Pączki bezglutenowe (na uniwersalnej mące bezglutenowej)


Drożdżowe pączki bezglutenowe przygotowane na uniwersalnej mące bezglutenowej. Pączki są naprawdę smaczne, miękkie i puszyste. Przygotowanie dobrego, bezglutenowego ciasta drożdżowego jest nie lada wyzwaniem. Wie o tym ten, kto się z nim zmierzył. To ciasto drożdżowe na pączki jest bardzo fajne i dobrze się z nim pracuje. Uważajcie, aby w miarę możliwości nie wgniatać w nie dodatkowej mąki, aby pozostało lekkie i delikatne. Wtedy pączki będą puszyste.
Składniki na ok. 14 sztuk:
Ciasto drożdżowe:
- 400 g mieszanki mąki bezglutenowej, jasnej (użyłam Mehl- Farine firmy Schär) + trochę do podsypywania
- 250 ml mleka
- 42 g świeżych drożdży bezglutenowych
- 70 g cukru
- 2 jajka (rozmiar M)
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 70 g masła
Dodatkowo:
- olej do smażenia (ok. 1 litra)
- ulubiony dżem
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiać do dużej miski.
- Przygotować zaczyn. Lekko ciepłe mleko wymieszać z rozkruszonymi drożdżami, łyżeczką cukru i ok. 5 łyżkami przesianej mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 10- 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Do mąki w misce dodać resztę cukru, miękkie masło, szczyptę soli, jajka, żółtko i wyrośnięty zaczyn. Zagnieść ciasto robotem kuchennym (używając haka do wyrabiania ciasta) lub mikserem ręcznym z mieszadłami. (Ciasto jest klejące. Nie nadaje się do wyrabiania ręką). Miskę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
- Po wyrośnięciu, ciasto jeszcze raz chwilę zagnieść ręką oprószoną mąką bezglutenową.
- Odrywać z ciasta kawałki ważące po ok. 65 g i formować z nich okrągłe kulki. (Ciasto jest klejące. Ręce w razie potrzeby obsypać mąką. Uważać, aby w ciasto nie wgniatać dodatkowo mąki. Im mniej mąki w cieście, tym pączki będą delikatniejsze) . Układać je na posypanym mąką blacie i przykryć ściereczką do wyrośnięcia na ok. 40 minut, aż podrosną.
- Pączki smażyć partiami na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron. (Tłuszczu musi być dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały. Temperatura tłuszczu powinna wynosić ok. 175°C). Pączki wkładać wyrośniętą stroną w dół i smażyć ok. 2,5 minuty z jednej strony. Podczas smażenia sprawdzać temperaturę oleju.
- Usmażone pączki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
- Dżem przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się kawałków owoców i pestek (które mogłyby przytkać tylkę do nadziewania).
- Dżem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką do nadziewania pączków i nadziać nim pączki.
- Pączki posypać cukrem pudrem. (Najsmaczniejsze są świeże. Najlepiej, aby zostały zjedzone w dzień przygotowania).
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 14 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |


Powiązane przepisy
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.