Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Drożdżówki z serem

Klasyczne okrągłe drożdżówki z serem w środku. Proste, smaczne, puszyste i nie za słodkie.

Składniki:
Ciasto:

  • 500g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 40g drożdży
  • 250ml mleka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 1 duża, kopiata łyżka masła lub margaryny

Nadzienie:

  • 300g twarogu tłustego (ewentualnie półtłustego)
  • 30g masła
  • 80g cukru
  • 2 żółtka

Dodatkowo:

  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Masło lub margarynę roztopić. Odstawić na bok.
  2. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 2 łyżkami cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15min.
  3. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać cukier waniliowy, jajka i wyrośnięty zaczyn. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania dodać płynny tłuszcz i wyrobić ciasto. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 30 minut).
  4. W tym czasie przygotować nadzienie. Twaróg zmielić dwukrotnie. Miękkie masło zmiksować z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Dalej miksując, dodać stopniowo ser.
  5. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na blat posypany mąką i rozwałkować na grubość ok. 1,5- 2cm. Z ciasta wykrawać krążki (np. szklanką lub kubkiem) o średnicy 8cm. (Ciasto, pozostałe po wykrojeniu kółek, zagnieść ponownie i wyciąć kolejne krążki).
  6. Krążki ułożyć w odstępach na dwóch blachach wyłożonych papier do pieczenia. Pozostawić na 15min., aby podrosły. Gdy podrosną, zrobić w środku każdego krążka wgłębienie, wciskając mocno dno mniejszej szklanki. (U mnie dno szklanki miało średnicę 5cm). Wgłębienie wypełnić nadzieniem serowym.
  7. Ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem. (Sera nie smarować).
  8. Piec z nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C. (Piekłam jedną blachę po drugiej).

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 50 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 20 min.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 14
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Drożdżówki z serem

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (53)

  1. lucyna

Witam robiłam własnie drożdżówki i wyszły przepyszne))) także polecam każdemu ))

  Załączniki
 
  1. Cleangoodfood

Wyglądają megaapetycznie Chyba w weekend się skuszę na pieczenie

  Załączniki
 
  1. Gosia

Potwierdzam wypowiedzi poniżej, że drożdżówki wychodzą przepyszne A facet wniebowzięty

  Załączniki
 
  1. Zuza

Super przepis, bułeczki wychodzą pyszne, ale mam jeden problem. Pod twarogiem zostaje mi zawsze warstwa niedopieczonego ciasta, które nie zasycha nawet po wystygnięciu. Czy jest na to jakiś sposób?

  Załączniki
 
  1. Oliwia

Wszyscy,nawet amatorzy pisza,ze smaczne.Wiec jutro impreza drozdzowkowa

  Załączniki
 
  1. Sabina

Dzis upieklam,, wyszly cudownie pyszne! Jutro druga tura z dzemem.. dziekuje za przepis

  Załączniki
 
  1. Angelika

Witam, właśnie wypróbowałam Pani przepis, wyszly piekne i baardzo pyszne,pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Moniś

Wyszły pyszne! Moje pierwsze w życiu. Jestem amatorką, więc tymbardziej się cieszę.

  Załączniki
 
  1. Joanna

Sabino z makaronem ? :lol:
Ricottę możesz użyć.

  Załączniki
 
  1. Sabina

Witam!
Czy zamiast sera naszego polskiego mogę dać ricotta z makaronem czy samą ricottą. Mieszkam we Włoszech i nie mam dostępu do polskiego sera.
Pozdrawiam

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony