Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Gofry belgijskie (gofry z Liège)

Wspaniałe gofry belgijskie z Liege na cieście drożdżowym. Chyba najlepsze domowe gofry, jakie kiedykolwiek jadłam. Pyszne ciasto drożdżowe, a do tego sekretny środek, którym jest cukier perlisty. Dodaje się go dopiero do gotowego, wyrośniętego ciasta, aby nie rozpuścił się w cieście, tylko podczas smażenia gofrów skarmelizował się. Dzięki temu gofry robią się mega chrupiące i mają skarmelizowaną skórkę. W środku są natomiast miękkie. Gofry są dość ciężkie. Przez ten cukier gofry są słodkie, chociaż i tak zmniejszyłam jego ilość, ale takie też powinny być. Możecie dodać również zwykły cukier i gofry wyjdą smaczne, ale koniecznie spróbujcie zrobić je też z cukrem perlistym i zobaczycie różnicę.

Najlepiej podawać je same, ze świeżymi owocami lub bitą śmietaną. Najlepiej już nie posypywać ich cukrem pudrem, bo ciasto jest już słodkie.

Składniki na ok. 10- 12 sztuk:

Ciasto drożdżowe:

  • 250 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 125 ml mleka
  • 16 g świeżych drożdży lub 8 g drożdży instant
  • 2 jajka, temperatura pokojowa
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 100 g masła
  • 100 g cukru perlistego

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli używamy drożdży świeżych należy najpierw przygotować zaczyn. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru waniliowego, pokruszonymi drożdżami i ok. 3 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut. (Jeśli używamy drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Należy wymieszać je tylko z mąką i dodać resztę składników).
  2. Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać szczyptę soli, jajka i wyrośnięty zaczyn. Zacząć wyrabiać ciasto mikserem ręcznym z hakami lub robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta. (Ciasto jest bardzo klejące). Podczas wyrabiania wlewać stopniowo roztopione, chłodne masło.
  4. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 30 minut. (Gdy jest chłodno w kuchni, wstawić miskę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 30°C. Włączam grzałkę góra- dół).
  5. Następnie rozgrzać gofrownicę.
  6. Do ciasto dodać cukier perlisty i wymieszać delikatnie szpatułką.
  7. Nakładać po dużej łyżce ciasta na każdego gofra na środek gofrownicy.

2

  1. Gofry smażyć po kilka minut na złoty kolor.

3

  1. Usmażone gofry najlepiej wyłożyć na chwilę na kratkę kuchenną, wtedy zrobią się bardzo chrupiące.

Uwagi:

  • Gofrownicy nie trzeba smarować masłem, ponieważ ciasto zawiera sporo masła i nie przywiera do gofrownicy.
  • Gofrownicę najlepiej wyczyścić jak jest jeszcze ciepła, przecierając ją ręcznikiem papierowym.

Kuchnia:

Belgijska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 10- 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Gofry belgijskie (gofry z Liège) Gofry belgijskie (gofry z Liège) Gofry belgijskie (gofry z Liège)Gofry belgijskie (gofry z Liège)

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony