Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

pierniczki katarzynki

Popularne pierniczki Katarzynki o charakterystycznym kształcie chmurek. Pierniczki są dość grube, a po leżakowaniu robią się miękkie. W domu możemy wykrawać z ciasta dowolne kształty wybranymi foremkami. Jeśli ktoś ma ochotę na pierniczki w oryginalnym kształcie, a nie ma takiej foremki, to w przepisie znajdzie szablon. Szablon należy przerysować na papier, wyciąć go, położyć na rozwałkowanym cieście i małym, cienkim nożykiem wyciąć kształt.

Ciasto na pierniczki jest dość twarde i suche, ale po wytrwałym zagniataniu uda się je zagnieść na jednolitą masę.

Jeśli chcecie, aby te pierniczki zagościły u Was na święta, to powinniście się za nie zabrać już teraz. Wymagają one bowiem długiego okresu leżakowania.

Pierniczki należy przechowywać w szczelnie zamkniętej puszcze. Jeśli chcemy przyśpieszyć proces mięknięcia to wtedy najlepiej jest włożyć skórkę z jabłka do puszki lub wyłożyć pierniczki na talerz i pozostawić je nieprzykryte na parę dni, aż zmiękną.

Składniki:
Ciasto:

  • 200g płynnego miodu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 100g cukru
  • 1 jajko
  • 400g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ewentualnie kilka łyżek karmelu dla koloru (u mnie 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w łyżce wody)

Dodatkowo:

  • woda lub 1 łyżeczka miodu i łyżka wody do posmarowania

Sposób przygotowania:

  1. Łyżeczkę kawy rozpuszczalnej rozpuścić w łyżce gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Miód wlać do miski. Dodać przyprawę, cukier, jajko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zacząć zagniatać ciasto. (Ciasto jest suche i ciężko się zagniata). Dodać zimną kawę i wytrwale zagniatać dalej, aż do uzyskania jednolitej masy. (Ciasto nie powinno już się kruszyć. Powinno być plastyczne).
  3. Ciasto rozwałkować, na blacie posypanym mąką, na grubość 1cm. Wykrawać foremką pierniczki (lub wyciąć przy pomocy szablonu).

2

4

  1. Pierniczki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Łyżeczkę miodu wymieszać z łyżką wody. Przy pomocy pędzelka posmarować pierniczki.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 12- 13 minut w temperaturze 180°C.

Smacznego.

Przepis pochodzi z książki: „Ciasta domowe” Barbary Bytnerowiczowej.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 13 min.
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

pierniczki katarzynki

pierniczki katarzynki

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (10)

  1. Ania

Super ciasteczka!

  Załączniki
 
  1. Joanna

Agato nie pamiętam dokładnie, ale coś koło 40 sztuk.

  Załączniki
 
  1. Agata

Ile tak mniej-więcej wychodzi tych pierniczków?

  Załączniki
 
  1. Ania

Jezeli chcecie zeby pierniczki byly miekkie to musicie je przelozyc jablkami, wygladalo by to tak. W pudelku pierwsza warstwa piernikow na to folia aluminiowa matowa do gory na to kilka bardzo ciekich plasterkow jablka, folia matowym do gory i...

Jezeli chcecie zeby pierniczki byly miekkie to musicie je przelozyc jablkami, wygladalo by to tak. W pudelku pierwsza warstwa piernikow na to folia aluminiowa matowa do gory na to kilka bardzo ciekich plasterkow jablka, folia matowym do gory i pierniki. Mozna tez folie zastapic papierem do pieczenia. Zycze smacznego:-

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Monika

moje pierniczki również "wyszły" twarde, posmarowałam je lukrem (moje córcie nalegały)ale to był chyba błąd, bo teraz są za słodkie

  Załączniki
 
  1. Joanna

Kamciu możesz włożyć do puszki skórkę z jabłka lub wyłożyć pierniczki na talerz i pozostawić na blacie na parę dni. One z czasem zmiękną tj nie połamiesz na nich zębów, ale bardzo puszyste one nie będą. Będą miękkie, ale raczej zbite.

  Załączniki
 
  1. Kamcia

czy po jakimś czasie przechowywania ciasteczek w puszce zmiękną? upiekłam ale są zbyt twarde.. pomóżcie

  Załączniki
 
  1. Joanna

Aneto tak :-)

  Załączniki
 
  1. Aneta

Mam pytanie;czy zamiast karmelu można dodać kakao,żeby byly troche ciemniejsze?

  Załączniki
 
  1. Dziewanna

Świetny pomysł z tym szablonem! Nareszcie będę mogła wyczarować domowe katarzynki i nie będę musiała kupować kolejnego kuchennego zapychacza:P

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony