Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Makaroniki na bezie francuskiej

Jest to podstawowy przepis na upieczenie makaroników na bezie francuskiej. Przepis jest łatwy do przygotowania, ale wymagający wprawy i precyzji. Jeśli jeszcze nigdy nie piekliście makaroników lub macie za sobą nieudane próby to zachęcam najpierw do zapoznania się z artykułem: „Jak upiec makaroniki”.

Składniki na ok. 36 pojedynczych makaroników:

  • 70g zmielonych migdałów bez skórki
  • 100g cukru pudru
  • 50g białka
  • szczypta soli
  • ewentualnie barwnik spożywczy lub kakao

Sposób przygotowania:

  1. Migdały wymieszać z połową cukru pudru, zmielić i przesiać przez sitko. Odstawić na bok.

4

  1. Białko dokładnie zważyć i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.

35

  1. Dalej miksując dodawać stopniowo cukier puder. Miksować, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Teraz można, w zależności od przepisu, dodać trochę barwnika spożywczego lub kakao i zmiksować krótko, aż powstanie jednolity kolor.

6

  1. Wyłączyć mikser i dodać migdały z cukrem pudrem w dwóch porcjach mieszając delikatnie silikonową szpatułką.

7

8

  1. Powoli mieszać dalej, od dołu miski do góry, aż masa będzie swobodnie spływać/ opadać ze szpatułki.

Masa zaraz po połączeniu składników:

9

Tak powinna wyglądać gotowa masa na makaroniki:

10

  1. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia (najlepiej z podłożonym szablonem) lub z matą silikonową. Masę przełożyć do rękawa (lub worka) cukierniczego z tylką  z okrągłą końcówką o wielkości otworu ok. 7- 10mm. Trzymając rękaw cukierniczy pionowo, wyciskać masę tworząc makaroniki o średnicy ok. 3cm. (Masa rozleje się jeszcze trochę na boki).
  2. Blachę z przygotowanymi makaronikami stuknąć kilkakrotnie o blat. Blachę odstawić na ok. 20- 60min., aby makaroniki obeschły. (Makaroniki są gotowe do pieczenia, gdy po delikatnym dotknięciu opuszkiem palca powierzchnia makaronika nie będzie się do niego kleić).

11

  1. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do temperatury 140°C, z funkcją termoobiegu. Makaroniki piec ok. 15 min.
  2. Po upieczeniu pozostawić makaroniki do całkowitego ostygnięcia, a następnie ostrożnie ściągnąć z maty (papieru do pieczenia). Po ostygnięciu spód makaroników powinien być suchy, a środek lekko wilgotny.

    2

  3. Gotowe makaroniki przełożyć nadzieniem.

Smacznego.

Przepis pochodzi z książki: „Jeder kann macarons backen!” Birkmann

.

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (26)

  1. Julia

Witam wiem o tym ze białko trzeba odstawić do lodówki na 2-3 dni ale 50g ile jest to około jajek? Nie chce żeby się okazało ze w dniu pieczenia mam za mało albo za dużo białka

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Julia

Musisz miec 2 jajka. Jedno białko to ok. 30g.

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 3 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Agata

Czy makaroniki pieczone na papierze będą miały mniejsza falbankę niż takie z foremki?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Agata

Powinna wyjść taka sama. Z maty silikonowej makaroniki wychodzą równe, a na papierze to już większa sztuka.

  Załączniki
 
  1. Patrycja

Mam pytanie dotyczace białek. Mianowicie w niektórych przepisach pisze ze trzeba je odstawić na kilka dni do lodówki. Trzeba to robić? Czym sie beda różniły jeśli bie ze świeżych białek??

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Patrycja

Tak, na 2- 3 dni. Pisałam o tym w artykule "Jak upiec makaroniki".

  Załączniki
 
  1. Piotr

Witam Wszystko wyszło pięknie ale w piekarniku nie powstała obwódka na dole makaronika i góra niestety popękała . A leżały godzinę w pokoju aż powstała odpowiednia powłoka. Gdzie zrobiłem błąd ?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Piotr

Polecam przeczytać artykuł "Jak upiec makaroniki" i obejrzeć film podany na dole przepisu. Później tylko ćwiczyć i ćwiczyć, aż wyjdą

  Załączniki
 
  1. Iza

Fajowy przepis. Przeczytałam poradnik, porównałam przepis i mam pytanie. Czy jak miesza się mielone migdały z cukrem pudrem to trzeba je z nim zmielić jeszcze raz, i w czym je zmielić? Poza tym mogłabyś podać jakiś przepis na krem?. Jadłam już...

Fajowy przepis. Przeczytałam poradnik, porównałam przepis i mam pytanie. Czy jak miesza się mielone migdały z cukrem pudrem to trzeba je z nim zmielić jeszcze raz, i w czym je zmielić? Poza tym mogłabyś podać jakiś przepis na krem?. Jadłam już makaroniki, widziałam wiele przepisów i moim zdaniem krem to coś więcej niż masło albo mascarpone zmieszane z cukrem pudrem. Z góry bardzo dziękuję.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Iza

Migdały mieszasz z połową cukru pudru, to razem mielisz i przesiewasz. (Tak, jak jest napisane w punkcie 1). Zmielić należy w np. malakserze lub podobnym urządzeniu z ostrym nożem.
Tutaj są dwa przepis na makaroniki z kremem:
1. Makaroniki...

Migdały mieszasz z połową cukru pudru, to razem mielisz i przesiewasz. (Tak, jak jest napisane w punkcie 1). Zmielić należy w np. malakserze lub podobnym urządzeniu z ostrym nożem.
Tutaj są dwa przepis na makaroniki z kremem:
1. Makaroniki cytrynowe
2. Makaroniki z białą czekoladą

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Klaudia

Witam. Jak dlugo i w jakiej temp.piec jezeli nie mam piekarnika z termoobiegiem

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Klaudia

Klaudio, ok. 15- 16 minut, w temperaturze 150st, ale to zależy w dużej mierze od piekarnika. Musisz obserować. Ja czasami siedzę przed piekarnikiem i patrzę jak rosną

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 11 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Weronika

Witam, zamierzam wypróbować przepis.
Mam jednak pytanie dotyczące przygotowania. W większości przepisów do ubitych białek dodaje się gorący syrop, z czym za każdym razem mam spory problem. Masa nie chce wystygnąć, bo przygotowuje deser w...

Witam, zamierzam wypróbować przepis.
Mam jednak pytanie dotyczące przygotowania. W większości przepisów do ubitych białek dodaje się gorący syrop, z czym za każdym razem mam spory problem. Masa nie chce wystygnąć, bo przygotowuje deser w thermomixie, który musi być podczas miksowania zamknięty, jest zbyt płynna itp. Czy bez tego syropu makaroniki będą miały swój tradycyjny smak?

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Weronika

tak. To jest tylko inny sposób przygotowania. Z syropem cukrowym przygotowuje się makaroniki na bezie włoskiej.

  Załączniki
 
  1. ania

dziękuję za ten przepis zrobię je ponownie w :P moje urodziny 8) :-*

  Załączniki
 
  1. Julia

Świetny przepis!
Zbierałam się do zrobienia makaroników od dłuższego czasu i przeczytałam mnóstwo przepisów i porad,ale żadne nie były tak szczegółowe i spójne jak ten. Mimo,że próbowałam je robić po raz pierwszy, wyszły idealnie !

  Załączniki
 
  1. Ola

Czy jeśli zrobię makaroniki w sobotę późnym wieczorem to czy będą one dobre w poniedziałek ?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Ola

Tak. O przechowywaniu makaroników możesz przeczytać tutaj: Jak upiec makaroniki.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony