Ciasteczka mocno czekoladowe z orzechami

Proste i szybkie do przygotowania ciasteczka czekoladowe z kawałkami orzechów. Ciasteczka są mocno czekoladowe, lekko chrupiące z zewnątrz i lekko miękkie w środku.

Należy uważać, aby nie piec ich za długo, aby ich niepotrzebnie nie wysuszać. Wyciągamy je z piekarnika miękkie, a po chwili twardnieją.

Składniki:

  • 110 g masła (o temperaturze pokojowej)
  • 90 g cukru (najlepiej brązowego, ale może być też zwykły)
  • 1 jajko (rozmiar M)
  • 120 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: 80 g mąki kukurydzianej i 40 g skrobi ziemniaczanej)
  • 60 g orzechów lub migdałów
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżki kakao
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce wymieszać mąkę, sodę i kakao.
  2. Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach lub zmiksować w malakserze na bardzo drobno, prawie na proszek.
  3. Orzechy lub migdały posiekać.
  4. Do miski przełożyć miękkie masło, cukier i jajko. Zmiksować mikserem chwilę (ok. 15 sekund), aby składniki się połączyły. (Nie należy masy ubijać. Cukier się nie rozpuści).
  5. Do miski z masłem przesiać mąkę z kakao i sodą. Dodać czekoladę i orzechy. Całość wymieszać łyżką, aż do połączenia.
  6. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Nabierać łyżeczką ciasto, formować kulki i układać je na blasze w sporych odstępach.

2

  1. Piec jedną blachę po drugiej ok. 10 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
  2. Upieczone ciasteczka pozostawić na chwilę na blasze, ponieważ są miękkie. Następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Uwaga:

Można użyć również czekolady gorzkiej. Ciasteczka wyjdą wtedy mniej słodkie.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 28

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Ciasteczka mocno czekoladowe z orzechami Ciasteczka mocno czekoladowe z orzechami