Ciasteczka czekoladowo- kokosowe

Bardzo smaczne, mocno czekoladowo- kokosowe ciasteczka. Właściwie według oryginału powinny być przygotowane na mące ryżowej. Robiłam je już trzy razy. Raz z mąki pszennej, raz z mąki ryżowej i raz z uniwersalnej mąki bezglutenowej. Wszystkie bardzo smaczne. Wersję bezglutenową jadło wiele osób i nikt nie domyślił się, że są bezglutenowe ;). Z mąki pszennej wychodzą według mnie najlepsze. Są w środku wilgotne i klejące.
Sfotografowałam ciasteczka na mące ryżowej. Z mąki pszennej wychodzą idealne półkuleczki :)
Składniki:
- 150g czekolady gorzkiej
- 100g czekolady mlecznej
- 50g masła
- 3 jajka (średniej wielkości)
- 100g cukru
- 30g kakao
- 90g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: mąki ryżowej lub uniwersalnej mąki bezglutenowej)
- 200g wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
- Czekolady połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
- W miseczce wymieszać kakao, mąkę i wiórki kokosowe.
- Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo roztopioną czekoladę.
- Na końcu wmieszać szpatułką lub łyżką drewnianą składniki z miski.
- Pozostawić do 10 – 15 minut. (Ciasto zgęstnieje. Gdyby było za rzadkie, dodać jeszcze trochę mąki. Ja nie dosypywałam).
- Formować w rękach małe kuleczki. (Jeżeli przygotowujemy ciasteczka w wersji bezglutenowej, to należy robić małe kleksy łyżeczką, w dość sporych odstępach) i układać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wychodzą 3 blachy ciasteczek.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut w temperaturze 180°C (góra- dół), jedną blachę po drugiej. Ciasteczka są idealne, gdy z zewnątrz są suche, a w środku jeszcze miękkie. Wyłożyć na kratkę i pozostawić do ostygnięcia.
- Długo zachowują świeżość przechowywane z zamkniętym pojemniku np. w słoiku.
Smacznego.
Zmieniony przepis na podstawie przepisu ze strony: rezepte.anleiter.de
![]() |
Czas przygotowania: |
około 20 min. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
20 min. |
![]() |
Czas pieczenia jednej blachy: |
ok. 12 min. |
![]() |
Liczba sztuk: |
ok. 50 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.