Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Buciki na tort z masy cukrowej

Dziś pokażę Wam jak wykonać buciki z masy cukrowej, które ozdobią tort z okazji narodzin dziecka, roczku lub chrztu. Buciki są nietrudne do wykonania. Wymagają jednak trochę czasu. Można przygotować je dużo wcześniej przed imprezą, a gdy stwardnieją włożyć do kartonika lub przykryć ściereczką, aby się nie kurzyły i przechowywać w temperaturze pokojowej. Najpóźniej polecam wykonać je dzień przed imprezą, aby masa miała czas stwardnieć.

Składniki:

  • ok. 250 g białej masy cukrowej
  • barwnik spożywczy (u mnie niebieski w żelu)
  • cukier puder do podsypywania
  • woda (lub klej spożywczy)

Dodatkowo:

  • wykałaczka
  • ostry nożyk
  • ręcznik papierowy
  • szpatułka do modelowania (patrz zdjęcie)

Sposób przygotowania:

  1. Pracę należy zacząć od wydrukowania szablonu i wycięcia nożyczkami poszczególnych części. Kliknij tutaj, aby otworzyć szablon jako plik PDF do druku.

Buciki szablon

  1. Większą część masy cukrowej zabarwić wybranym barwnikiem spożywczym. (Do masy dodać troszkę barwnika i zagnieść, do uzyskania jednolitego koloru. Gdy masa będzie się kleić, podsypywać cukrem pudrem).
  2. Masę rozwałkować na desce posypanej cukrem pudrem na grubość ok. 5 mm.
  3. Na masie ułożyć szablon podeszwy i przy użyciu ostrego nożyka wyciąć kształt. Następnie odwrócić szablon na drugą stronę i wyciąć drugą podeszwę.
  4. Kolejno wyciąć dwukrotnie boczną część buta i język. (Polecam przygotować dwa buciki jednocześnie, wykonując od razu te same czynności).

2

  1. Do przodu podeszwy przykleić język wodą lub klejem spożywczym. Do środka bucika można włożyć kawałek ręcznika papierowego, w celu podtrzymania kształtu. (Gdy masa wyschnie, papier należy wyciągnąć).

3

  1. Przygotować boczną część buta. Wykałaczką zrobić po 3 dziurki z każdej strony na sznurówki i ozdobić brzeg drobnymi dziurkami przypominającymi szew przy użyciu np. szpatułki do modelowania. (Patrz zdjęcie).
  2. Bok podeszwy posmarować wodą (lub klejem spożywczym) i przykleić boczną część buta.

4

  1. Białą masę cukrową rozwałkować i wyciąć pozostałe elementy. Ozdobić z jednej strony drobnymi dziurkami. Przykleić najpierw osłonę na palce, a następnie pasek boczny, a na końcu pasek przedni.

5

6

  1. Wyciąć cienkie paseczki (już bez szablonu) i zrobić sznurówki, wkładając końcówki do dziurek.
  2. Z niebieskiej masy cukrowej wyciąć cieniutki paseczek (bez szablonu) i przykleić go na pasku bocznym.
  3. Na końcu wyciąć najkrótszy pasek (zawleczkę), ozdobić jak szew z dwóch stron, zwinąć z jednej strony i przymocować na wodzie lub kleju z tyłu bucika.

7

  1. Pozostawić w temperaturze pokojowej na co najmniej 1 dzień, aby masa wyschła.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

1 para bucików

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Buciki na tort z masy cukrowej Buciki na tort z masy cukrowej Buciki na tort z masy cukrowejBuciki na tort z masy cukrowej

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony