Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
1 Komentarz

Kolorowe wiorki kokosowe

Wiórki kokosowe można przy użyciu barwników spożywczych zabarwić na dowolny kolor. Kolorowe wiórki przydadzą się do dekoracji ciast, tortów, babeczek i pralinek.

Przygotowuje się je w bardzo prosty sposób. Wiórki kokosowe należy wymieszać z wybranym barwnikiem spożywczym i małą ilością wody. Polecam użyć woreczków do mrożenia, aby niepotrzebnie nie pobrudzić się barwnikiem. Można również wiórki wsypać do miseczki i wymieszać je ręką z założoną rękawicą foliową.

Składniki:

  • wiórki kokosowe
  • wybrany barwnik spożywczy*
  • troszkę wody
  • woreczek do mrożenia

Sposób przygotowania:

  1. Potrzebną ilość wiórków kokosowych wsypać do worka do mrożenia.

2

  1. Dodać trochę barwnika spożywczego i odrobinę wody. Potrząsać i ugniatać worek, aż wszystkie wiórki się zabarwią.

3

  1. Gdyby kolor był za mało intensywny, należy dodać ponownie trochę barwnika i ponownie wymieszać.

4

  1. Gotowe wiórki kokosowe wysypać na ręcznik papierowy i pozostawić do wyschnięcia. (Choć jeśli nie damy dużo wody, może nie być to konieczne).
  2. Przechowywać w szczelnie zamkniętym woreczku lub pojemniku.

* Ja używam barwników w żelu, ale mogą być również w proszku.

Kolorowe wiorki kokosowe

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gabrysia · 1 lat temu
    Świetny pomysł Zastanawiam się tylko czy chcąc posypac takim barwionym kokosem tort to nie puści on barwnika? jaka nalezaloby zrobić mase? ( podejrzewam ze maślana) bardzo proszę o odpowiedź i ewentualnie o przepis na mase
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      To zależy jaka masa będzie pod spodem. Nie dawałabym takich wiórków na bitą śmietanę i krem z serka. Raczej na masę maślaną lub budyniową. Robiłam babeczki z wykorzystaniem takich wiórków. Pod spód użyłam masy z masła i roztopionej czekolady oto przepisy: "[url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciastka-male-wypieki/405-muffinki-ciasteczkowy-potwor"]Muffinki ciasteczkowy potwór[/url]" oraz "[url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciastka-male-wypieki/823-babeczki-jablka"]Babeczki jabłka[/url]".
      Możesz użyć również masy budyniowej z tego przepisu: "[url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/polprodukty-cukiernicze/762-masa-budyniowa"]Masa budyniowa[/url]"

Polub nas na ...

Początek strony