Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
33 Komentarzy

Makaroniki na bezie francuskiej

Jest to podstawowy przepis na upieczenie makaroników na bezie francuskiej. Przepis jest łatwy do przygotowania, ale wymagający wprawy i precyzji. Jeśli jeszcze nigdy nie piekliście makaroników lub macie za sobą nieudane próby to zachęcam najpierw do zapoznania się z artykułem: „Jak upiec makaroniki”.

Składniki na ok. 36 pojedynczych makaroników:

  • 70g zmielonych migdałów bez skórki
  • 100g cukru pudru
  • 50g białka
  • szczypta soli
  • ewentualnie barwnik spożywczy lub kakao

Sposób przygotowania:

  1. Migdały wymieszać z połową cukru pudru, zmielić i przesiać przez sitko. Odstawić na bok.

4

  1. Białko dokładnie zważyć i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.

35

  1. Dalej miksując dodawać stopniowo cukier puder. Miksować, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Teraz można, w zależności od przepisu, dodać trochę barwnika spożywczego lub kakao i zmiksować krótko, aż powstanie jednolity kolor.

6

  1. Wyłączyć mikser i dodać migdały z cukrem pudrem w dwóch porcjach mieszając delikatnie silikonową szpatułką.

7

8

  1. Powoli mieszać dalej, od dołu miski do góry, aż masa będzie swobodnie spływać/ opadać ze szpatułki.

Masa zaraz po połączeniu składników:

9

Tak powinna wyglądać gotowa masa na makaroniki:

10

  1. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia (najlepiej z podłożonym szablonem) lub z matą silikonową. Masę przełożyć do rękawa (lub worka) cukierniczego z tylką  z okrągłą końcówką o wielkości otworu ok. 7- 10mm. Trzymając rękaw cukierniczy pionowo, wyciskać masę tworząc makaroniki o średnicy ok. 3cm. (Masa rozleje się jeszcze trochę na boki).
  2. Blachę z przygotowanymi makaronikami stuknąć kilkakrotnie o blat. Blachę odstawić na ok. 20- 60min., aby makaroniki obeschły. (Makaroniki są gotowe do pieczenia, gdy po delikatnym dotknięciu opuszkiem palca powierzchnia makaronika nie będzie się do niego kleić).

11

  1. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do temperatury 140°C, z funkcją termoobiegu. Makaroniki piec ok. 15 min.
  2. Po upieczeniu pozostawić makaroniki do całkowitego ostygnięcia, a następnie ostrożnie ściągnąć z maty (papieru do pieczenia). Po ostygnięciu spód makaroników powinien być suchy, a środek lekko wilgotny.

    2

  3. Gotowe makaroniki przełożyć nadzieniem.

Smacznego.

Przepis pochodzi z książki: „Jeder kann macarons backen!” Birkmann

Zachęcam również do oglądnięcia przykładowego filmu na youtube.

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iza · 23 dni temu
    Witam czy mogę zamienić cukier na ksylitol , bo jestem cukrzykiem
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 21 dni temu
      Nie polecam. Robiłam raz bezy z ksylitolem. Po wysuszeniu, były w dotyku dalej miękkie. Jak postały przez noc na blacie to dopiero zrobiły się twarde i kruche. W smaku nam nie podeszły. Było czuć tylko ten chłód od ksylitolu, a nie słodycz bezy. Makaroniki są dodatkowo kapryśne i nie wiem, czy wyjdą w ogóle bez cukru. Jeśli mają tak smakować jak bezy na ksylitolu to odradzam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asia · 1 miesięcy temu
    Czy mogę dać mrożone białka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wioletta · 1 miesięcy temu
    W końcu za 6 razem wysxły jak tu na zdjęciach. Uparłam się że też upiekę prawidłowo makaroniki. Zawzięłam się. I są...teraz jeszcze dobrać najidealniejszy krem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Borys · 2 miesięcy temu
    Dzieki wielkie za przepis. Mi nie wyszło, bo pieczenie nigdy mi nie wychodzi, będę próbował do skutku aż będą wyglądały jak makaroniki-_-. Dziś to nie wiem co to wyszło...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosc · 3 miesięcy temu
    A mi masa wyszła gęsta i sztywna. A wszystko zwazylam i robiłam krok po kroku .
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 3 miesięcy temu
      Jeśli wszystkie składniki były faktycznie dobrze odmierzone, to mieszać, aż masa się rozrzedzi :
      "Powoli mieszać dalej, od dołu miski do góry, aż masa będzie swobodnie spływać/ opadać ze szpatułki."
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 6 miesięcy temu
    Jeżeli nie ma termoobiegu to jak piec?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 6 miesięcy temu
      Próbuj przy temperaturze 150- 160 stopni na grzałce góra- dół. Musisz testować na swoim piekarniku i znaleźć odpowiednią temperaturę w Twoim piekarniku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 7 miesięcy temu
    Przepraszam bardzo ale nie zabardzo rozumiem. Wychodzi 36 ciasteczek po złożeniu czy tyle wychodzi tych bez ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewelina · 8 miesięcy temu
    A proszę mi powiedzieć... makaroniki z tego przepisu robiłam 2 razy, za pierwszym wyszły idealne! Natomiast za drugim razem czekałam ok 2h i niestety nadal ciasto kleiło się do palców... wsadziłam takie do piekarnika i ogólnie w smaku ok, ale nie było tej jakby „koronki” na dole... Czym to może być spowodowane? ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ona1234 · 8 miesięcy temu
    Jak długo makaroniki mogą być przechowywane?i w jaki sposób?juz przełożone kremem czy najlepiej przełożyć je przed samym podaniem, bede je potrzebować do dekoracji tortu na sobotę i część na stół na niedzielę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Doris · 1 lat temu
    Pierw ubić białko a potem na 2 dni do lodówki ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 1 lat temu
    A czy zamiast tradycyjnego cukru mogę użyć cukier puder z ksylitolu ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Agnieszka · 3 miesięcy temu
      Nadmiar ksylitolu jest też niewskazany, trzeba uważać żeby nie zjeść później za dużo ciastek z jego dodatkiem.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Powiem tak: Jeśli masz opanowane robienie makaroników to można by było spróbować. Makaroniki wymagają wprawy w przygotowaniu. Ogólnie bezy na ksylitolu nie są już tak ładne jak na zwykłym cukrze, więc podobnie może być z makaronikami, bo to też ciasto bezowe.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agusia · 1 lat temu
    Czy zamiast migdałów można użyć maki migdałowe?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Alicja · 1 lat temu
    Dzięki za przepis mi nie wyszły myślę że niewłaściwie ubilam białka czy trzeba je dokładnie oddzielić białka od żółtek
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Daria · 2 lat temu
    Mam pytanie dotyczące formy do makaroników, ta która jest na zdjęciach zdaje się jest sztywna, gdzie można taka kupić? I jeszcze chciałam zapytać o barwniki jakie będą najlepsze w żelu, proszku czy w płynie? Pozdawiam Daria
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Nie jest sztywna. To jest forma filikonowa. Trzeba ją położyć na blasze. Barwniki najlepsze będą w żelu lub proszku. Barwniki w płynie mogą rozrzedzić masę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Elwira · 2 lat temu
    Czy moge dodac Cream of Tartam do bialek na makaroniki? Bede bardzo wdzieczna za odpowiedz. Pozdrawiam Elwira
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Oliwia · 2 lat temu
    Jeżeli chciałbym zrobić makaroniki z tego przepisu, tylko że z dodatkiem kakao, ile mam go dać i czy zmieniać wtedy proporcje innych składników?
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 2 lat temu
    czemu moje makaroniki wyszly puste w srodku ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Julia · 2 lat temu
    Witam wiem o tym ze białko trzeba odstawić do lodówki na 2-3 dni ale 50g ile jest to około jajek? Nie chce żeby się okazało ze w dniu pieczenia mam za mało albo za dużo białka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 3 lat temu
    Czy makaroniki pieczone na papierze będą miały mniejsza falbankę niż takie z foremki?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Powinna wyjść taka sama. Z maty silikonowej makaroniki wychodzą równe, a na papierze to już większa sztuka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Patrycja · 3 lat temu
    Mam pytanie dotyczace białek. Mianowicie w niektórych przepisach pisze ze trzeba je odstawić na kilka dni do lodówki. Trzeba to robić? Czym sie beda różniły jeśli bie ze świeżych białek??
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Tak, na 2- 3 dni. Pisałam o tym w artykule [url="http://www.domowe-wypieki.pl/porady/wskazowki-kulinarne/670-jak-upiec-makaroniki"]"Jak upiec makaroniki"[/url].

Polub nas na ...

Początek strony