Ciasteczka mocno czekoladowe (bezglutenowe)

Ciasteczka w stylu amerykańskich double chocolate chip cookies. Są duże (u mnie o średnicy ok. 8 cm), płaskie i mocno czekoladowe. Do ich przygotowania możecie użyć ulubionej mąki bezglutenowej.
Składniki na ok. 20 sztuk:
- 110g masła
- 110g cukru
- 1 jajko
- 100g mąki bezglutenowej (np. gryczanej, kukurydzianej, ryżowej)
- 25g kakao
- 20g skrobi ziemniaczanej
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 200g czekolady gorzkiej
Sposób przygotowania:
- Czekoladę posiekać na nie za małe kawałki. Odstawić na bok.
- Mąkę wymieszać z kakao, skrobią i sodą. Odstawić na bok.
- Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodać jajko. Zmniejszyć obroty miksera i dodać wymieszaną mąkę z kakao, sodą i skrobią.
- Wyłączyć mikser i wmieszać czekoladę szpatułką.
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać po kopiatej łyżeczce ciasta, robiąc duże odstępu między ciasteczkami. (Ciasteczka podczas pieczenia mocno rozlewają się na boki).
- Piec jedną blachę po drugiej przed 12 minut w temperaturze 180°C. (Wychodzą 2 lub 3 blachy ciasteczek). Ciasteczka po upieczeniu pozostawić na chwilę na blasze. (Zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie). Następnie przełożyć je na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego.
Świeże ciasteczka mąją płynną czekoladę w środku:
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.