Krem czekoladowy z awokado

Czekoladowe smarowidło do chleba, przygotowane z awokado i kakao. Posłodzone jest suszonymi daktylami i syropem z agawy (lub inną substancją słodzącą według uznania). Wszystkie składniki należy zmiksować na gładką masę. W wersji wegańskiej lub light należy przygotować krem tylko z tych składników. Chcąc otrzymać krem bardziej kremowy i czekoladowy można dodać jeszcze czekoladę gorzką. (W wersji wegańskiej można dodać czekoladę wegańską). Krem stanie się smaczniejszy, a smak awokado nie będzie w ogóle wyczuwalny. Dzieciaki go uwielbiają.
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 3 łyżki kakao
- 5 suszonych daktyli
- 2 łyżeczki syropu z agawy, klonowego lub miodu
- 100g czekolady gorzkiej
Sposób przygotowania:
- Daktyle bez pestek przełożyć do miseczki i zalać wrzątkiem. Pozostawić na 30 minut, a następnie odlać wodę.
- Miąższ z awokado, daktyle i kakao zmiksować na gładką masę. Dodać 2 łyżeczki syropu lub więcej do smaku.
- Czekoladę posiekać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia. Zimną, ale jeszcze płynną czekoladę dodać do kremu i wymieszać.
- Przykryty krem przechowywać w lodówce.
Smacznego.
Powiązane przepisy
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.