Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
2 Komentarzy

Orzeszki ziemne w karmelu

Batoniki orzechowe w karmelu. Dla osób nie bojących się przygotowania karmelu będą z pewnością bardzo proste i szybkie do zrobienia. Orzeszki możecie obrać sami, ściągnąć skórki i odważyć potrzebną ilość lub w szybkiej wersji użyć solonych z puszki. Sól bardzo dobrze komponuje się z karmelem.

Składniki:

  • 200g orzeszków ziemnych (waga obranych, mogą być solone z puszki)
  • 200g cukru

Sposób przygotowania:

  1. Cukier wsypać do dużej patelni z grubym dnem i rozłożyć go równomiernie po całej powierzchni. Podgrzewać na średniej mocy palnika. Gdy cukier zacznie się od dołu rozpuszczać, należy potrząsać patelnią od czasu do czasu, aby cukier równomiernie się topił, a karmel się nie przypalił. Kiedy powstanie złocisty karmel, dodać orzechy i wymieszać dość szybko drewnianą łyżką, aby karmel oblepił orzechy. Gorące orzechy w karmelu przełożyć na papier do pieczenia i rozłożyć mniej więcej w prostokąt.
  2. Od razu pokroić ostrym nożem na prostokąty lub poczekać, aż masa zastygnie i połamać na kawałki.

3

Smacznego.

Orzeszki ziemne w karmelu

Orzeszki ziemne w karmelu

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Polub nas na ...

Początek strony