Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
28 Komentarzy

Panna Cotta

Panna Cotta to klasyczny, bardzo prosty, włoski deser. Panna Cotta oznacza gotowaną śmietankę. Do śmietany dodaje się cukier i często wanilię, a usztywnia żelatyną. Gotowy deser wykłada się do góry dnem na talerz. Żelatyny należy dodać tyle, aby deser trzymam kształt, ale nie był za sztywny. Całość powinna drgać na talerzu. Deser ten jest bardzo kremowy i pyszny. Najlepiej podawać go z owocami sezonowymi.

Składniki:

  • 500ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 50g cukru
  • laska wanilii
  • 1,5 łyżeczki żelatyny (lub 2 listki żelatyny)

Dodatkowo:

  • ok. 300g truskawek
  • 1- 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
  2. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimniej wody.
  3. Śmietanę wlać do niedużego garnka. Dodać cukier i laskę wanilii z ziarenkami. Powoli doprowadzić do zagotowania. Gotować na jak najmniejszym ogniu, często mieszając, przez 10 minut. (Uważać, żeby śmietana nie przywarła do dna garnka). Garnek ściągnąć z pieca i wyciągnąć laskę wanilii.
  4. Gorącą śmietanę wymieszać dokładnie z żelatyną.
  5. Okrągłe, małe foremki opłukać zimną wodą. (Mogą być również ramekiny, miseczki lub filiżanki. U mnie foremka ma 160ml pojemności). Rozlać gotową śmietanę. Poczekać, aż ostygnie i wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.
  6. Aby wyciągnąć panna cottę, należy włożyć foremkę, po sam brzeg, na parę sekund do miski z gorącą wodą, kolejno ułożyć na foremce talerz i odwrócić ją do góry dnem.
  7. Odłożyć parę truskawek do dekoracji, resztę zmiksować z cukrem pudrem. (Cukru dodać do smaku). Puree truskawkowe rozlać wkoło deseru. (Puree można dodatkowo przecedzić przez sitko). Udekorować odłożonymi truskawkami.

 

Wariant Thermomix:
Składniki:

  • 500g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 50g cukru
  • laska wanilii
  • 1,5 łyżeczki żelatyny (lub 2 listki żelatyny)

Dodatkowo:

  • ok. 300g truskawek
  • 1- 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
  2. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimniej wody.
  3. Śmietanę wlać do naczynia miksującego. Dodać cukier i laskę wanilii z ziarenkami. Podgrzewać 10min./90°C/obr.2.
  4. Dodać napęczniałą żelatynę i zmiksować 1min./obr. 4.
  5. Dalej postępować jak powyżej od punktu 5.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
porcje

Liczba porcji:

4
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Panna Cotta

panna cotta

panna cotta

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Bez Imienna · 16 dni temu
    wszystko zrobione zgodnie z przepisem, a panna cotta nie zastygła mimo przebywania całą noc w lodówce
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolinka · 1 lat temu
    łyżeczki mają być płaskie czy kopiate? ostatnio mi nie wyszła i była płynna ale i tak pszepyszna
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 2 lat temu
    Zrobiłam panna cotte juz kilka razy wg. tego przepisu - za każdym razem wychodzi znakomita! Dodałabym tylko informację, żeby przed dodaniem namoczonej żelatyny do śmietany dodatkowo tę żelatynę rozmieszać z gorącą śmietaną bo inaczej jest skawalona. Ale ogólnie przepis jest super!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 2 lat temu
    [b]Elwiro[/b] tak. Możesz dodać zamiast niej cukier waniliowy (zmniejszając o tyle ilość cukru) lub aromat waniliowy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Elwira · 2 lat temu
    Czy Bym mogła bez laski wanilii? :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Robert[/b] :-? Poszłabym do sklepu jednak po śmietanę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    robert · 3 lat temu
    zabrakło mi w domu śmietanki czy mogę użyć mleka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    justyna · 3 lat temu
    [quote]Gdzie mozna kupic laske wanilli??[/quote]
    w sklepie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Chase · 3 lat temu
    Przepis wypróbowałem, wyszło bardzo fajnie :). Że była to pierwsza panna cotta jaką w życiu jadłem, to wydała mi się diabelnie słodka (do tego stopnia, że następnym razem chcę użyć tylko połowy cukru). To ma wychodzić aż tak słodkie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Olu[/b] patrz komentarz numer 4. Przed zadaniem pytania proszę je przeglądac.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 3 lat temu
    Czy zamiast laski wanilii mogę dodać cukier waniliowy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jacek · 4 lat temu
    [quote]Gdzie mozna kupic laske wanilli??[/quote]
    W każdym dużym markecie, w dziale przypraw
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Kasiu[/b] mleka nie ma w przepisie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 4 lat temu
    Czy nie trzeba dodawać mleka?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]lislislis[/b] ponieważ wnętrze wanilii, czyli ziarenka są najbardziej aromatyczne, a chcemy, aby nasz deser pachniał ładnie wanilią. Wrzucając zamkniętą laskę wanilii nie uzyskamy tak intensywnego aromatu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    lislislis · 4 lat temu
    Po co wyciągamy ziarenka z laski wanilii skoro później i tak wrzucamy ja z ziarenkami??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    klaudia · 4 lat temu
    Gdzie mozna kupic laske wanilli??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Olu[/b] sos możesz również zrobić z mrożonych owoców. A z sezonowych owoców polecam puree z mango.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 5 lat temu
    Czy można dać coś innego zamiast truskawek? o ej porze roku niestety nie ma świeżych
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnesa · 5 lat temu
    deser pycha jest lepszy niż ten z paczek w proszku winiary następnym razem zrobie w gumowych pojemnikach na muffinki może łatwiej się będzie wyjmowoło

Polub nas na ...

Początek strony