Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Jabłkowe róże

Róże zrobione z plasterków jabłek, zawinięte w ciasto francuskie. Szybki i łatwy deser, a zarazem bardzo efektowny.

Składniki na 5 sztuk:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 duże jabłka
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 4 łyżki przetartego dżemu np. morelowego, brzoskwiniowego lub cukier wymieszany z cynamonem
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyć, osuszyć, przeciąć na pół i wydrążyć środek.

2

  1. Pokroić w cienkie plasterki.

3

  1. Plasterki przełożyć do garnka, skropić sokiem z cytryny i zalać wodą, mniej więcej do przykrycia jabłek. Gotować ok. 2 minut, aby plasterki zmiękły i zrobiły się elastyczne. Następnie przełożyć na sitko i pozostawić do ostygnięcia. (Odlany kompot posłodzić do smaku i wypić ;)).

4

  1. Ciasto francuskie rozwinąć i pociąć na pięć pasków. (Moje paski miały szerokość 8cm).
  2. Dżem podgrzać z odrobiną wody, aby zrobił się rzadszy. Paski posmarować chłodnym dżemem lub posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.
  3. Na połowie paska ułożyć zimne plasterki jabłek, zakładając plasterki na siebie. (Plasterki jabłek mogą lekko wystawać ponad ciasto, ale niekoniecznie).

5

  1. Pozostałą część paska nałożyć na jabłka.

6

  1. Paski zwinąć i gotowe róże włożyć do formy na muffinki wysmarowanej masłem. Na róże nałożyć kawałek folii aluminiowej (dzięki, której jabłka się nie przypieką).

789

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50 minut w temperaturze 190°C, grzałka góra- dół. (Ostatnie 5- 10 minut przed końcem pieczenia można ściągnąć folię).

Smacznego.

Przepis pochodzi z blogu: sinnenrausch.blogspot.de

Jabłkowe róże

Jabłkowe róże

Jabłkowe róże

Powiązane przepisy


Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Gocha

    Wygląda niebiańsko wypróbuję. Dzięki :-)

  • Joasia

    Witam. Natknęłam się na ten przepis przypadkiem i jestem z tego bardzo zadowolona. Otóż zrobiłam te piękne 'babeczki roze' i wyszły mi niesamowite. Zrobiłam tak jak było napisane. Piekła tylko troszkę dłużej, ale to indywidualna sprawa każdego piekarnika. Trzeba go wyczuc;) Przepis rewelacyjny. Polecam każdemu.

  • grazyna

    Witam ja robiłam na cieście kruchym kupnyn wyszły równie smaczne ,ale trzeba pamiętać aby je dość cienko rozwałkować.

  • Martyna

    A czy zamiast ciasta francuskiego może być kruche? Podrawiam;)

  • W odpowiedzi na: Martyna

    Ciasto w środku może się nie dopiec.

  • Karina

    :-) Chciałabym takie zrobić. Tylko że nie mam takiej formy do babeczek i boję się, że mi się rozwalą w trakcie pieczenia. Czy można je upiec np. w silikonowych foremkach na muffiny? Czy jest taka możliwość, że mi się nie rozwalą? I czym mogłabym zastąpić formę do pieczenia muffin? :roll:

  • W odpowiedzi na: Karina

    Silikonowa forma na muffinki też będzie dobra.

  • Oliwia

    Dzień dobry, Joanno!
    Mam podobny kłopot, jak Halina - ciastka są zbyt wilgotne. Za drugim razem piekły się już bez dżemu, lecz z samym cukrem i cynamonem - i potrzebowały aż 1:30 h, aby ciasto nie było niedopieczone. W efekcie na pewno róże nie są tak ładne, jak Twoje :P :), jabłka się na nich trochę spiekają, a ciasto jest blade. Może to kwestia grubości - ile mm miało Twoje ciasto francuskie?
    PS. Muszę wtrącić, że czytam Twojego bloga - nomen omen - z wypiekami na twarzy. I robisz świetne zdjęcia. :)

  • W odpowiedzi na: Oliwia

    Oliwio, ciasta francuskiego nie rozwałkowywałam. Użyłam takiego prosto z opakowania. (Trudno mi powiedzieć, czy wszystkie ciasta kupne mają tę samą grubość). Jedyne co mogę zaproponować to przyrzucenie na formę folii aluminiowej w momencie, gdy jabłka lub ciasto zacznie się za mocno rumienić.

  • Halina

    no i zrobiam ideniko,aleeee coś chyba nie tak wyszlo t/z rózyczka wysza wspaniala ciasto z boku upieczone ,ale srodek jakby byl srowy nie upieczony,a piekamlam jak w Twoim przepisie ,tak myśle ,ze na drugi raz tylko podsypie cukrem i cynamonem,moze byo za mokre i dlatego tak ciasto wyszlo?

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Zależy jakie duże bezy zrobisz. Mnie wyszło 12 sztuk i zmieściłam je na jednej b...
Można upiec np. ciasteczka z lemon curd, czy tartę, ale najczęściej uzywa sie go...
Tak, tylko zmniejsz ilość cukru.
Mmmhhmm niebo w gębie, starłam tylko żółtą skórkę i wyszło takie pycha, że łyżka...
Dziękuję za odpowiedź, rzeczywiście ścierałam również trochę białej ops: Dzisiaj...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
  • Ewelina
Początek strony