Cieciorella

Zdrowy, czekoladowy krem z ciecierzycy na kanapki, dip do owoców, krem do babeczek, naleśników lub jako deser podany w miseczce z posiekanymi orzechami i świeżymi owocami. Krem z ciecierzycy jest smaczny, wegański, łatwy i szybki do przygotowania. Zamiast sięgać po gotowy krem czekoladowo- orzechowy, lepiej wybrać zdrową alternatywę. Taki krem zaspokoi łaknienie na słodkie ;)

Składniki na ok. 440 g:

  • 1 puszka ciecierzycy (waga po odsączeniu ok. 240 g)
  • 100 g suszonych daktyli bez pestek
  • 30 g kakao
  • 1 łyżka masła orzechowego (100% orzechów w składzie)
  • 2 łyżki syropu klonowego

Sposób przygotowania:

  1. Ciecierzycę wypłukać i odsączyć na sitku.
  2. Daktyle zalać wrzątkiem do przykrycia, przykryć i pozostawić na 15 minut. Następnie odsączyć, ale wodę, w której się moczyły zachować! Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Ciecierzycę, daktyle, kakao i masło orzechowe zmiksować blenderem lub w malakserze na gładką masę. Jeśli będzie zbyt gęsta, dolewać stopniowo wodę z daktyli i miksować, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. (Dodałam ok. 60 ml). Dosłodzić syropem klonowym do smaku i jeszcze raz zmiksować.
  4. Gotowy krem przełożyć do miseczki, przykryć np. folią spożywczą i przechowywać do 5 dni w lodówce.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość:

ok. 440 g

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Cieciorella