Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Churros

Churros to hiszpański wypiek z ciasta parzonego, smażony na głębokim oleju. Najczęściej podawany jest na śniadanie, w towarzystwie gęstej, gorącej czekolady lub sosu czekoladowego. Ciasto jest bardzo chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Churros najsmaczniejsze są świeże, zaraz po usmażeniu. Posypuje się je cukrem pudrem, drobnym cukrem lub cukrem z cynamonem.

Churros podaję z polewą czekoladową z tego przepisu: "Polewa czekoladowa", zrobioną z połowy porcji.

Składniki:

  • 30g masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 200g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 250ml wody

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia np. olej rzepakowy lub smalec
  • cukier puder do posypania
  • polewa czekoladowa (z połowy porcji) według przepisu: "Polewa czekoladowa".

Sposób przygotowania:

  1. 250ml wody, masło, sól i cukier zagotować, aż masło się rozpuści. Wsypać całą mąkę i szybko wymieszać łyżką drewnianą. Gotować dalej, na małej mocy palnika, energicznie mieszając, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od garnka.
  2. Garnek ściągnąć z pieca. Od razu dodać jedno jajko i dokładnie zmiksować. Następnie wmiksować drugie jajko. (Ciasto powinno być jednolite, gładkie i gęste).
  3. Tłuszcz rozgrzać w garnku do temperatury 180°C. (Olej jest wystarczająco rozgrzany, jeśli po włożeniu do oleju trzonu łyżki drewnianej od razu tworzą się wokół niej małe bąbelki).
  4. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką (o średnicy ok. 1cm) w kształcie zamkniętej gwiazdki.
  5. Ciasto wyciskać na rozgrzany tłuszcz, tworząc długie paski (u mnie ok. 12cm, ale to obojętne). Ciasto odcinać nożyczkami lub nożem. Churros smażyć z dwóch stron na złoto- brązowy kolor, po ok. 2 minut na każdą stronę. Usmażone wyciągać łyżką cedzakową i układać na ręcznikach papierowych, aby ociekły z tłuszczu.
  6. Lekko ciepłe lub chłodne posypać cukrem pudrem.
  7. Podawać z polewą czekoladową.

Uwaga:

  • Ciasto jest gęste i można wycisnąć je z rękawa cukierniczego z dużą tylką lub przez maszynkę do ciastek. Jednorazowe rękawy cukiernicze się w tym przepisie nie sprawdzają.

Źródło: Zmodyfikowany przepis na podstawie przepisu z segregatora wydanego przez „Backen und Geniessen”.

Kuchnia:

Hiszpańska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 15

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Churros Churros Churros

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (26)

  1. irena

Na Costa Brava jadłam je z nuttelą w środku,albo z budyniem były pyszne

  Załączniki
 
  1. Anna

Wyglądają smakowicie ale oryginalne hiszpańskie churrosy robi sie bez żadnego jajka.

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Anna

Nie musi być oryginalnie. To są "domowe" wypieki A jeśli masz przepis bez jajek to chętnie skorzystam

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 9 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Martyna

Najlepsze z polewą czekoladową i LODAMI MIĘTOWYMI!!

  Załączniki
 
  1. kaska

Mam pytanie, ma Pani jakiś patent na wyciskanie ciasta ze szprycy lub urządzenia do ciastek? Zniszczyłam juz dwa urządzenia ponieważ gęste ciasto ciężko wycisnąć i wymaga dużo siły.

  Załączniki
 
  1. Samanta

Czy można zastąpić mąkę pszenną mąką tortową?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Samanta

tak.

  Załączniki
 
  1. Dominik

Churrosy pychota, ale z czekoladą po prostu niebo w gębie jak to się mówi naprawdę polecam palce lizać zrobię taki na urodzinki :lol:

  Załączniki
 
  1. ela

witam jak przeczytalam ten przepis odrazu przypomnialy mi sie Swieta Bozego Narodzenia na Korsyce bylam tam rok temu i Korsykanie jedza ten przysmak wlasnie tylko w okresie swiat mozna go kupic na kazdym niemal targu podawany jak u nas kiedys...

witam jak przeczytalam ten przepis odrazu przypomnialy mi sie Swieta Bozego Narodzenia na Korsyce bylam tam rok temu i Korsykanie jedza ten przysmak wlasnie tylko w okresie swiat mozna go kupic na kazdym niemal targu podawany jak u nas kiedys frytki w papierowych rozkach
z plynna mleczna czekolada lub cukrem poprostu pychotka))i nazywa sie tak samojak milo ze znalazlam ten przepis na pewno zrobie

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Zuza

Przepis jest świetny! Robiłam je już kilka razy, ale ostatnim razem coś poszło nie tak i przy smażeniu churro strasznie puchły :-?

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony