Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
23 Komentarzy

Bezy z masą kawową

Z dzieciństwa pamiętam takie oto bezy przełożone maślaną masą kawową, które można było dostać w pobliskiej cukierni. Jeszcze ostatnio widziałam je w sprzedaży. Ponieważ były bardzo smaczne postanowiłam je odtworzyć w domu.

Zarówno bezy jak i masa są słodkie. Całość rozpływa się w ustach. Masa jest mocno kawowa. Bezy przełożone tą masą są stabilne i można je spokojnie przechować w lodówce ok. 2 dni.

Składniki:
Bezy:

  • 5 białek
  • 250g cukru
  • szczypta soli

Masa kawowa:

  • 200g masła
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka kawy mielonej

Dodatkowo:

  • trochę kawy mielonej do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier.
  2. Gdy białka będę dobrze ubite i cukier się rozpuści, przełożyć masę do rękawa cukierniczego z dużą końcówką (użyłam końcówki w kształcie dużego kwiatka) i wyciskać bezy o wielkości ok. 11x 6cm na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia.

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 110°C przez około 2 godz., aż bezy będą dobrze wysuszone. (Piekę 2 blachy jednocześnie. Można piec na grzałce góra- dół lub termoobiegu. Przy ustawieniach piekarnika na grzałkę góra- dół w połowie pieczenia zamieniam blachy miejscami). Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy w piekarniku do ostygnięcia (najlepiej na całą noc).
  2. Przygotować masę kawową. Łyżkę mielonej kawy wsypać do szklanki i zalać 20ml wrzątku. Przykryć i pozostawić do ostygnięcia.
  3. Całe jajka i cukier ubić mikserem na parze. Ubijać ok. 5min., aż masa stanie się jasna, gęsta i puszysta. Następnie garnek z masą jajeczną ściągnąć z pieca i dalej ubijając całkowicie ją ostudzić. Osobno utrzeć miękkie masło na gładką, jasną masę. Do masła stopniowo dodawać ostudzoną masę jajeczną. Na końcu dodać małymi porcjami kawę razem ze zmielonymi ziarenkami tzw. fusy. (Miksuję cały czas na najwyższych obrotach).

4

  1. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć masę na połowę bez. Skleić z pozostałymi bezami. Posypać z góry mieloną kawą.

3

  1. Przechowywać w lodówce.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 50 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 2 godz.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 12 godz.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 10
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Bezy z masą kawową

Bezy z masą kawową

Bezy z masą kawową

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Any · 1 lat temu
    Nienawidzę Pani! Nienawidzę! Moje biedne spodnie! To wszystko Pani wina, jeśli nie zmieszczę się w jakiekolwiek ciuchy. Te bezy są po prostu cuuuuudne! Identyczne jak te, które jadłam, jako dzieciak z cukierni, której już nie ma. I ten krem! Powiedzieć, że pyszne to jakby nic nie powiedzieć! Serdecznie dziękuję za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 1 lat temu
    Jeszcze lepsze są gdy dodamy trochę dżemu truskawkowego na dolną bezę a na to krem pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 2 lat temu
    Rewelacja i bezy i krem i faktycznie gdzies juz za dzieciaka takie cudo jadlam, pychota
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 2 lat temu
    Bardzo fajny przepis wypróbowałam bezy i krem udały się znakomicie. Czy myśli Pani, że ten krem nadaje się pod masę cukrową?
    Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 2 lat temu
    Mam takie jedno pytanie. Czy zamiast kawy supanej można dodać rozpuszczalną? Pozdrawiam ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 2 lat temu
    Piękne, jak dzieło sztuki :-) niestety tradycyjnie moja masa robiona na parze zważyła się :oops: i nie mam pojęcia co robię źle.. co by tu zrobić?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Na zwarzenie się masy mogą mieć wpływ różne czynniki:
      1. Masa jajeczna nie była całkowicie ostygnięta.
      2. Masło nie było ocieplone do temperatury pokojowej lub było za ciepłe/ za płynne.
      3. Masa była za długo ubijana.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 3 lat temu
    Witam.Moje bezy straszliwie oklapły w czasie pieczenia,wiem że przyczyną mogła być temperatura ale jeśli jest większa to niestety bezy przypalaja się z wierzchu.Jakaś rada?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Proszę przeczytać artykuł:[url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasteczka/bezy/340-jak-zrobic-bezy"]"Jak zrobić bezy?"[/url].
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ania · 3 lat temu
    mam pytanie nie wiem dokładnie jak ubić jajka na parze?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Do tego celu potrzebujesz dwa garnki: jeden większy i drugi mniejszy. Mniejszy musi dobrze trzymać się na tym większym. Do większego garnka należy wlać trochę wody na dno tak, aby po nałożeniu na niego mniejszego garnka, woda nie dotykała w żadnym wypadku jego dna. Tak ustawione garnki postawić na palniku i doprowadzić wodę w większym garnku do zagotowania. Do mniejszego garnka należy wbić jajka, dodać cukier i miksować. Po zagotowaniu palnik ustawić tak,aby woda tylko lekko bulgotała. Jajka należy ubijać co najmniej 5 minut.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ann · 4 lat temu
    Prześliczne! *o*
    Chciałabym zrobić mojej cioci na imieniny, ale... no właśnie, transport zajął by kilka dobrych godzin.
    Joanno, czy myślisz, że przetrwały by taką podróż, w lodówce przenośnej?
    Napisałaś, że można bezy przechowywać z masą około 2 dni, ale czy czasem nie zmiękną?
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Weronika · 4 lat temu
    czy można zamiast masła użyć margaryny?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kamila · 4 lat temu
    Idealne, mają tylko jedną wadę, zbyt szybko znikają Pozdrawiam
    http://ogrodybabilonu.blogspot.com/2014/04/ciasteczka-bezowe-z-masa-kawowa.html
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kamila · 4 lat temu
    Ciasteczka pyszności, przepis jutro też u mnie Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magdalena · 4 lat temu
    Właśnie zaczęłam robić bezy i zastanawiam się czy kawę można zastąpić kakaem?, gdyż mój mąż nie lubi kawowych mas.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika Wankowicz · 4 lat temu
    Zrobiłam, są przepyszne! Ciężko się od nich oderwać. Na pewno zrobienie ich nie sprawi nikomu problemu. Polecam wypróbować, ja nie raz jeszcze do nich wrócę :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 4 lat temu
    Joanno jesteś wielka! rozwiązałaś mój odwieczny problem "dlaczego moje bezy miękną pod kremem a te sklepowe nie" i rozwiązaniem okazuję się krem! Najwyraźniej bezy i masy śmietanowo-serowe rozpuszczają bezy a takie żółtkowo-maślanie nie Dziękuje za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda K. · 4 lat temu
    Jeszcze raz bardzo dziękuję za ten przepis, bezy wyszły rewelacyjne. Chwalę się u siebie http://fantazjemagdyk.blogspot.com/2014/04/bezy-z-kremem-kawowym.html
    Pozdrawiam Magda K.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika8507 · 4 lat temu
    Joanno nawet sobie nie wyobrazasz ile radosci sprawilas tym przepisem mojej Mamie ona takie kawowe beziki pamieta z cukierni do ktorej chodzila w czasie swojej mlodosci, w weekend jej je zrobie dziekuje Ci bardzo
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    wulkan-smaku · 4 lat temu
    Cudownie wyglądają i na pewno tak też smakują
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 4 lat temu
    O wow, niesamowite są!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    wedelka · 4 lat temu
    Wyglądają rewelacyjnie

Polub nas na ...

Początek strony