Panna Cotta

Panna Cotta to klasyczny, bardzo prosty, włoski deser. Panna Cotta oznacza gotowaną śmietankę. Do śmietany dodaje się cukier i często wanilię, a usztywnia żelatyną. Gotowy deser wykłada się do góry dnem na talerz. Żelatyny należy dodać tyle, aby deser trzymam kształt, ale nie był za sztywny. Całość powinna drgać na talerzu. Deser ten jest bardzo kremowy i pyszny. Najlepiej podawać go z owocami sezonowymi.
Składniki:
- 500ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
- 50g cukru
- laska wanilii
- 1,5 łyżeczki żelatyny (lub 2 listki żelatyny)
Dodatkowo:
- ok. 300g truskawek
- 1- 2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
- Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimniej wody.
- Śmietanę wlać do niedużego garnka. Dodać cukier i laskę wanilii z ziarenkami. Powoli doprowadzić do zagotowania. Gotować na jak najmniejszym ogniu, często mieszając, przez 10 minut. (Uważać, żeby śmietana nie przywarła do dna garnka). Garnek ściągnąć z pieca i wyciągnąć laskę wanilii.
- Gorącą śmietanę wymieszać dokładnie z żelatyną.
- Okrągłe, małe foremki opłukać zimną wodą. (Mogą być również ramekiny, miseczki lub filiżanki. U mnie foremka ma 160ml pojemności). Rozlać gotową śmietanę. Poczekać, aż ostygnie i wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.
- Aby wyciągnąć panna cottę, należy włożyć foremkę, po sam brzeg, na parę sekund do miski z gorącą wodą, kolejno ułożyć na foremce talerz i odwrócić ją do góry dnem.
- Odłożyć parę truskawek do dekoracji, resztę zmiksować z cukrem pudrem. (Cukru dodać do smaku). Puree truskawkowe rozlać wkoło deseru. (Puree można dodatkowo przecedzić przez sitko). Udekorować odłożonymi truskawkami.
Wariant Thermomix:
Składniki:
- 500g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
- 50g cukru
- laska wanilii
- 1,5 łyżeczki żelatyny (lub 2 listki żelatyny)
Dodatkowo:
- ok. 300g truskawek
- 1- 2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
- Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimniej wody.
- Śmietanę wlać do naczynia miksującego. Dodać cukier i laskę wanilii z ziarenkami. Podgrzewać 10min./90°C/obr.2.
- Dodać napęczniałą żelatynę i zmiksować 1min./obr. 4.
- Dalej postępować jak powyżej od punktu 5.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 20 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
4 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.