Churros


Churros to hiszpański wypiek z ciasta parzonego, smażony na głębokim oleju. Najczęściej podawany jest na śniadanie, w towarzystwie gęstej, gorącej czekolady lub sosu czekoladowego. Ciasto jest bardzo chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Churros najsmaczniejsze są świeże, zaraz po usmażeniu. Posypuje się je cukrem pudrem, drobnym cukrem lub cukrem z cynamonem.
Churros podaję z polewą czekoladową z tego przepisu: "Polewa czekoladowa", zrobioną z połowy porcji.
Składniki:
- 30g masła
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 200g mąki pszennej
- 2 jajka
- 250ml wody
Dodatkowo:
- tłuszcz do smażenia np. olej rzepakowy lub smalec
- cukier puder do posypania
- polewa czekoladowa (z połowy porcji) według przepisu: "Polewa czekoladowa".
Sposób przygotowania:
- 250ml wody, masło, sól i cukier zagotować, aż masło się rozpuści. Wsypać całą mąkę i szybko wymieszać łyżką drewnianą. Gotować dalej, na małej mocy palnika, energicznie mieszając, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od garnka.
- Garnek ściągnąć z pieca. Od razu dodać jedno jajko i dokładnie zmiksować. Następnie wmiksować drugie jajko. (Ciasto powinno być jednolite, gładkie i gęste).
- Tłuszcz rozgrzać w garnku do temperatury 180°C. (Olej jest wystarczająco rozgrzany, jeśli po włożeniu do oleju trzonu łyżki drewnianej od razu tworzą się wokół niej małe bąbelki).
- Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką (o średnicy ok. 1cm) w kształcie zamkniętej gwiazdki.
- Ciasto wyciskać na rozgrzany tłuszcz, tworząc długie paski (u mnie ok. 12cm, ale to obojętne). Ciasto odcinać nożyczkami lub nożem. Churros smażyć z dwóch stron na złoto- brązowy kolor, po ok. 2 minut na każdą stronę. Usmażone wyciągać łyżką cedzakową i układać na ręcznikach papierowych, aby ociekły z tłuszczu.
- Lekko ciepłe lub chłodne posypać cukrem pudrem.
- Podawać z polewą czekoladową.
Uwaga:
- Ciasto jest gęste i można wycisnąć je z rękawa cukierniczego z dużą tylką lub przez maszynkę do ciastek. Jednorazowe rękawy cukiernicze się w tym przepisie nie sprawdzają.
Źródło: Zmodyfikowany przepis na podstawie przepisu z segregatora wydanego przez „Backen und Geniessen”.
![]() |
Kuchnia: |
Hiszpańska |
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 15 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |



Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.