Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
1 Komentarz
Babeczki dyniowe z popcornem

Słodkie babeczki dyniowe udekorowane masą krówkową i popcornem. Ciasto na babeczki, dzięki puree z dyni i maślance, jest wilgotne i ma ładny, intensywny, pomarańczowy kolor. Babeczki są słodkie, ładnie się prezentują i podobają się bardzo dzieciom. Niekoniecznie musicie zdradzać, co jest w środku ;).

Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

W wersji bezglutenowej należy zamiast mąki pszennej i ziemniaczanej użyć łącznie 150g uniwersalnej mąki bezglutenowej.

Składniki na ok. 10- 12 sztuk:

Ciasto:

  • 100g puree z dyni Hokkaido (przepis na puree tutaj)
  • 50ml maślanki
  • 80g masła
  • 90g cukru
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 100g mąki pszennej
  • 50g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Dekoracja:

  • 50g suszonych ziaren kukurydzy
  • ok. 300g masy krówkowej
  • sól
  • olej do przygotowania popcornu

Sposób przygotowania:

  1. Maślankę wymieszać dokładnie trzepaczką z puree z dyni.
  2. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po jednym jajku, miksując każde co najmniej pół minuty.
  3. W misce wymieszać mąkę, skrobię, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. Dodawać na przemian z maślanką dyniową do utartej masy maślano- jajecznej.
  4. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasto do ok. 2/3 wysokości papilotki.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Lekko ciepłe przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

2

  1. Przygotować popcorn. Do garnka nalać małą ilość oleju. Wsypać ziarna kukurydzy i rozprowadzić je równomiernie po całym dnie. (Powinna być tylko jedna warstwa ziaren na dnie). Garnek przykryj pokrywką. Podgrzewać na średniej mocy palnika. Po chwili ziarna zaczną pękać. Kiedy „strzelanie“ w garnku ucichnie, ściągnąć go z pieca. Gotowy popcorn przełożyć do miski i posypać solą.
  2. Masę krówkową podgrzać w mikrofalówce lub w garnku na piecu, aby zrobiła się rzadsza. Babeczki posmarować masę krówkową i udekorować popcornem, który można sklejać ze sobą za pomocą masy krówkowej. Z wierzchu popcorn można również delikatnie pokryć masą.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 10- 12

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Babeczki dyniowe z popcornem Babeczki dyniowe z popcornem Babeczki dyniowe z popcornemBabeczki dyniowe z popcornem

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Polub nas na ...

Początek strony