30 minut, a następnie odlać wodę.
  2. Miąższ z awokado, daktyle i kakao zmiksować na gładką masę. Dodać 2 łyżeczki syropu lub więcej do smaku.
  3. Czekoladę posiekać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia. Zimną, ale jeszcze płynną czekoladę dodać do kremu i wymieszać.
  4. Przykryty krem przechowywać w lodówce.

Smacznego.

Krem czekoladowy z awokado

Krem czekoladowy z awokado