Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Ciasteczka mocno czekoladowe z orzechami

Pyszne bardzo czekoladowe ciasteczka, szybkie i proste do przygotowania.

Składniki:

  • 115g masła
  • 110g cukru (najlepiej brązowego, ale może być też zwykły)
  • 1 jajko
  • 3 kropelki aromatu waniliowego
  • 115g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100g czekolady mlecznej
  • 60g orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy posiekać na dość grube kawałki.
  2. Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  3. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodać jajko i aromat waniliowy.
  4. Mąkę, kakao i sodą przesiać do utartej masy i wymieszać szpatułką lub łyżką drewnianą. Dodać czekoladę i orzechy. Wymieszać.  
  5. Ciasto wykładać łyżeczką, w dość sporych odstępach, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (Wychodzą 2 blachy ciasteczek).

02

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10- 15 minut w temperaturze 180°C, jedną blachę po drugiej.
  2. Po upieczeniu ciasteczka pozostawić na 2 min. na blasze, następnie przełożyć je na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Uwaga: Ciasteczka pieczone krócej będą miękkie i soczyste w środku. Przy dłuższym czasie pieczenia będą bardziej chrupiące.

Smacznego.

Przepis zmodyfikowany na podstawie przepisu z książki:”Backen. Die 100 besten Rezepte”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 10- 15 min.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 28
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Ciasteczka mocno czekoladowe z orzechami

 

Ciasteczka mocno czekoladowe z orzechami

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (25)

  1. Kama

Wyszły pyszne, polecam blog

  Załączniki
 
  1. Martyna

wyszły pycha! poszła już cała blacha, będę robić więcej. jedyny minus to kalorie;-)

  Załączniki
 
  1. zuzia

Ciastka zlaly się w jeden wielki placek i wygląda jak ciasto, a zrobiłam wszystko jak W przepisie jeden Plus to taki ,że chociaż ten placek jest dobry

  Załączniki
 
  1. Laura

Ciasteczka rozplynely sie w piekarniku i zrobily sie z nich połączone placki. Wie moze ktos jak zrobić zeby upiekly sie ładne? W samku sa dobre

  Załączniki
 
  1. Joanna

Dario tak, jeśli chcesz.

  Załączniki
 
  1. Daria

a czy zamiast orzechów można dodać słonecznik lub pestki dyni?

  Załączniki
 
  1. Isia

Naprawdę pyszne-upiekłam przed chwilą,połowy już nie ma,sąsiedzi poczęstowani,a ja za chwilę piekę kolejne ciasteczka z podwójnej ilości składników.Dziękuję)

  Załączniki
 
  1. Magda

Pani Joanno ciasteczka są wyśmienite :-)
Mój 1.5 roczny synek dziś pomagał mi w ich pieczeniu i napewno będziemy robić je częściej :-)

  Załączniki
 
  1. Joanna

Kasiu wydaje mi się, że tak. Tylko dałabym 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.

  Załączniki
 
  1. Kasia

a czy zamiast sody (nie lubie jej smaku) mozna uzyc proszku do pieczenia??

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony