Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
2 Komentarzy
Bezy wegańskie

Wegańskie bezy powstają z aguafaby, czyli wody odlanej z puszki ciecierzycy i cukru. Woda z puszki? Brzmi nie za ciekawie, prawda? Jeśli jednak spróbujecie, to przekonacie się, że bezy wychodzą jak z białka kurzego. Nie czuć w nich zapachu cieciorki. Aquafaba ubija się bardzo podobnie do białka, więc bezy wegańskie przygotowujemy dokładnie tak, jak klasyczne. Zrobiłam je z ciekawości. Po wegańskim musie czekoladowym, od którego nie mogłam się oderwać, nie miałam żadnych oporów, aby spróbować bez. Takie bezy są super alternatywą w przypadku alergii na jajko lub dla osób na diecie wegańskiej.

Można również użyć wody z puszki białej fasoli (czerwonej również, ale bezy nie będą miały już ładnego, białego koloru). Najpewniejsza jest jednak woda z cieciorki. Można również spróbować zrobić bezy na wodzie z ugotowanej cieciorki, ale taką wodę należy zredukować i nie ma pewności, czy się dobrze ubije.

Składniki na ok. 60 sztuk:

  • 150 ml* wody z puszki ciecierzycy (Potrzebna jest 1 puszka 400 g)
  • 180 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków lub cukru pudru)

Sposób przygotowania:

  1. Puszkę z ciecierzycą otworzyć. Ciecierzycę odsączyć na sitku, łapiąc do miski spływającą wodę. Odmierzyć 150 ml. (Może być troszkę mniej lub więcej*).
  2. Wodę ubić mikserem, miksując na najwyższych obrotach, na sztywną pianę. (Ubijamy jak białka. Nie ma obawy, że ją przebijemy. Trwa to trochę dłużej niż w przypadku białek, ok. 10 minut w zależności od mocy miksera).
  3. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier po max. 1 łyżce, powoli, robiąc odstępy po każdym dodaniu, aby cukier mógł się rozpuścić w pianie. Ubita piana powinna być sztywna i lśniąca.

2

  1. Pianę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką (lub worka do mrożenia z odciętym jednym końcem).
  2. Wyciskać bezy dowolnych kształtów na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia, zostawiając odstępy między bezami. (Można wykładać również kleksy łyżką).

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 110°C, najlepiej z termoobiegiem przez ok. 90- 100 minut lub dłużej, w zależności od wielkości bez. (Bezy są gotowe, jeśli nie będą się kleić do rąk i będą łatwo odchodzić od papieru do pieczenia. Pieczemy 2 blachy jednocześnie. Polecam termoobieg, ale jeśli go nie macie to ustawcie grzałkę góra- dół i w połowie pieczenia zamieńcie blachy miejscami). Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy do ostygnięcia.

4

  1. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby nie chłonęły wilgoci.

Uwagi:

* Przyjmuje się, że proporcja wody do cukru to mniej więcej 1:1, plus dodatkowe 2 łyżki cukru. Zatem, jeśli otrzymacie z puszki mniej niż 150 ml wody, to dodajcie tyle samo objętościowo cukru i dodatkowe 2 łyżki ;)

Z podanego przepisu wychodzą 2 blachy bez (ok. 180 g), tyle co mniej więcej z 4 białek.

Woda z ciecierzycy może mieć temperaturę pokojową lub być schłodzona w lodówce. Próbowałam oba warianty i nie zauważyłam różnicy. Jeśli chcesz spontanicznie zrobić bezy, otwórz puszkę, odlej wodę i postępuj jak w przepisie. Jeśli chcesz najpierw wykorzystać ciecierzycę np. do gotowania, odlej wodę, włóż ją do lodówki (moja stała dwa dni), a następnie schłodzoną ubij.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 60 sztuk, ok. 180g

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Bezy wegańskie Bezy wegańskie

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Danuta Brychczy · 4 miesięcy temu
    Dziękuję, poniżej jest informacja że się da zrobić!!! Moniko, gratuluję i też spróbuję zrobić krążki bezowe?
    Jak długo suszyłaś bezę?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 4 miesięcy temu
      Ja próbowałam zrobić pavlovą, ale ta pianka w środku już nie jest taka jak w przypadku klasycznej pavlovej. Jest taka klejąca. Następny raz spróbuję wysuszyć całkowicie blaty. Szaczuję, że w 120 stopniach z termoobiegiem to 2,5- 3 godziny tak na oko.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 4 miesięcy temu
    Nie udało mi sie kolejny raz. Dodaje cukier trzcinowy, czy tu może byc problem? Za pierwszym razem dalam za malo cukru, podczas pieczenia wszystko sie rozpuscilo. Drugim razem zachowalam proporcje wody do cukru i ubijalam dłużej ale tym razem ubita sztywna piana zaczęła sie rozpływac gdy miksowalam. Dodam ze wszystkie przepisy mi wychpdzily z tej strony z innych stron nie korzystam:) pomocy! Chciałam upiec bezy na rocznice slubu z gory dziekuje, pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 4 miesięcy temu
      Ilość cukru ma znaczenie. Nie można użyć go za mało, bo beza będzie za mało stabilna i jak piszesz, podczas pieczenia się rozpłynie. Spróbuj użyć cukru pudru, chociaż na jeden raz, aby zobaczyć czy dobrze robisz bezy. Później możesz eksperymentować. Powinien być cukier puder lub drobny. Nie dawaj go za mało, 180 g to minimum. Możesz dać 200g. Naprawdę przy bezach nie ma co redukować cukru. Ubijaj wodę z ciecierzycy 10- 15 minut. Puszkę możesz wcześniej schłodzić w lodówce. Niektórzy uważają, że schłodzona woda szybciej się ubija. Cukier dodawaj powoli łyżka po łyżce w dużych odstępach czasowych, aby cukier mógł się rozpuścić. Powodzenia. Mam nadzieję, że się uda A sprawdziłabym jeszcze skład na puszce. Powinna być tylko ciecierzyca, woda i sól.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Monika · 4 miesięcy temu
        Wyszła beza! zrobilam dwie duże zamiast malutkich wina byla moja, bo użyłam cukru brązowego. Z cukrem pudrem wyszla idealna:) dziekuje za odpowiedz! Pozdrawiam :-)

Polub nas na ...

Początek strony