Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Makaroniki na bezie francuskiej

Jest to podstawowy przepis na upieczenie makaroników na bezie francuskiej. Przepis jest łatwy do przygotowania, ale wymagający wprawy i precyzji. Jeśli jeszcze nigdy nie piekliście makaroników lub macie za sobą nieudane próby to zachęcam najpierw do zapoznania się z artykułem: „Jak upiec makaroniki”.

Składniki na ok. 36 pojedynczych makaroników:

  • 70g zmielonych migdałów bez skórki
  • 100g cukru pudru
  • 50g białka
  • szczypta soli
  • ewentualnie barwnik spożywczy lub kakao

Sposób przygotowania:

  1. Migdały wymieszać z połową cukru pudru, zmielić i przesiać przez sitko. Odstawić na bok.

4

  1. Białko dokładnie zważyć i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.

35

  1. Dalej miksując dodawać stopniowo cukier puder. Miksować, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Teraz można, w zależności od przepisu, dodać trochę barwnika spożywczego lub kakao i zmiksować krótko, aż powstanie jednolity kolor.

6

  1. Wyłączyć mikser i dodać migdały z cukrem pudrem w dwóch porcjach mieszając delikatnie silikonową szpatułką.

7

8

  1. Powoli mieszać dalej, od dołu miski do góry, aż masa będzie swobodnie spływać/ opadać ze szpatułki.

Masa zaraz po połączeniu składników:

9

Tak powinna wyglądać gotowa masa na makaroniki:

10

  1. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia (najlepiej z podłożonym szablonem) lub z matą silikonową. Masę przełożyć do rękawa (lub worka) cukierniczego z tylką  z okrągłą końcówką o wielkości otworu ok. 7- 10mm. Trzymając rękaw cukierniczy pionowo, wyciskać masę tworząc makaroniki o średnicy ok. 3cm. (Masa rozleje się jeszcze trochę na boki).
  2. Blachę z przygotowanymi makaronikami stuknąć kilkakrotnie o blat. Blachę odstawić na ok. 20- 60min., aby makaroniki obeschły. (Makaroniki są gotowe do pieczenia, gdy po delikatnym dotknięciu opuszkiem palca powierzchnia makaronika nie będzie się do niego kleić).

11

  1. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do temperatury 140°C, z funkcją termoobiegu. Makaroniki piec ok. 15 min.
  2. Po upieczeniu pozostawić makaroniki do całkowitego ostygnięcia, a następnie ostrożnie ściągnąć z maty (papieru do pieczenia). Po ostygnięciu spód makaroników powinien być suchy, a środek lekko wilgotny.

    2

  3. Gotowe makaroniki przełożyć nadzieniem.

Smacznego.

Przepis pochodzi z książki: „Jeder kann macarons backen!” Birkmann

Zachęcam również do oglądnięcia przykładowego filmu na youtube.

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (36)

  1. Agusia

Czy zamiast migdałów można użyć maki migdałowe?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Agusia

Tak, im drobniejsza tym lepiej.

  Załączniki
 
  1. Alicja

Dzięki za przepis mi nie wyszły myślę że niewłaściwie ubilam białka czy trzeba je dokładnie oddzielić białka od żółtek

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Alicja

Oczywiście. Białka muszą być dokładnie oddzielone od żółtek inaczej się dobrze nie ubiją.

  Załączniki
 
  1. Daria

Mam pytanie dotyczące formy do makaroników, ta która jest na zdjęciach zdaje się jest sztywna, gdzie można taka kupić? I jeszcze chciałam zapytać o barwniki jakie będą najlepsze w żelu, proszku czy w płynie? Pozdawiam Daria

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Daria

Nie jest sztywna. To jest forma filikonowa. Trzeba ją położyć na blasze. Barwniki najlepsze będą w żelu lub proszku. Barwniki w płynie mogą rozrzedzić masę.

  Załączniki
 
  1. Elwira

Czy moge dodac Cream of Tartam do bialek na makaroniki? Bede bardzo wdzieczna za odpowiedz. Pozdrawiam Elwira

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Elwira

Szczyptę możesz dodać, ale nie widzę potrzeby.

  Załączniki
 
  1. Oliwia

Jeżeli chciałbym zrobić makaroniki z tego przepisu, tylko że z dodatkiem kakao, ile mam go dać i czy zmieniać wtedy proporcje innych składników?
Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Agata

czemu moje makaroniki wyszly puste w srodku ?

  Załączniki
 
  1. Julia

Witam wiem o tym ze białko trzeba odstawić do lodówki na 2-3 dni ale 50g ile jest to około jajek? Nie chce żeby się okazało ze w dniu pieczenia mam za mało albo za dużo białka

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Julia

Musisz miec 2 jajka. Jedno białko to ok. 30g.

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 11 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Agata

Czy makaroniki pieczone na papierze będą miały mniejsza falbankę niż takie z foremki?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Agata

Powinna wyjść taka sama. Z maty silikonowej makaroniki wychodzą równe, a na papierze to już większa sztuka.

  Załączniki
 
  1. Patrycja

Mam pytanie dotyczace białek. Mianowicie w niektórych przepisach pisze ze trzeba je odstawić na kilka dni do lodówki. Trzeba to robić? Czym sie beda różniły jeśli bie ze świeżych białek??

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Patrycja

Tak, na 2- 3 dni. Pisałam o tym w artykule "Jak upiec makaroniki".

  Załączniki
 
  1. Piotr

Witam Wszystko wyszło pięknie ale w piekarniku nie powstała obwódka na dole makaronika i góra niestety popękała . A leżały godzinę w pokoju aż powstała odpowiednia powłoka. Gdzie zrobiłem błąd ?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Piotr

Polecam przeczytać artykuł "Jak upiec makaroniki" i obejrzeć film podany na dole przepisu. Później tylko ćwiczyć i ćwiczyć, aż wyjdą

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Polub nas na ...

Początek strony