Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
70 Komentarzy
Kruche pierniczki

Nasze ulubione świąteczne pierniczki kruche. Wspaniała ozdoba na święta Bożego Narodzenia. Pierniczki nadają się do jedzenia zaraz po upieczeniu, ale można je również przechować w zamkniętych puszkach bardzo długo, nawet do 4 miesięcy. Ciasto dobrze się formuje, nie rośnie zbytnio podczas pieczenia, a wycięte formy nie odkształcają się. Ciasto jest ciemne, dzięki sporej ilości kakao. Pierniczki idealnie nadają się jako dekoracja na choinkę. Można zrobić dodatkowo witraże z landrynek.

Składniki:

Ciasto piernikowe:

  • 1kg mąki pszennej
  • 300g masła (lub margaryny)
  • 250g cukru
  • 250g płynnego miodu
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika (= 3,5 – 4 łyżeczki)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 żółtka
  • 4- 5 łyżek słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%

Lukier:

  • 1 białko
  • 1- 1 ½ szklanki cukru pudru

Dodatkowo:

  • landrynki do zrobienia witraży (u mnie cukierki nimm2. Są miękkie w środku, ale też mogą być)
  • posypka cukrowa

Sposób przygotowania:

  1. Masło, cukier, miód, przyprawę korzenną, cynamon i kakao przełożyć do garnka. Podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Sodę oczyszczoną rozpuścić w 2 łyżkach wody. Wmieszać do masy miodowej np. trzepaczką. Następnie wmieszać żółtka.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Połączyć z masą miodową i zagnieść ciasto. Na końcu dodać ok. 4- 5 łyżek śmietany tak, aby powstało jednolite ciasto.
  4. Ciasto można rozwałkować od razu. (Można je również wstawić do lodówki i rozwałkować później). Rozwałkować na posypanym mąką blacie, nie za cienko, na ok. 5- 7mm.
  5. Z ciasta wykrawać foremkami dowolne kształty.
  6. Chcąc zrobić witraże, należy wyciąć pierniczki z otworami w środku. Do środka nałożyć rozkruszone landrynki. (Landrynki przełożyć do woreczka do mrożenia i potłuc wałkiem).

2

  1. Jeśli pierniczki mają być zawieszone na choince należy przed pieczeniem zrobić otworki wykałaczką.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 10 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia. (Z podanego przepisu wychodzi 9 blach pierniczków).
  3. Przygotować lukier. Białko zmiksować najpierw z 1 szklanką cukru pudru. Dalej miksując, dodać tyle cukru pudru, aby masa była dość gęsta i się nie rozlewała. (Ilość cukru pudru zależy od wielkości białka. U mnie wyszło niecałe 1,5 szklanki).
  4. Pierniczki polukrować i ewentualnie ozdobić posypką cukrową.
  5. Przechowywać najlepiej w szczelnych, metalowych puszkach.

Uwagi:

  • 1 szklanka= 250ml
  • Jeśli pierniczki będą pieczone za długo i ściemnieją, będą wtedy gorzkie.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 140

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Kruche pierniczki Kruche pierniczki Kruche pierniczki

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jagoda · 1 lat temu
    Witam zrobiłam pierniczki tydzień temu i dzisiaj już ich nie ma są pyszne jutro zabieram się za robienie drugiej tury która mam nadzieję wytrzyma do świąt ☺To fakt ciasto trochę się kruszy ale warto się namęczyć bo są przepyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    EwaK · 1 lat temu
    Ciasto suche i popękane, włożyłam do piekarnika, ale boję się o efekt.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Zuzia · 1 lat temu
    A mi wyszły miękkie i dość łamliwe. Dla mnie "kruche" oznacza trochę chrupiące... W smaku dobre. Nie robiłam odstępstw od przepisu. Co mogło pojsc nie tak?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sandra · 1 lat temu
    czy zamiast smietany moze byc mleko
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ew · 1 lat temu
    Przepis super, a pomysł z witrażami świetny :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 2 lat temu
    Witam,
    mam pytanie ile ciasto może poleżeć w lodówce zanim się zacznie wykrawać pierniczki? Mogę je zostawić na noc i dopiero na drugi dzień robić pierniczki?
    PS. Pierniczki robię już drugi rok, są przepyszne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    paulina · 2 lat temu
    Wszystko zrobiłam wg przepisu, pominęłam kakao (bo nie lubię)i nie mogłam zagnieść ciasta.... dodałam chyba z pół śmietanki żeby coś się w ogóle zaczęło kleić.... Kto wie co mogło pójść nie tak?
    Za godzinę zabieram się za wykrawanie i pieczenie.. dam znać czy coś z tego wyszło Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Renata · 2 lat temu
    Czy witrażyki i polukrowane pierniczki mogą poleżeć? Czy lukrowac "tuż przed?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Małgorzata Damięcka · 2 lat temu
    Robiłam już masę pierniczków w swoim życiu, ale żadne nie były tak smaczne jak z tego przepisu. Odwiedzam tę stronę regularnie od 3 lat w okresie świątecznym. Pani Joanno stała się Pani moją świąteczną inspiracją oraz można by powiedzieć tradycją. Wszyscy domownicy czekają z niecierpliwością na kolejną porcję pierników! :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Nataiko · 2 lat temu
    Dzięki serdeczne za świetny przepis, pierniki zrobiły się szybko (ale zrobiłam tylko z 1/3 składników), ciasto idealne, witraże idealne, jestem w szoku (pierwszy raz robię witraże), jeszcze tylko zostało mi to polukrować, boję się czy dam radę ładnie lukier nałożyć..żeby nie zepsuć efektu teraz :P
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Klaudia. · 2 lat temu
    Ile potrzebuję cukierków do zrobienia tych witraży ? Proszę o odpowiedź w gramach
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sandra · 2 lat temu
    Robiłam te pierniczki już przez trzy lata. Są wspaniałe! W tym roku niestety zagubiłam przepis...ale udało się znaleźć Pani stronkę! W tym roku już 11go listopada zaczynam pieczenie pierniczków. Witrażyki są magiczne i na wszystkich robią ogromne wrażenie Dziękuję za wspaniały przepis.
    Pozdrawiam, Sandra
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 3 lat temu
    Zrobiłam:) są pyszne. Pulchne ale i kruche. Z dnia na dzień kiedy leżą sobie odkryte robią się jeszcze bardziej miękkie. Jak na kogoś kto zrobił drugie "ciasto " w życiu przepis idealny aczkolwiek musiałam dodać więcej mąki bo było trochę za bardzo płynne i nie można było rozwałkować. Warto też wstawić do lodówki na chwilę suuper
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aleksandra · 3 lat temu
    Wczoraj zrobiłam moje pierwsze pierniczki w życiu i wyszły rewelacyjne! Bardzo dziękuję za ten przepis bo wiem, że jeszcze nie raz z niego skorzystam :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    daria · 3 lat temu
    Bardzo dziękuję za przepis! Wczoraj robiłam pierniczki pierwszy raz w życiu. Zdecydowałam się na Pani przepis i to był strzał w dziesiątkę:) Pierniczki wyszły kruche i bardzo smaczne! Pozdrawiam i życzę zdrowych i wesołych Świąt!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 3 lat temu
    Świetny przepis! Początkowo wydawał mi się bardzo pracochłonny, ale nie było tak źle Tak dobre pierniki jeszcze mi nigdy nie wyszły, także wielkie dzięki za podzielenie się przepisem. Pierniczki są kruche, a przy tym mają fajny maślany posmak Polecam!!!Wesołych Świąt!!!Pachnących pierniakami oczywiście:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aga · 3 lat temu
    Wszystko fajnie tylko te landrynki przyklejają się do papieru do pieczenia i nie da się ich odkleić!!!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 3 lat temu
    Bardzo dziękuję za przepis. Długo szukałam odpowiednich pierniczków i chyba właśnie je znalazłam. Pozdrawiam serdecznie i życzę udanych Świąt:) Ania
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    gosia · 3 lat temu
    smuce sie bo okropnie kruche ciasto mi wyszło i nie sposób go rozwałkować, czy to jest wina braku śmietany ? CO mogę z tym zrobić kiedy już zagniotłam ciasto?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aśka · 3 lat temu
    Hej mam pytanie można piec pierniczki bez tych witraży???

Polub nas na ...

Początek strony