Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
9 Komentarzy

Bezglutenowe ciasteczka mocno czekoladowe

Ciasteczka w stylu amerykańskich double chocolate chip cookies. Są duże (u mnie o średnicy ok. 8 cm), płaskie i mocno czekoladowe. Do ich przygotowania możecie użyć ulubionej mąki bezglutenowej.

Składniki na ok. 20 sztuk:

  • 110g masła
  • 110g cukru
  • 1 jajko
  • 100g mąki bezglutenowej (np. gryczanej, kukurydzianej, ryżowej)
  • 25g kakao
  • 20g skrobi ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę posiekać na nie za małe kawałki. Odstawić na bok.
  2. Mąkę wymieszać z kakao, skrobią i sodą. Odstawić na bok.
  3. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodać jajko. Zmniejszyć obroty miksera i dodać wymieszaną mąkę z kakao, sodą i skrobią.
  4. Wyłączyć mikser i wmieszać czekoladę szpatułką.
  5. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać po kopiatej łyżeczce ciasta, robiąc duże odstępu między ciasteczkami. (Ciasteczka podczas pieczenia mocno rozlewają się na boki).

2

  1. Piec jedną blachę po drugiej przed 12 minut w temperaturze 180°C. (Wychodzą 2 lub 3 blachy ciasteczek). Ciasteczka po upieczeniu pozostawić na chwilę na blasze. (Zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie). Następnie przełożyć je na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego.

Bezglutenowe ciasteczka mocno czekoladowe

Bezglutenowe ciasteczka mocno czekoladowe

Świeże ciasteczka mąją płynną czekoladę w środku:

Bezglutenowe ciasteczka mocno czekoladowe

Bezglutenowe ciasteczka mocno czekoladowe

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 6 miesięcy temu
    Moje ciastka podczas pieczenia nie chciały się rozlać :)- nie wiem co zrobiłam źle? Może wina mąki (kokosowe i ryżowa)?
    Ale w smaku extra! Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 6 miesięcy temu
      Od mąki może trochę też zależeć, ale konsystencja zależy w głównym stopniu od utarcia masła z cukrem i jajkiem. Im dłużej będziesz ucierać tym masa będzie puszystsza i luźniejsza i wtedy ciasto podczas pieczenia się rozleje. Krótko utarce masło z cukrem i jajkiem dadzą bardziej zbite ciasto i ciasteczka się tak nie rozleją. Ja nie przejmowałabym się, jeśli się nie rozlały. Byłoby gorzej na odwrót
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maria · 9 miesięcy temu
    Jak długo ciasteczka można przechowywać w słoiku?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 9 miesięcy temu
      Myślę, że w słoiku lub puszce bedą się dobrze przechowywać. Jak długo trudno mi powiedzieć, ale myślę, że z tydzień.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 1 lat temu
    Upiekłam z mąki amarantusowej zmieszanej z jaglaną i wyszły pyszne Dziękuję za ten przepis, od niedawna musiałam z powodów zdrowotnych przejść na dietę bezglutenową i ciąglę poszukuję nowych przepisów
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Zuzanna · 1 lat temu
    Jakiej mąki Pani użyła?
    Pozdrawiam,
    Zuzanna
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Piekłam je kilkakrotnie na mąkach, które podałam w nawiasie: gryczanej, kukurydzianej i ryżowej. Wszystkie pyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 2 lat temu
    hey! przypadkiem wpadłam na przepis, od razu postanowiłam go wykorzystać, ciastka są fantastyczne!

    Pozdrawiam,
    Ola
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 2 lat temu
    zerknelam do szafki kuchennej i szybko stwierdzilam, ze mocna by upiec jakies ciaski trafilam na ten przepis, zwiekszylam ilosc wszystkich skladnikow o polowe (zeby ylo wiecej ciastkow!) i zabralam sie do roboty. przepis jest prosty, skladniki latwo dostepne, niedrogie. proponuje czekolade goplany z uwagi na to, e jest bezglutenowa. ciastka sa absolutnie pyszne, zarowno w wersji bez "osuszania" na kratce jak i te osuszone w tych zaraz po wyciagnieciu z piekarnika cudownie rozplywaja sie kawalki czekolady, a w tych, ktore juz odpoczely zaczyna pojawiac sie kruchosc. polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Angelika · 2 lat temu
    Mam pytanko czym mogę zastąpić masło, bo mamy również alergię na białko mleka krowiego. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beata · 2 lat temu
    My dopiero zaczynamy przygodę z bezglutenem, dlatego szukam ciekawych przepisów dla mojego 5-letniego synka. Te ciasteczka wyszły idealnie, dokładnie tak jak na zdjęciu i co najważniejsze są przepyszne. Jedyne co zmieniłam to dodałam trochę mleka, gdyż mój maluch nie przepada za mocno kakaowym smakiem. Synek jest zachwycony Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    SG · 2 lat temu
    Wygląda super! muszę upiec na weekend

Polub nas na ...

Początek strony