Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Pająki czekoladowe

Pająki czekoladowe nadają się  na przyjęcia dziecięce. Dzieci były wprost nimi zachwycone. Nie tylko ich wyglądem (mimo że powinien odstraszać), ale również dlatego, że są całe z czekolady. Ich zaletą jest to, że nie trzeba ich piec. Dlatego może przygotować je każdy, nawet ten, kto nie czuje się pewnie przy piekarniku. Ich jedyną wadą jest to, że są nieco pracochłonne.

Składniki:
Na blok czekoladowy:

  • 200g herbatników
  • 100g orzechów włoskich lub migdałów
  • 100g masła
  • 50g cukru
  • 1,5 łyżki kakao
  • 50ml mleka

Dodatkowo:

  • okrągłe ciasteczka (dowolne np. herbatniki lub ciasteczka owsiane)
  • paluszki (z solą lub bez)*
  • masa marcepanowa
  • kakao
  • ok. 200- 250g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować masę na blok czekoladowy. Herbatniki i orzechy połamać na małe kawałki i razem wymieszać. (Można je włożyć do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka połamać, tylko nie za drobno.)
  2. Mleko, cukier i kakao wymieszać i zagotować. Dodać masło i rozpuścić je ciągle mieszając. Masę dodać do herbatników i orzechów i dobrze wymieszać.
  3. Masę wyłożyć na ciasteczka tworząc jakby półkule. Gotowe wstawić do lodówki.

02

  1. Paluszki pociąć na krótkie i trochę dłuższe kawałki.

03

  1. Krótki i dłuższy kawałek połączyć przy pomocy masy marcepanowej.

04

  1. Z marcepanu zrobić oczy. (Należy zrobić najpierw białe kółeczka, kolejno marcepan zagnieść z kakao i zrobić z niego mniejsze kółeczka. Mniejsze, kakaowe kółeczka należy nałożyć na jasne).

05

  1. Wyciągnąć z lodówki ciasteczka z blokiem czekoladowym. Końcówką ostrego noża zrobić z dwóch stron po 3 dziurki. W każdą dziurkę wsadzić przygotowane paluszki (krótszą częścią).

06

  1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Czekoladą pokryć pająki (np. przy pomocy pędzelka). Dodatkowo można jeszcze palcami dotknąć czekoladę, aby powstały na niej nierówności.
  2. Na jeszcze płynnej czekoladzie ułożyć oczy z marcepanu.
  3. Pająki przechowywać w lodówce.

Smacznego.

Uwaga: Paluszki mogą być solone. Nie ma obawy, sól nie jest wyczuwalna.

zegarek

Czas przygotowania:

ponad 1 godz.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 7
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Pająki czekoladowe

Pająki czekoladowe

Powiązane przepisy


Biorą udział w konwersacji

Komentarze (28)

  1. Joanna

Kasiu proponuję zapytać na poczcie.

  Załączniki
 
  1. Kasia

Czy da sie te ciasteczka przeslac w paczuszce? Czy wytrzymaja 2-3 dni w drodze. Czy moze sie rozpuszcza, albo beda zle smakowaly?

  Załączniki
 
  1. Ela

Pająki są rewelacyjne!!! zrobię je mojej córce na urodziny. Kilka lat temu miała hodowlę pajaków, bedzie to wspaniały prezent, tylko zrobię im 8 nóg, dziekuję za pomysł :lol:

  Załączniki
 
  1. Joanna

Tereso tak, możesz :-)

  Załączniki
 
  1. teresa

Witam. mam problemy z zakupem masy marcepanowej. Czy mogę użyć "chlebka" marcepanowego? Jak Pani myśli?

  Załączniki
 
  1. Joanna

Jowito można dać jeszcze ciepłą. Tak, możesz je zrobić wcześniej.

  Załączniki
 
  1. Jowita

Witam! Proszę napisać czy można masę jeszcze ciepłą wymieszać z ciasteczkami i orzechami, czy też lepiej żeby wystygła? Czy można je spokojnie zrobić na kilka dni przed imprezą? Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź :-)

  Załączniki
 
  1. aga

Pająki mają 8 nóg

  Załączniki
 
  1. Joanna

Marto wszystko zależy od tego jakieś wielkości ciasteczka okrągłe kupiłaś. Nogi dopasowywałam go gotowej półkuli. Robienie nóg jest rzeczywiście najbardziej pracochłonne, ale radziłabym jednak zrobić te półkule i dopiero nogi. Kulki niech sobie...

Marto wszystko zależy od tego jakieś wielkości ciasteczka okrągłe kupiłaś. Nogi dopasowywałam go gotowej półkuli. Robienie nóg jest rzeczywiście najbardziej pracochłonne, ale radziłabym jednak zrobić te półkule i dopiero nogi. Kulki niech sobie leżą w lodówce, a nogi zrób jak czas pozwoli :-)

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Marta

Rewelacyjne pajaki!!!Jakiej one sa wielkosci?Nie wiem jak pociac paluszki(ile centymetow?),a chcialabym o tego zaczac,bo napewno to jest pracochlonne.
Dziekuje
Pozdrawiam

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony