Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Ciasteczka mocno czekoladowe z orzechami

Proste i szybkie do przygotowania ciasteczka czekoladowe z kawałkami orzechów. Ciasteczka są mocno czekoladowe, lekko chrupiące z zewnątrz i lekko miękkie w środku.

Należy uważać, aby nie piec ich za długo, aby ich niepotrzebnie nie wysuszać. Wyciągamy je z piekarnika miękkie, a po chwili twardnieją.

Składniki:

  • 110 g masła (o temperaturze pokojowej)
  • 90 g cukru (najlepiej brązowego, ale może być też zwykły)
  • 1 jajko (rozmiar M)
  • 120 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: 80 g mąki kukurydzianej i 40 g skrobi ziemniaczanej)
  • 60 g orzechów lub migdałów
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżki kakao
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce wymieszać mąkę, sodę i kakao.
  2. Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach lub zmiksować w malakserze na bardzo drobno, prawie na proszek.
  3. Orzechy lub migdały posiekać.
  4. Do miski przełożyć miękkie masło, cukier i jajko. Zmiksować mikserem chwilę (ok. 15 sekund), aby składniki się połączyły. (Nie należy masy ubijać. Cukier się nie rozpuści).
  5. Do miski z masłem przesiać mąkę z kakao i sodą. Dodać czekoladę i orzechy. Całość wymieszać łyżką, aż do połączenia.
  6. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Nabierać łyżeczką ciasto, formować kulki i układać je na blasze w sporych odstępach.

2

  1. Piec jedną blachę po drugiej ok. 10 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
  2. Upieczone ciasteczka pozostawić na chwilę na blasze, ponieważ są miękkie. Następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Uwaga:

Można użyć również czekolady gorzkiej. Ciasteczka wyjdą wtedy mniej słodkie.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 28

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Ciasteczka mocno czekoladowe z orzechami Ciasteczka mocno czekoladowe z orzechami

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (14)

  1. sweet cherimoya

O matko, te ciastka są uzależniające! Jestem na diecie, więc użyłam mąki orkiszowej i ryżowej, a zamiast cukru miodu w mniejszych ilościach. Ale i tak są przepyszne!

  Załączniki
 
  1. Kama

Wyszły pyszne, polecam blog

  Załączniki
 
  1. Martyna

wyszły pycha! poszła już cała blacha, będę robić więcej. jedyny minus to kalorie;-)

  Załączniki
 
  1. Daria

a czy zamiast orzechów można dodać słonecznik lub pestki dyni?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Daria

Tak.

  Załączniki
 
  1. Isia

Naprawdę pyszne-upiekłam przed chwilą,połowy już nie ma,sąsiedzi poczęstowani,a ja za chwilę piekę kolejne ciasteczka z podwójnej ilości składników.Dziękuję)

  Załączniki
 
  1. Magda

Pani Joanno ciasteczka są wyśmienite :-)
Mój 1.5 roczny synek dziś pomagał mi w ich pieczeniu i napewno będziemy robić je częściej :-)

  Załączniki
 
  1. Kasia

a czy zamiast sody (nie lubie jej smaku) mozna uzyc proszku do pieczenia??

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Kasia

Tak.

  Załączniki
 
  1. Kasia

ciasteczka wyszły rewelacyjne ! nic dodać nic ująć

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 1 miesiąc temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Kuba

Dobre placki Ale pokruszone z bitą śmietaną wyszedł pyszny deser polecam

  Załączniki
 
  1. Justyna

wyszły! są przepyszne

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Polub nas na ...

Początek strony