Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
13 Komentarzy

Jabłkowe róże

Róże zrobione z plasterków jabłek, zawinięte w ciasto francuskie. Szybki i łatwy deser, a zarazem bardzo efektowny.

Składniki na 5 sztuk:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 duże jabłka
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 4 łyżki przetartego dżemu np. morelowego, brzoskwiniowego lub cukier wymieszany z cynamonem
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyć, osuszyć, przeciąć na pół i wydrążyć środek.

2

  1. Pokroić w cienkie plasterki.

3

  1. Plasterki przełożyć do garnka, skropić sokiem z cytryny i zalać wodą, mniej więcej do przykrycia jabłek. Gotować ok. 2 minut, aby plasterki zmiękły i zrobiły się elastyczne. Następnie przełożyć na sitko i pozostawić do ostygnięcia. (Odlany kompot posłodzić do smaku i wypić ;)).

4

  1. Ciasto francuskie rozwinąć i pociąć na pięć pasków. (Moje paski miały szerokość 8cm).
  2. Dżem podgrzać z odrobiną wody, aby zrobił się rzadszy. Paski posmarować chłodnym dżemem lub posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.
  3. Na połowie paska ułożyć zimne plasterki jabłek, zakładając plasterki na siebie. (Plasterki jabłek mogą lekko wystawać ponad ciasto, ale niekoniecznie).

5

  1. Pozostałą część paska nałożyć na jabłka.

6

  1. Paski zwinąć i gotowe róże włożyć do formy na muffinki wysmarowanej masłem. Na róże nałożyć kawałek folii aluminiowej (dzięki, której jabłka się nie przypieką).

789

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50 minut w temperaturze 190°C, grzałka góra- dół. (Ostatnie 5- 10 minut przed końcem pieczenia można ściągnąć folię).

Smacznego.

Przepis pochodzi z blogu: sinnenrausch.blogspot.de

Jabłkowe róże

Jabłkowe róże

Jabłkowe róże

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gocha · 2 lat temu
    Wygląda niebiańsko wypróbuję. Dzięki :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joasia · 2 lat temu
    Witam. Natknęłam się na ten przepis przypadkiem i jestem z tego bardzo zadowolona. Otóż zrobiłam te piękne 'babeczki roze' i wyszły mi niesamowite. Zrobiłam tak jak było napisane. Piekła tylko troszkę dłużej, ale to indywidualna sprawa każdego piekarnika. Trzeba go wyczuc;) Przepis rewelacyjny. Polecam każdemu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    grazyna · 3 lat temu
    Witam ja robiłam na cieście kruchym kupnyn wyszły równie smaczne ,ale trzeba pamiętać aby je dość cienko rozwałkować.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Martyna · 3 lat temu
    A czy zamiast ciasta francuskiego może być kruche? Podrawiam;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karina · 3 lat temu
    :-) Chciałabym takie zrobić. Tylko że nie mam takiej formy do babeczek i boję się, że mi się rozwalą w trakcie pieczenia. Czy można je upiec np. w silikonowych foremkach na muffiny? Czy jest taka możliwość, że mi się nie rozwalą? I czym mogłabym zastąpić formę do pieczenia muffin? :roll:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Oliwia · 3 lat temu
    Dzień dobry, Joanno!
    Mam podobny kłopot, jak Halina - ciastka są zbyt wilgotne. Za drugim razem piekły się już bez dżemu, lecz z samym cukrem i cynamonem - i potrzebowały aż 1:30 h, aby ciasto nie było niedopieczone. W efekcie na pewno róże nie są tak ładne, jak Twoje :P :), jabłka się na nich trochę spiekają, a ciasto jest blade. Może to kwestia grubości - ile mm miało Twoje ciasto francuskie?
    PS. Muszę wtrącić, że czytam Twojego bloga - nomen omen - z wypiekami na twarzy. I robisz świetne zdjęcia.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Oliwio, ciasta francuskiego nie rozwałkowywałam. Użyłam takiego prosto z opakowania. (Trudno mi powiedzieć, czy wszystkie ciasta kupne mają tę samą grubość). Jedyne co mogę zaproponować to przyrzucenie na formę folii aluminiowej w momencie, gdy jabłka lub ciasto zacznie się za mocno rumienić.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Halina · 3 lat temu
    no i zrobiam ideniko,aleeee coś chyba nie tak wyszlo t/z rózyczka wysza wspaniala ciasto z boku upieczone ,ale srodek jakby byl srowy nie upieczony,a piekamlam jak w Twoim przepisie ,tak myśle ,ze na drugi raz tylko podsypie cukrem i cynamonem,moze byo za mokre i dlatego tak ciasto wyszlo?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Ciasto właśnie wychodzi chrupiące po bokach, a w środku jest raczej wilgotne (od dżemu i jabłek). Nie powinno być natomiast surowe. Należałoby je wówczas dłużej piec. Spróbuj następnym razem z cukrem i cynamonem. Na pewno będzie pyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Halina · 3 lat temu
    coś wspanialego i zapewne smaczne ,nie mogę się nadziwić,żeby coś takiego upiec ,ukon dla Ciebie,pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolcia · 3 lat temu
    pyszne wyszły te róże :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maria · 3 lat temu
    A gdyby wszystko zrobić tak samo tylko jabłko zastąpić gruszką? I jak wtedy z czasem pieczenia? Hmm, strasznie chciałabym zrobić ale jesteśmy z rodzinką nie za bardzo jabłkowi a za to gruszkowi Jak Pani myśli, udałoby się?
    Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Myślę, że z gruszką można zrobić tak samo. Kolorystycznie nie będą takie ładne. Twardą gruszkę trzeba wrzucić na wrzątek jak jabłko, a miękką sprawdź najpierw czy jest wystarczająco elastyczna. Może nie będzie trzeba jej gotować.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wiola · 3 lat temu
    Czy zamiast ciasta francuskiego można zrobić drożdżowe jak do rogalików? Czy wtedy jabłka utoną w wyrośniętym cieście i nie zrobią się takie piękne róże?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      ciasto drożdżowe rośnie, więc na pewno chociaż trochę plasterki jabłek utoną Jabłka musiałyby mocno wystawać ponad ciasto. Smaczne na pewno będzie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    magda · 3 lat temu
    Wow! Wygląda przepięknie))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    wedelka · 3 lat temu
    Świetny pomysł

Polub nas na ...

Początek strony