Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Panna Cotta

Panna Cotta to klasyczny, bardzo prosty, włoski deser. Panna Cotta oznacza gotowaną śmietankę. Do śmietany dodaje się cukier i często wanilię, a usztywnia żelatyną. Gotowy deser wykłada się do góry dnem na talerz. Żelatyny należy dodać tyle, aby deser trzymam kształt, ale nie był za sztywny. Całość powinna drgać na talerzu. Deser ten jest bardzo kremowy i pyszny. Najlepiej podawać go z owocami sezonowymi.

Składniki:

  • 500ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 50g cukru
  • laska wanilii
  • 1,5 łyżeczki żelatyny (lub 2 listki żelatyny)

Dodatkowo:

  • ok. 300g truskawek
  • 1- 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
  2. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimniej wody.
  3. Śmietanę wlać do niedużego garnka. Dodać cukier i laskę wanilii z ziarenkami. Powoli doprowadzić do zagotowania. Gotować na jak najmniejszym ogniu, często mieszając, przez 10 minut. (Uważać, żeby śmietana nie przywarła do dna garnka). Garnek ściągnąć z pieca i wyciągnąć laskę wanilii.
  4. Gorącą śmietanę wymieszać dokładnie z żelatyną.
  5. Okrągłe, małe foremki opłukać zimną wodą. (Mogą być również ramekiny, miseczki lub filiżanki. U mnie foremka ma 160ml pojemności). Rozlać gotową śmietanę. Poczekać, aż ostygnie i wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.
  6. Aby wyciągnąć panna cottę, należy włożyć foremkę, po sam brzeg, na parę sekund do miski z gorącą wodą, kolejno ułożyć na foremce talerz i odwrócić ją do góry dnem.
  7. Odłożyć parę truskawek do dekoracji, resztę zmiksować z cukrem pudrem. (Cukru dodać do smaku). Puree truskawkowe rozlać wkoło deseru. (Puree można dodatkowo przecedzić przez sitko). Udekorować odłożonymi truskawkami.

 

Wariant Thermomix:
Składniki:

  • 500g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 50g cukru
  • laska wanilii
  • 1,5 łyżeczki żelatyny (lub 2 listki żelatyny)

Dodatkowo:

  • ok. 300g truskawek
  • 1- 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
  2. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimniej wody.
  3. Śmietanę wlać do naczynia miksującego. Dodać cukier i laskę wanilii z ziarenkami. Podgrzewać 10min./90°C/obr.2.
  4. Dodać napęczniałą żelatynę i zmiksować 1min./obr. 4.
  5. Dalej postępować jak powyżej od punktu 5.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
porcje

Liczba porcji:

4
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Panna Cotta

panna cotta

panna cotta

Powiązane przepisy


Biorą udział w konwersacji

Komentarze (28)

  1. Karolinka

łyżeczki mają być płaskie czy kopiate? ostatnio mi nie wyszła i była płynna ale i tak pszepyszna

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Karolinka

Łyżeczki powinny być płaskie.

  Załączniki
 
  1. Ola

Zrobiłam panna cotte juz kilka razy wg. tego przepisu - za każdym razem wychodzi znakomita! Dodałabym tylko informację, żeby przed dodaniem namoczonej żelatyny do śmietany dodatkowo tę żelatynę rozmieszać z gorącą śmietaną bo inaczej jest...

Zrobiłam panna cotte juz kilka razy wg. tego przepisu - za każdym razem wychodzi znakomita! Dodałabym tylko informację, żeby przed dodaniem namoczonej żelatyny do śmietany dodatkowo tę żelatynę rozmieszać z gorącą śmietaną bo inaczej jest skawalona. Ale ogólnie przepis jest super!

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna

Elwiro tak. Możesz dodać zamiast niej cukier waniliowy (zmniejszając o tyle ilość cukru) lub aromat waniliowy.

  Załączniki
 
  1. Elwira

Czy Bym mogła bez laski wanilii? :-)

  Załączniki
 
  1. Joanna

Robert :-? Poszłabym do sklepu jednak po śmietanę.

  Załączniki
 
  1. robert

zabrakło mi w domu śmietanki czy mogę użyć mleka

  Załączniki
 
  1. justyna

Gdzie mozna kupic laske wanilli??

w sklepie

  Załączniki
 
  1. Chase

Przepis wypróbowałem, wyszło bardzo fajnie . Że była to pierwsza panna cotta jaką w życiu jadłem, to wydała mi się diabelnie słodka (do tego stopnia, że następnym razem chcę użyć tylko połowy cukru). To ma wychodzić aż tak słodkie?

  Załączniki
 
  1. Joanna

Olu patrz komentarz numer 4. Przed zadaniem pytania proszę je przeglądac.

  Załączniki
 
  1. Ola

Czy zamiast laski wanilii mogę dodać cukier waniliowy?

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony