Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Buciki na tort z masy cukrowej

Dziś pokażę Wam jak wykonać buciki z masy cukrowej, które ozdobią tort z okazji narodzin dziecka, roczku lub chrztu. Buciki są nietrudne do wykonania. Wymagają jednak trochę czasu. Można przygotować je dużo wcześniej przed imprezą, a gdy stwardnieją włożyć do kartonika lub przykryć ściereczką, aby się nie kurzyły i przechowywać w temperaturze pokojowej. Najpóźniej polecam wykonać je dzień przed imprezą, aby masa miała czas stwardnieć.

Składniki:

  • ok. 250 g białej masy cukrowej
  • barwnik spożywczy (u mnie niebieski w żelu)
  • cukier puder do podsypywania
  • woda (lub klej spożywczy)

Dodatkowo:

  • wykałaczka
  • ostry nożyk
  • ręcznik papierowy
  • szpatułka do modelowania (patrz zdjęcie)

Sposób przygotowania:

  1. Pracę należy zacząć od wydrukowania szablonu i wycięcia nożyczkami poszczególnych części. Kliknij tutaj, aby otworzyć szablon jako plik PDF do druku.

Buciki szablon

  1. Większą część masy cukrowej zabarwić wybranym barwnikiem spożywczym. (Do masy dodać troszkę barwnika i zagnieść, do uzyskania jednolitego koloru. Gdy masa będzie się kleić, podsypywać cukrem pudrem).
  2. Masę rozwałkować na desce posypanej cukrem pudrem na grubość ok. 5 mm.
  3. Na masie ułożyć szablon podeszwy i przy użyciu ostrego nożyka wyciąć kształt. Następnie odwrócić szablon na drugą stronę i wyciąć drugą podeszwę.
  4. Kolejno wyciąć dwukrotnie boczną część buta i język. (Polecam przygotować dwa buciki jednocześnie, wykonując od razu te same czynności).

2

  1. Do przodu podeszwy przykleić język wodą lub klejem spożywczym. Do środka bucika można włożyć kawałek ręcznika papierowego, w celu podtrzymania kształtu. (Gdy masa wyschnie, papier należy wyciągnąć).

3

  1. Przygotować boczną część buta. Wykałaczką zrobić po 3 dziurki z każdej strony na sznurówki i ozdobić brzeg drobnymi dziurkami przypominającymi szew przy użyciu np. szpatułki do modelowania. (Patrz zdjęcie).
  2. Bok podeszwy posmarować wodą (lub klejem spożywczym) i przykleić boczną część buta.

4

  1. Białą masę cukrową rozwałkować i wyciąć pozostałe elementy. Ozdobić z jednej strony drobnymi dziurkami. Przykleić najpierw osłonę na palce, a następnie pasek boczny, a na końcu pasek przedni.

5

6

  1. Wyciąć cienkie paseczki (już bez szablonu) i zrobić sznurówki, wkładając końcówki do dziurek.
  2. Z niebieskiej masy cukrowej wyciąć cieniutki paseczek (bez szablonu) i przykleić go na pasku bocznym.
  3. Na końcu wyciąć najkrótszy pasek (zawleczkę), ozdobić jak szew z dwóch stron, zwinąć z jednej strony i przymocować na wodzie lub kleju z tyłu bucika.

7

  1. Pozostawić w temperaturze pokojowej na co najmniej 1 dzień, aby masa wyschła.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

1 para bucików

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Buciki na tort z masy cukrowej Buciki na tort z masy cukrowej Buciki na tort z masy cukrowej

Komentarze (0)

There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony