Szybkie ciastka z ciasta francuskiego z budyniem i świeżymi owocami. Owoce polane są polewą do tortów, aby ładnie się błyszczały. Jeśli taka polewa jest trudno dostępna w sklepach, można przygotować ją szybko samemu w domu.
Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 opakowanie polewy do tortów przeźroczystej (Tortenguss)*
ok. 20 truskawek
1 żółtko
Sposób przygotowania:
Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Przykryć folią spożywczą i pozostawić do ostygnięcia.
Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i pokroić na połówki.
Ciasto francuskie rozwinąć i z każdego płata wyciąć po 6 kwadratów.
Każdy kwadrat delikatnie złożyć na pół w trójkąt i naciąć brzeg na ok. 1cm szerokości, nie nacinając do końca.
Kwadraty ponownie rozwinąć. Górny brzeg przełożyć na dół, a dolny na górę.
Budyń wyłożyć do środka kwadratów. (Spokojnie może być z górką).
Zawinięte boki i końce posmarować rozkłóconym żółtkiem.
Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia ok. 20- 30 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu na ciastkach ułożyć po 1-2 truskawki.
Przygotować polewę według przepisu na opakowaniu. Gotową polewą polać truskawki i budyń.
Polewa do tortów:
Składniki:
1 kopiata łyżka mąki ziemniaczenej lub skrobi ziemniaczanej
2 łyżki cukru
250ml wody lub soku owocowego
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z cukrem i małą ilością wody. Resztę wody zagotować i ciągle mieszając, wlać cienkim strumieniem wymieszaną mąkę.
Świetny przepis. Wygląd jak z wykwintnej cukierni. Polewa dodaje uroku. Robiłam je już kilkanaście razy od kiedy odkryłam Twój przepis tego lata. Z malinami, borówkami, cudne.
Jak długo ciasteczka utrzymują świeżość? Nigdy nie miałam styczności z ciastem francuskim i nie wiem czy przy wysokich temperaturach po jednym dniu gdy trzymalabym je w lodowce wytrzymaja, czy nie stana sie takie oklaple?
Czy można zrobić samemu lub zastąpić czymś innym polewę do tortów przeźroczystą, ponieważ nigdzie nie mogę jej kupić?
Koleżanko wystarczy zagotować troche wody ok 0,5l z ok 10/20 dkg cukru i powiedzmy łyżke może 1,5 mąki ziemniaczanej i już masz...
Czy można zrobić samemu lub zastąpić czymś innym polewę do tortów przeźroczystą, ponieważ nigdzie nie mogę jej kupić?
Koleżanko wystarczy zagotować troche wody ok 0,5l z ok 10/20 dkg cukru i powiedzmy łyżke może 1,5 mąki ziemniaczanej i już masz żel ,,tzw minetka '' można kapnąć troszke aromatu jaki lubisz żeby nie było takie bez smaku pozdrawiam darekcola
Komentarze (14)