Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
12 Komentarzy

Ciastka z ciasta francuskiego z truskawkami

Szybkie ciastka z ciasta francuskiego z budyniem i świeżymi owocami. Owoce polane są polewą do tortów, aby ładnie się błyszczały. Jeśli taka polewa jest trudno dostępna w sklepach, można przygotować ją szybko samemu w domu.

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 opakowanie polewy do tortów przeźroczystej (Tortenguss)*
  • ok. 20 truskawek
  • 1 żółtko

Sposób przygotowania:

  1. Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Przykryć folią spożywczą i pozostawić do ostygnięcia.
  2. Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i pokroić na połówki.
  3. Ciasto francuskie rozwinąć i z każdego płata wyciąć po 6 kwadratów.

2

  1. Każdy kwadrat delikatnie złożyć na pół w trójkąt i naciąć brzeg na ok. 1cm szerokości, nie nacinając do końca.

3

  1. Kwadraty ponownie rozwinąć. Górny brzeg przełożyć na dół, a dolny na górę.

45

  1. Budyń wyłożyć do środka kwadratów. (Spokojnie może być z górką).

6

  1. Zawinięte boki i końce posmarować rozkłóconym żółtkiem.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia ok. 20- 30 minut w temperaturze 180°C.
  3. Po upieczeniu na ciastkach ułożyć po 1-2 truskawki.
  4. Przygotować polewę według przepisu na opakowaniu. Gotową polewą polać truskawki i budyń.

Polewa do tortów:

Składniki:

  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczenej lub skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • 250ml wody lub soku owocowego

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać z cukrem i małą ilością wody. Resztę wody zagotować i ciągle mieszając, wlać cienkim strumieniem wymieszaną mąkę.
  2. Gotować ok. 0,5 - 1 minuty, aż całość zgęstnieje.
  3. Ciepłą polewę rozłożyć łyżką na ciastkach.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 25 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 20- 30 min.
porcje

Ilość sztuk:

12
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Ciastka z ciasta francuskiego z truskawkami

Ciastka z ciasta francuskiego z truskawkami

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 8 miesięcy temu
    Witam.. super szybki przepis. Mam tylko pytanie czy piecze się razem z budyniem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    sybilla · 3 lat temu
    ile ciastek wychodzi z dwóch opakowań ciasta?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Zuzanna · 4 lat temu
    Świetny przepis. Wygląd jak z wykwintnej cukierni. Polewa dodaje uroku. Robiłam je już kilkanaście razy od kiedy odkryłam Twój przepis tego lata. Z malinami, borówkami, cudne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Klaudio[/b] tak, mogą być dowolne, inne owoce.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    klaudia · 4 lat temu
    czy można zastąpić truskawki innymi owocami ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    djors · 5 lat temu
    Wyglądają obłędnie, super przepis prosty szybki i tani a takie czasami nam są potrzebne - dziś je robię i już nie mogę sie doczekać ich jedzenia :P
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Riko[/b] w lodówce możesz je przechowywać przez parę dni. Ciasto francuskie jest chrupiące zaraz po upieczeniu, z czasem traci swoją chrupkość.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    rika · 5 lat temu
    Jak długo ciasteczka utrzymują świeżość? Nigdy nie miałam styczności z ciastem francuskim i nie wiem czy przy wysokich temperaturach po jednym dniu gdy trzymalabym je w lodowce wytrzymaja, czy nie stana sie takie oklaple?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    darekcola · 5 lat temu
    [quote]Czy można zrobić samemu lub zastąpić czymś innym polewę do tortów przeźroczystą, ponieważ nigdzie nie mogę jej kupić?[/quote]
    Koleżanko wystarczy zagotować troche wody ok 0,5l z ok 10/20 dkg cukru i powiedzmy łyżke może 1,5 mąki ziemniaczanej i już masz żel ,,tzw minetka '' można kapnąć troszke aromatu jaki lubisz żeby nie było takie bez smaku pozdrawiam darekcola
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Natalio[/b] możesz z niej zrezygnować. Ona jest właściwie po to, aby całość się ładnie świeciła.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 5 lat temu
    Czy można zrobić samemu lub zastąpić czymś innym polewę do tortów przeźroczystą, ponieważ nigdzie nie mogę jej kupić?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    sasia · 7 lat temu
    Twoje przepisy przyprawiaja mnie o zawrot glowy to wyglada bossko musze zrobic i toszybko!!!
    pozdrawiam pa

Polub nas na ...

Początek strony