Bułeczki świąteczne

Smaczne, bardzo aromatyczne, słodkie bułeczki bożonarodzeniowe. Wspaniale pachną, jak pierniczki. Mają smaczną, słodziutką,bardzo chrupiącą skórkę. Są dość ciężkie, ponieważ mają dość zwarty miąższ. Najlepsze są świeże.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej (najlepiej typu 550)
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki drożdży instant (lub 22 g świeżych drożdży)
  • 50 g cukru brązowego
  • 170 g rodzynek
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 75 g masła
  • 1 jajko
  • 225 ml mleka

Ciasto kruche:

  • 50 g mąki pszennej
  • 25 g masła
  • 1 łyżka zimnej wody

Glazura:

  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki cukru brązowego

Dodatkowo:

  • trochę oleju

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztopić.
  2. Kandyzowaną skórkę pomarańczową posiekać drobno.
  3. W jednej misce wymieszać mąkę, sól, przyprawę korzenną i cynamon. Dodać drożdże (jeśli świeże to je pokruszyć), cukier, rodzynki i kandyzowaną skórkę.
  4. W drugiej misce wymieszać roztopione, lekko ciepłe masło, jajko i lekko ciepłe mleko. Wlać do miski z mąką i całość zagnieść na jednolite ciasto. Ciasto wyrabiać 10 minut. Następnie przełożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 1 ¾- 2 godzin, do wyrośnięcia.
  5. Po tym czasie ciasto zagnieść ponownie przez 1- 2 minuty. Uformować 12 bułeczek.
  6. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć i przykryć folią spożywczą posmarowaną olejem. Pozostawić na 45 minut w ciepłym miejscu.

2

  1. W tym czasie przygotować ciasto kruche. Mąkę zagnieść z zimnym masłem (pokrojonym na małe kawałki) i wodą na jednolitą masę. Ciasto podzielić na 24 części i z każdej uformować paseczki (wałeczki) długości ok. 18 cm.
  2. Przygotować glazurę. Mleko podgrzewać z cukrem na małym ogniu, ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści. Bułeczki posmarować częścią glazury.
  3. Po dwa paseczki ciasta kruchego nałożyć na krzyż na każdą bułkę. Końcówki zawinąć pod spód bułeczki. Z góry paseczki docisnąć ostrożnie, ale dokładnie do bułki.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15- 20 minut w temperaturze 220°C (grzałka góra- dół) na złoty kolor.
  5. Po tym czasie bułeczki wyciągnąć, posmarować resztą glazury i piec dalej 1 minutę.
  6. Gotowe bułeczki wyciągnąć na kratkę kuchenną i pozostawić do ostygnięcia.

Źródło: Przepis zmodyfikowany na podstawie przepisu z książki: "Backen. Die 100 besten Rezepte", Lesley Mackley.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

12

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Bułeczki świąteczne Bułeczki świąteczne