Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Kruche pierniczki

Nasze ulubione pierniczki kruche. Pierniczki nadają się do jedzenia zaraz po upieczeniu, ale można je również przechować w zamkniętych puszkach bardzo długo, nawet do 4 miesięcy. Ciasto dobrze się formuje, nie rośnie zbytnio podczas pieczenia, a wycięte formy nie odkształcają się. Ciasto jest ciemne, dzięki sporej ilości kakao. Pierniczki idealnie nadają się jako dekoracja na choinkę. Można zrobić dodatkowo witraże z landrynek.

Składniki:

Ciasto piernikowe:

  • 1kg mąki pszennej
  • 300g masła (lub margaryny)
  • 250g cukru
  • 250g płynnego miodu
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika (= 3,5 – 4 łyżeczki)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 żółtka
  • 4- 5 łyżek słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%

Lukier:

  • 1 białko
  • 1- 1 ½ szklanki cukru pudru

Dodatkowo:

  • landrynki do zrobienia witraży (u mnie cukierki nimm2. Są miękkie w środku, ale też mogą być)
  • posypka cukrowa

Sposób przygotowania:

  1. Masło, cukier, miód, przyprawę korzenną, cynamon i kakao przełożyć do garnka. Podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Sodę oczyszczoną rozpuścić w 2 łyżkach wody. Wmieszać do masy miodowej np. trzepaczką. Następnie wmieszać żółtka.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Połączyć z masą miodową i zagnieść ciasto. Na końcu dodać ok. 4- 5 łyżek śmietany tak, aby powstało jednolite ciasto.
  4. Ciasto można rozwałkować od razu. (Można je również wstawić do lodówki i rozwałkować później). Rozwałkować na posypanym mąką blacie, nie za cienko, na ok. 5- 7mm.
  5. Z ciasta wykrawać foremkami dowolne kształty.
  6. Chcąc zrobić witraże, należy wyciąć pierniczki z otworami w środku. Do środka nałożyć rozkruszone landrynki. (Landrynki przełożyć do woreczka do mrożenia i potłuc wałkiem).

2

  1. Jeśli pierniczki mają być zawieszone na choince należy przed pieczeniem zrobić otworki wykałaczką.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 10 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia. (Z podanego przepisu wychodzi 9 blach pierniczków).
  3. Przygotować lukier. Białko zmiksować najpierw z 1 szklanką cukru pudru. Dalej miksując, dodać tyle cukru pudru, aby masa była dość gęsta i się nie rozlewała. (Ilość cukru pudru zależy od wielkości białka. U mnie wyszło niecałe 1,5 szklanki).
  4. Pierniczki polukrować i ewentualnie ozdobić posypką cukrową.
  5. Przechowywać najlepiej w szczelnych, metalowych puszkach.

Uwagi:

  • 1 szklanka= 250ml
  • Jeśli pierniczki będą pieczone za długo i ściemnieją, będą wtedy gorzkie.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 140

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Kruche pierniczki Kruche pierniczki Kruche pierniczki

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (87)

  1. Jagoda

Witam zrobiłam pierniczki tydzień temu i dzisiaj już ich nie ma są pyszne jutro zabieram się za robienie drugiej tury która mam nadzieję wytrzyma do świąt ☺To fakt ciasto trochę się kruszy ale warto się namęczyć bo są przepyszne

  Załączniki
 
  1. EwaK

Ciasto suche i popękane, włożyłam do piekarnika, ale boję się o efekt.

  Załączniki
 
  1. Zuzia

A mi wyszły miękkie i dość łamliwe. Dla mnie "kruche" oznacza trochę chrupiące... W smaku dobre. Nie robiłam odstępstw od przepisu. Co mogło pojsc nie tak?

  Załączniki
 
  1. Sandra

czy zamiast smietany moze byc mleko

  Załączniki
 
  1. Ew

Przepis super, a pomysł z witrażami świetny :-)

  Załączniki
 
  1. Monika

Witam,
mam pytanie ile ciasto może poleżeć w lodówce zanim się zacznie wykrawać pierniczki? Mogę je zostawić na noc i dopiero na drugi dzień robić pierniczki?
PS. Pierniczki robię już drugi rok, są przepyszne!

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Monika

Możesz zostawić na noc.

  Załączniki
 
  1. paulina

Wszystko zrobiłam wg przepisu, pominęłam kakao (bo nie lubię)i nie mogłam zagnieść ciasta.... dodałam chyba z pół śmietanki żeby coś się w ogóle zaczęło kleić.... Kto wie co mogło pójść nie tak?
Za godzinę zabieram się za wykrawanie i pieczenie.....

Wszystko zrobiłam wg przepisu, pominęłam kakao (bo nie lubię)i nie mogłam zagnieść ciasta.... dodałam chyba z pół śmietanki żeby coś się w ogóle zaczęło kleić.... Kto wie co mogło pójść nie tak?
Za godzinę zabieram się za wykrawanie i pieczenie.. dam znać czy coś z tego wyszło
Pozdrawiam!

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Renata

Czy witrażyki i polukrowane pierniczki mogą poleżeć? Czy lukrowac "tuż przed?

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 9 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Joanna Moderator    Renata

Mogą poleżeć.

  Załączniki
 
  1. Małgorzata Damięcka

Robiłam już masę pierniczków w swoim życiu, ale żadne nie były tak smaczne jak z tego przepisu. Odwiedzam tę stronę regularnie od 3 lat w okresie świątecznym. Pani Joanno stała się Pani moją świąteczną inspiracją oraz można by powiedzieć...

Robiłam już masę pierniczków w swoim życiu, ale żadne nie były tak smaczne jak z tego przepisu. Odwiedzam tę stronę regularnie od 3 lat w okresie świątecznym. Pani Joanno stała się Pani moją świąteczną inspiracją oraz można by powiedzieć tradycją. Wszyscy domownicy czekają z niecierpliwością na kolejną porcję pierników! :lol:

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Nataiko

Dzięki serdeczne za świetny przepis, pierniki zrobiły się szybko (ale zrobiłam tylko z 1/3 składników), ciasto idealne, witraże idealne, jestem w szoku (pierwszy raz robię witraże), jeszcze tylko zostało mi to polukrować, boję się czy dam radę...

Dzięki serdeczne za świetny przepis, pierniki zrobiły się szybko (ale zrobiłam tylko z 1/3 składników), ciasto idealne, witraże idealne, jestem w szoku (pierwszy raz robię witraże), jeszcze tylko zostało mi to polukrować, boję się czy dam radę ładnie lukier nałożyć..żeby nie zepsuć efektu teraz :P

Czytaj więcej
  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony