Lubisz ten przepis? Udostępnij na
60 Komentarzy

Klasyczne okrągłe drożdżówki z serem w środku. Proste, smaczne, puszyste i nie za słodkie.
Składniki:
Ciasto:
- 500g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 40g drożdży
- 250ml mleka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 jajka
- 1 duża, kopiata łyżka masła lub margaryny
Nadzienie:
- 300g twarogu tłustego (ewentualnie półtłustego)
- 30g masła
- 80g cukru
- 2 żółtka
Dodatkowo:
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto. Masło lub margarynę roztopić. Odstawić na bok.
- Lekko ciepłe mleko wymieszać z 2 łyżkami cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15min.
- Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać cukier waniliowy, jajka i wyrośnięty zaczyn. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania dodać płynny tłuszcz i wyrobić ciasto. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 30 minut).
- W tym czasie przygotować nadzienie. Twaróg zmielić dwukrotnie. Miękkie masło zmiksować z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Dalej miksując, dodać stopniowo ser.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na blat posypany mąką i rozwałkować na grubość ok. 1,5- 2cm. Z ciasta wykrawać krążki (np. szklanką lub kubkiem) o średnicy 8cm. (Ciasto, pozostałe po wykrojeniu kółek, zagnieść ponownie i wyciąć kolejne krążki).
- Krążki ułożyć w odstępach na dwóch blachach wyłożonych papier do pieczenia. Pozostawić na 15min., aby podrosły. Gdy podrosną, zrobić w środku każdego krążka wgłębienie, wciskając mocno dno mniejszej szklanki. (U mnie dno szklanki miało średnicę 5cm). Wgłębienie wypełnić nadzieniem serowym.
- Ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem. (Sera nie smarować).
- Piec z nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C. (Piekłam jedną blachę po drugiej).
Smacznego.
 |
Czas przygotowania:
|
około 50 min. |
 |
Czas oczekiwania:
|
ok. 60 min. |
 |
Czas pieczenia jednej blachy:
|
około 20 min. |
 |
Liczba sztuk:
|
ok. 14 |
 |
Trudność: |
średnie |
 |
Koszt: |
niski |

Lubisz ten przepis? Udostępnij na
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie
Polityka prywatności.
Najczęściej komentowane