Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
75 Komentarzy
Kruche pierniczki

Nasze ulubione świąteczne pierniczki kruche. Wspaniała ozdoba na święta Bożego Narodzenia. Pierniczki nadają się do jedzenia zaraz po upieczeniu, ale można je również przechować w zamkniętych puszkach bardzo długo, nawet do 4 miesięcy. Ciasto dobrze się formuje, nie rośnie zbytnio podczas pieczenia, a wycięte formy nie odkształcają się. Ciasto jest ciemne, dzięki sporej ilości kakao. Pierniczki idealnie nadają się jako dekoracja na choinkę. Można zrobić dodatkowo witraże z landrynek.

Składniki:

Ciasto piernikowe:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 300 g masła lub margaryny
  • 250 g cukru
  • 250 g płynnego miodu
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika (= 3,5 – 4 łyżeczki)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 żółtka
  • 4- 5 łyżek słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%

Lukier królewski:

  • 1 białko
  • ok. 150 g cukru pudru
  • 6 kropli soku z cytryny

Dodatkowo:

  • landrynki do zrobienia witraży* (opcjonalnie)
  • posypka cukrowa

Sposób przygotowania:

  1. Masło, cukier, miód, przyprawę korzenną, cynamon i kakao przełożyć do garnka. Podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Sodę oczyszczoną rozpuścić w 2 łyżkach wody. Wmieszać do masy miodowej np. trzepaczką. Następnie wmieszać żółtka.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Połączyć z masą miodową i zagnieść ciasto. Na końcu dodać ok. 4- 5 łyżek śmietany tak, aby powstało jednolite ciasto.
  4. Ciasto można rozwałkować od razu. (Można je również wstawić do lodówki i rozwałkować później). Rozwałkować na posypanym mąką blacie nie za cienko, na ok. 5- 7 mm.
  5. Z ciasta wykrawać foremkami dowolne kształty i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Chcąc zrobić witraże, należy wyciąć pierniczki z otworami w środku. (Otwór na witraż najlepiej wyciąć już na blasze). Do środka nałożyć pokruszone landrynki**. (Landrynki przełożyć do woreczka do mrożenia i potłuc wałkiem).

2

  1. Jeśli pierniczki mają być zawieszone na choince, należy przed pieczeniem zrobić otworki wykałaczką.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 10 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia. (Szczególnie pierniczki z witrażami pozostawić do ostygnięcia na blasze, aby witraż zastygł lub po lekkim ostygnięciu zsunąć pierniczki razem z papierem na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Z podanego przepisu wychodzi 9 blach pierniczków).
  3. Przygotować lukier. Cukier puder przesiać. Do miski wlać białko. Dodać sok z cytryny i cukier puder. Miksować mikserem ręcznym ok. 10 minut na niskich obrotach, używając mieszadeł (nie ubijaków to piany), aby niepotrzebnie nie napowietrzać lukru. Lukier powinien być gładki i lśniący. (Ilość cukru pudru zależy od wielkości białka. Więcej informacji o lukrze czytaj tutaj: "Lukier królewski").
  4. Pierniczki polukrować i ewentualnie ozdobić posypką cukrową.
  5. Przechowywać najlepiej w szczelnych, metalowych puszkach.

Uwagi:

*Mogą być również cukierki nimm2. Są miękkie w środku, ale to nie szkodzi.

** Jeśli wycięte w środku kształty nie mają wąskich szczelin np. forma serduszko, to można w środek włożyć po prostu całą landrynkę. U mnie przy serduszkach się to sprawdziło. Sprawdźcie na kilku pierniczkach, bo można zaoszczędzić czas.

Jeśli pierniczki będą pieczone za długo i ściemnieją, będą wtedy gorzkie.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

9 blach, ok. 140

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Kruche pierniczki Kruche pierniczki
Miałam usunąć to stare zdjęcie, ale jakoś nie mogę ;). Moje dzieciaczki były kiedyś takie malutkie. Moja najmłodsza córka jest już starsza od średniej, która jest na zdjęciu ;)Kruche pierniczki

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wiola · 3 miesięcy temu
    Ciut zmieniłam przepis ze względu na brak śmietany w domu ale wyszły miękko chrupkie. Dla mnie idealne ❤️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 3 miesięcy temu
    Witam, wiem że przepis ma parę lat.. A w tym roku padło na gafę. da się uratować ciasto jeżeli wzięłam mąkę krupczatkę?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kinga Dark · 3 miesięcy temu
    Witam robie wlasnie pierniki z Pani przepisu, ale mam problem ciasto sie nie kleji co robic? Nie ma mowy o walkowaniu bo tak soe rozwala, wszystko robilam jak w przepisie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magdalena · 3 miesięcy temu
    Pierniczki są rewelacyjne. Regularnie korzystam z Pani przepisów i jeszcze się nie zawiodłam. Wszystkim gorąco polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    an · 3 miesięcy temu
    NAPRAWDĘ SĄ KRUCHE I NAJLEPSZE!!!
    Warte upieczenia na Boże Narodzenie!!!
    Bardzo dziękuję za ten przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwona · 1 lat temu
    Jaki typ maki??
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Zwykła mąka pszenna. Ja piekę na niemieckiej mące i ona jest typu 405, ale w Polsce użyj po prostu zwykłej typu 500.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jagoda · 3 lat temu
    Witam zrobiłam pierniczki tydzień temu i dzisiaj już ich nie ma są pyszne jutro zabieram się za robienie drugiej tury która mam nadzieję wytrzyma do świąt ☺To fakt ciasto trochę się kruszy ale warto się namęczyć bo są przepyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    EwaK · 3 lat temu
    Ciasto suche i popękane, włożyłam do piekarnika, ale boję się o efekt.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Zuzia · 3 lat temu
    A mi wyszły miękkie i dość łamliwe. Dla mnie "kruche" oznacza trochę chrupiące... W smaku dobre. Nie robiłam odstępstw od przepisu. Co mogło pojsc nie tak?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sandra · 3 lat temu
    czy zamiast smietany moze byc mleko

Polub nas na ...

Początek strony