Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Kolorowe wiorki kokosowe

Wiórki kokosowe można przy użyciu barwników spożywczych zabarwić na dowolny kolor. Kolorowe wiórki przydadzą się do dekoracji ciast, tortów, babeczek i pralinek.

Przygotowuje się je w bardzo prosty sposób. Wiórki kokosowe należy wymieszać z wybranym barwnikiem spożywczym i małą ilością wody. Polecam użyć woreczków do mrożenia, aby niepotrzebnie nie pobrudzić się barwnikiem. Można również wiórki wsypać do miseczki i wymieszać je ręką z założoną rękawicą foliową.

Składniki:

  • wiórki kokosowe
  • wybrany barwnik spożywczy*
  • troszkę wody
  • woreczek do mrożenia

Sposób przygotowania:

  1. Potrzebną ilość wiórków kokosowych wsypać do worka do mrożenia.

2

  1. Dodać trochę barwnika spożywczego i odrobinę wody. Potrząsać i ugniatać worek, aż wszystkie wiórki się zabarwią.

3

  1. Gdyby kolor był za mało intensywny, należy dodać ponownie trochę barwnika i ponownie wymieszać.

4

  1. Gotowe wiórki kokosowe wysypać na ręcznik papierowy i pozostawić do wyschnięcia. (Choć jeśli nie damy dużo wody, może nie być to konieczne).
  2. Przechowywać w szczelnie zamkniętym woreczku lub pojemniku.

* Ja używam barwników w żelu, ale mogą być również w proszku.

Kolorowe wiorki kokosowe

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (2)

  1. Gabrysia

Świetny pomysł
Zastanawiam się tylko czy chcąc posypac takim barwionym kokosem tort to nie puści on barwnika? jaka nalezaloby zrobić mase? ( podejrzewam ze maślana) bardzo proszę o odpowiedź i ewentualnie o przepis na mase

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Gabrysia

To zależy jaka masa będzie pod spodem. Nie dawałabym takich wiórków na bitą śmietanę i krem z serka. Raczej na masę maślaną lub budyniową. Robiłam babeczki z wykorzystaniem takich wiórków. Pod spód użyłam masy z masła i roztopionej czekolady oto...

To zależy jaka masa będzie pod spodem. Nie dawałabym takich wiórków na bitą śmietanę i krem z serka. Raczej na masę maślaną lub budyniową. Robiłam babeczki z wykorzystaniem takich wiórków. Pod spód użyłam masy z masła i roztopionej czekolady oto przepisy: "Muffinki ciasteczkowy potwór" oraz "Babeczki jabłka".
Możesz użyć również masy budyniowej z tego przepisu: "Masa budyniowa"

Czytaj więcej
  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 11 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony