Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Bezglutenowe ciasteczka mocno czekoladowe

Ciasteczka w stylu amerykańskich double chocolate chip cookies. Są duże (u mnie o średnicy ok. 8 cm), płaskie i mocno czekoladowe. Do ich przygotowania możecie użyć ulubionej mąki bezglutenowej.

Składniki na ok. 20 sztuk:

  • 110g masła
  • 110g cukru
  • 1 jajko
  • 100g mąki bezglutenowej (np. gryczanej, kukurydzianej, ryżowej)
  • 25g kakao
  • 20g skrobi ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę posiekać na nie za małe kawałki. Odstawić na bok.
  2. Mąkę wymieszać z kakao, skrobią i sodą. Odstawić na bok.
  3. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodać jajko. Zmniejszyć obroty miksera i dodać wymieszaną mąkę z kakao, sodą i skrobią.
  4. Wyłączyć mikser i wmieszać czekoladę szpatułką.
  5. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać po kopiatej łyżeczce ciasta, robiąc duże odstępu między ciasteczkami. (Ciasteczka podczas pieczenia mocno rozlewają się na boki).

2

  1. Piec jedną blachę po drugiej przed 12 minut w temperaturze 180°C. (Wychodzą 2 lub 3 blachy ciasteczek). Ciasteczka po upieczeniu pozostawić na chwilę na blasze. (Zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie). Następnie przełożyć je na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego.

Bezglutenowe ciasteczka mocno czekoladowe

Bezglutenowe ciasteczka mocno czekoladowe

Świeże ciasteczka mąją płynną czekoladę w środku:

Bezglutenowe ciasteczka mocno czekoladowe

Bezglutenowe ciasteczka mocno czekoladowe

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Zuzanna

    Jakiej mąki Pani użyła?
    Pozdrawiam,
    Zuzanna

  • W odpowiedzi na: Zuzanna

    Piekłam je kilkakrotnie na mąkach, które podałam w nawiasie: gryczanej, kukurydzianej i ryżowej. Wszystkie pyszne ;)

  • Ola

    hey! przypadkiem wpadłam na przepis, od razu postanowiłam go wykorzystać, ciastka są fantastyczne!

    Pozdrawiam,
    Ola

  • Joanna

    zerknelam do szafki kuchennej i szybko stwierdzilam, ze mocna by upiec jakies ciaski :) trafilam na ten przepis, zwiekszylam ilosc wszystkich skladnikow o polowe (zeby ylo wiecej ciastkow!) i zabralam sie do roboty. przepis jest prosty, skladniki latwo dostepne, niedrogie. proponuje czekolade goplany z uwagi na to, e jest bezglutenowa. ciastka sa absolutnie pyszne, zarowno w wersji bez "osuszania" na kratce jak i te osuszone :) w tych zaraz po wyciagnieciu z piekarnika cudownie rozplywaja sie kawalki czekolady, a w tych, ktore juz odpoczely zaczyna pojawiac sie kruchosc. polecam!

  • Angelika

    Mam pytanko czym mogę zastąpić masło, bo mamy również alergię na białko mleka krowiego. Pozdrawiam

  • Beata

    My dopiero zaczynamy przygodę z bezglutenem, dlatego szukam ciekawych przepisów dla mojego 5-letniego synka. Te ciasteczka wyszły idealnie, dokładnie tak jak na zdjęciu i co najważniejsze są przepyszne. Jedyne co zmieniłam to dodałam trochę mleka, gdyż mój maluch nie przepada za mocno kakaowym smakiem. Synek jest zachwycony :) Pozdrawiam

  • SG

    Wygląda super! muszę upiec na weekend :)

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Tak, z kukurydzianą na pewno, bo też piekłam
Witam, ciasto Pyszne. Lecz napotkałem problem po upieczeniu strasznie się łamało...
Faktycznie przypomina keksa, ale jednak jest troszę inny. Można go potraktować j...
dzień doby właśnie robię placek korzenny i nie widzę proszku do pieczenia. Czy j...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
  • Ewelina
  • Mariusz Stfan Gutmański
  • Ola Sz
Początek strony