Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

kruche pierniczki

Ciasto dobrze się formuje, nie rośnie zbytnio podczas pieczenia. Wycięte formy nie odkształcają się podczas pieczenia. Pierniczki są kruche. Nadają się do jedzenia już zaraz po upieczeniu. Można je również przechować w zamkniętych puszkach bardzo długo, nawet do 4 miesięcy. Ciasto jest ciemne dzięki sporej ilości kakao. Super nadają się jako dekoracja na choinkę. Można zrobić dodatkowo witraże z landrynek.

Składniki:

Ciasto:

  • 1kg mąki pszennej
  • 300g masła (lub margaryny)
  • 250g cukru
  • 250g płynnego miodu
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika (= 3,5 – 4 łyżeczki)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 żółtka
  • 4- 5 łyżek słodkiej, płynnej śmietany

Lukier:

  • 1 białko
  • 1- 1 ½ szklanki cukru pudru

Dodatkowo:

  • landrynki do zrobienia witraży (u mnie cukierki nimm2. Są miękkie w środku, ale też mogą być ;))
  • posypka cukrowa

Sposób przygotowania:

  1. Masło, cukier, miód, przyprawę korzenną, cynamon i kakao podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Sodę oczyszczoną rozpuścić w 2 łyżkach wody. Wmieszać do masy miodowej. Kolejno dodać żółtka i wymieszać.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Połączyć z masą miodową i zagnieść ciasto. Na końcu dodać 4 lub 5 łyżek śmietany tak, aby powstało jednolite ciasto.
  4. Ciasto można rozwałkować od razu. (Można również ciasto wstawić do lodówki i rozwałkować później.) Rozwałkować na posypanym mąką blacie, nie za cienko, na ok. 5- 7mm.
  5. Z ciasta wykrawać foremkami dowolne formy.
  6. Chcąc zrobić witraże należy wyciąć pierniczki z otworami w środku. Do środka nałożyć rozkruszonej landrynki. (Landrynki przełożyć do woreczka do mrożenia i rozkruszyć wałkiem).

02

  1. Jeśli pierniczki mają być zawieszone na choince należy przed pieczeniem zrobić otworki wykałaczką.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku max. 10min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Przygotować lukier. Białko zmiksować najpierw z 1 szklanką cukru pudru. Kolejno miksując dodać tyle cukru pudru, aby masa była dość gęsta i się nie rozlewała. (Ilość cukru pudru zależy od wielkości białka. U mnie wyszło niecałe 1 ½ szklanki.)
  4. Pierniczki polukrować i ewentualnie posypać posypką cukrową.
  5. Przechowywać najlepiej w szczelnych metalowych puszkach.

Smacznego Smile.

Uwaga: Jeśli pierniczki będą pieczone za długo i ściemnieją będą wtedy gorzkie.

Z podanego przepisu wychodzi 9 blach pierniczków.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 10 min.
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

kruche pierniczki

Dzieci oczywiście pomagały przy pieczeniu. Wykrawały, układały na blasze i dekorowały. Więcej posypki cukrowej wylądowało w brzuszkach niż na pierniczkach, ale dzieci za to szczęśliwe.

04

05

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony