Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
28 Komentarzy

Pająki czekoladowe

Pająki czekoladowe nadają się  na przyjęcia dziecięce. Dzieci były wprost nimi zachwycone. Nie tylko ich wyglądem (mimo że powinien odstraszać), ale również dlatego, że są całe z czekolady. Ich zaletą jest to, że nie trzeba ich piec. Dlatego może przygotować je każdy, nawet ten, kto nie czuje się pewnie przy piekarniku. Ich jedyną wadą jest to, że są nieco pracochłonne.

Składniki:
Na blok czekoladowy:

  • 200g herbatników
  • 100g orzechów włoskich lub migdałów
  • 100g masła
  • 50g cukru
  • 1,5 łyżki kakao
  • 50ml mleka

Dodatkowo:

  • okrągłe ciasteczka (dowolne np. herbatniki lub ciasteczka owsiane)
  • paluszki (z solą lub bez)*
  • masa marcepanowa
  • kakao
  • ok. 200- 250g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować masę na blok czekoladowy. Herbatniki i orzechy połamać na małe kawałki i razem wymieszać. (Można je włożyć do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka połamać, tylko nie za drobno.)
  2. Mleko, cukier i kakao wymieszać i zagotować. Dodać masło i rozpuścić je ciągle mieszając. Masę dodać do herbatników i orzechów i dobrze wymieszać.
  3. Masę wyłożyć na ciasteczka tworząc jakby półkule. Gotowe wstawić do lodówki.

02

  1. Paluszki pociąć na krótkie i trochę dłuższe kawałki.

03

  1. Krótki i dłuższy kawałek połączyć przy pomocy masy marcepanowej.

04

  1. Z marcepanu zrobić oczy. (Należy zrobić najpierw białe kółeczka, kolejno marcepan zagnieść z kakao i zrobić z niego mniejsze kółeczka. Mniejsze, kakaowe kółeczka należy nałożyć na jasne).

05

  1. Wyciągnąć z lodówki ciasteczka z blokiem czekoladowym. Końcówką ostrego noża zrobić z dwóch stron po 3 dziurki. W każdą dziurkę wsadzić przygotowane paluszki (krótszą częścią).

06

  1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Czekoladą pokryć pająki (np. przy pomocy pędzelka). Dodatkowo można jeszcze palcami dotknąć czekoladę, aby powstały na niej nierówności.
  2. Na jeszcze płynnej czekoladzie ułożyć oczy z marcepanu.
  3. Pająki przechowywać w lodówce.

Smacznego.

Uwaga: Paluszki mogą być solone. Nie ma obawy, sól nie jest wyczuwalna.

zegarek

Czas przygotowania:

ponad 1 godz.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 7
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Pająki czekoladowe

Pająki czekoladowe

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Kasiu[/b] proponuję zapytać na poczcie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 4 lat temu
    Czy da sie te ciasteczka przeslac w paczuszce? Czy wytrzymaja 2-3 dni w drodze. Czy moze sie rozpuszcza, albo beda zle smakowaly?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ela · 4 lat temu
    Pająki są rewelacyjne!!! zrobię je mojej córce na urodziny. Kilka lat temu miała hodowlę pajaków, bedzie to wspaniały prezent, tylko zrobię im 8 nóg, dziekuję za pomysł :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Tereso[/b] tak, możesz :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    teresa · 5 lat temu
    Witam. mam problemy z zakupem masy marcepanowej. Czy mogę użyć "chlebka" marcepanowego? Jak Pani myśli?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Jowito[/b] można dać jeszcze ciepłą. Tak, możesz je zrobić wcześniej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jowita · 5 lat temu
    Witam! Proszę napisać czy można masę jeszcze ciepłą wymieszać z ciasteczkami i orzechami, czy też lepiej żeby wystygła? Czy można je spokojnie zrobić na kilka dni przed imprezą? Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    aga · 5 lat temu
    Pająki mają 8 nóg
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Marto[/b] wszystko zależy od tego jakieś wielkości ciasteczka okrągłe kupiłaś. Nogi dopasowywałam go gotowej półkuli. Robienie nóg jest rzeczywiście najbardziej pracochłonne, ale radziłabym jednak zrobić te półkule i dopiero nogi. Kulki niech sobie leżą w lodówce, a nogi zrób jak czas pozwoli :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 6 lat temu
    Rewelacyjne pajaki!!!Jakiej one sa wielkosci?Nie wiem jak pociac paluszki(ile centymetow?),a chcialabym o tego zaczac,bo napewno to jest pracochlonne.
    Dziekuje
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Lana · 6 lat temu
    [b]WOW! swietny wynalazek! Zachwycajace! Tip: pajaki maja osiem nog. Zauwazajac, ze znajduja sie na stolach dzieci moze warto to zmienic(cel edukacyjny)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Aniu[/b] ale się uśmiałam. Dokładnie Cię rozumiem. Najżmudniejsza praca to faktycznie te nogi. Najczęściej jednak takie "ozdobne" wypieki są pracochłonne. Dziękuję bardzo za komentarz :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    anianoir · 7 lat temu
    Pająki super. Naprawdę podziwiam za cierpliwość. Mi z przepisu wyszło 11 przy łamaniu paluszków na nogi stwierdziłam, że nogi będą miały 3 ostatecznie przy smarowaniu czekoladą jeden z trzech pająków z nogami doprowadził mnie do nerwicy więc ostatecznie nogi miały dwa ale były pyszne i i tak zrobiły furorę :D.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kachna · 7 lat temu
    wyglądają super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aneta · 7 lat temu
    Rewelacja!!!!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]eshai[/b] super! z chęcią zobaczę twoje "pajęczaki". Zdjęcia można dodawać jako zalogowany użytkownik (musisz założyć sobie konto na mojej stronie). Rejestracja/logowanie dostępne pod linkiem "Logowanie". Po zalogowaniu pojawi się po lewej stronie dodatkowy blok linków "Menu użytkownika" a potem już tylko "Dodaj własne zdjęcie". Jeśli jest to dla Ciebie zbyt kłopotliwe to po prostu wyślij mi na maila domowe.wypieki.gotowanie@gmail.com pozdrawiam Joanna
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    eshai · 7 lat temu
    moje pajączki już gotowe;) może nie są tak precyzyjne jak Twoje, ale również wszyscy są zachwyceni;) jak mogę podesłac zdjęcia?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Szana[/b] również nie przepadam za pająkami ;-) ale takie czekoladowe nie odstraszały mnie od ich zjedzenia 8)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 7 lat temu
    Jakie cudne pająki!:)) Takie to bym zjadła
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kuchennefascynacje · 7 lat temu
    Te pajączki skradły moje serce

Polub nas na ...

Początek strony