Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Kuleczki kokosowe

Składniki:

  • biszkopty okrągłe
  • 300g słodkiej śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100g wiórków kokosowych
  • 1 szklanka mleka

Sposób przygotowania:

  1. Śmietanę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
  2. Mleko lekko ciepłe nalać do miseczki.
  3. Biszkopt zanurzyć na krótko w mleku (1-2 sekundy).
  4. Na biszkopt nałożyć bitą śmietanę i przykryć drugim biszkoptem również namoczonym w mleku.
  5. Całość obtoczyć w wiórkach kokosowych.
  6. Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godz., aby biszkopty całe zmiękły.
zegarek

Czas przygotowania:

około 15 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 20
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Kuleczki kokosowe

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Kinga

    Witam, właśnie przed chwilą je robiłam. Osobiście uważam, że zdecydowanie za dużo ilości składników. Np.: wystarczyoby w zupełności pół szklanki mleka oraz mniej śmietany. Tak po z tym wyglądają superowo :)
    Dzieki za przepis ;-)

  • Joanna

    Aniu dałabym raczej 150ml śmietany i 150g serka mascarpone. (Należy ubić oba składniki razem tak, jak śmietanę. Uprzednio dobrze je słodzić). Ilość cukru taka sama.

  • ania

    Witam...zastanawiam się nad zamianą składników mianowicie zamiast słodkiej śmietany serek mascarpone? wtedy jaką ilość go dodać i czy cukru pudru dać troszkę więcej czy mniej. proszę o rade

  • Alicja

    Ciasteczka przepyszne, cała rodzinka wcinała aż się uszy trzęsły!

  • Aleksandra

    Witam
    Dzisiaj robiłam te ciasteczka z tym ze dla bardziej kokosowego smaku dodalam rowniez wiórki do ubitej śmietany a no i smietan-fix bo balam sie trochę że śmietana bedzie zbyt "lekka". W sumie wyszło mini rafaello. Pycha

  • Dominik

    TE babeczki to są takie dobre. Naprawde polecam :P

  • mika

    ja połowę ciasteczek zrobiłam jak w przepisie a połowę przełożyłam marmoladą różaną i posypałam makiem ciastka szybkie i pyszneee pozdrawiam

  • Joanna

    Judyto radziłabym Ci zrobić je w sobotę wieczorem.

  • Judyta

    Pani Joanno,
    czy orientuje się Pani ile te pyszności wytrzymują? Chodzi mi o to czy np gdybym zrobiła je jutro to do niedzieli będą jeszcze dobre? Nie zepsują się? Przepraszam może to głupie pytanie ale nie jestem obeznana w kuchni tak jak Pani :)

  • Pszczółka

    Pani Joanno, Pani przepisy są boskie! Skorzystałam już z kilku, wszyscy byli zachwyceni, szczególnie moje dwie ciężarne siostry:) Jedyna wada Pani przepisów jest taka, że wszystko trzeba robić w ilościach hurtowych, żeby zdążyć chociaż spróbować;)

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony