Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

ciasteczka czekoladowo-kokosowe

Bardzo smaczne, mocno czekoladowo- kokosowe ciasteczka. Właściwie według oryginału powinny być przygotowane na mące ryżowej. Robiłam je już trzy razy. Raz z mąki pszennej, raz z mąki ryżowej i raz z uniwersalnej mąki bezglutenowej. Wszystkie bardzo smaczne. Wersję bezglutenową jadło wiele osób i nikt nie domyślił się, że są bezglutenowe ;). Z mąki pszennej wychodzą według mnie najlepsze. Są w środku wilgotne i klejące.
Sfotografowałam ciasteczka na mące ryżowej. Z mąki pszennej wychodzą idealne półkuleczki :)

Składniki:

  • 150g czekolady gorzkiej
  • 100g czekolady mlecznej
  • 50g masła
  • 3 jajka (średniej wielkości)
  • 100g cukru
  • 30g kakao
  • 90g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: mąki ryżowej lub uniwersalnej mąki bezglutenowej)
  • 200g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

  1. Czekolady połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. W miseczce wymieszać kakao, mąkę i wiórki kokosowe.
  3. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo roztopioną czekoladę.
  4. Na końcu wmieszać szpatułką lub łyżką drewnianą składniki z miski.
  5. Pozostawić do 10 – 15 minut. (Ciasto zgęstnieje. Gdyby było za rzadkie, dodać jeszcze trochę mąki. Ja nie dosypywałam).
  6. Formować w rękach małe kuleczki. (Jeżeli przygotowujemy ciasteczka w wersji bezglutenowej, to należy robić małe kleksy łyżeczką, w dość sporych odstępach) i układać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wychodzą 3 blachy ciasteczek.

02

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut w temperaturze 180°C (góra- dół), jedną blachę po drugiej. Ciasteczka są idealne, gdy z zewnątrz są suche, a w środku jeszcze miękkie. Wyłożyć na kratkę i pozostawić do ostygnięcia.
  2. Długo zachowują świeżość przechowywane z zamkniętym pojemniku np. w słoiku. 
Smacznego.

Zmieniony przepis na podstawie przepisu ze strony: rezepte.anleiter.de

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

20 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

ok. 12 min.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 50
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

ciasteczka czekoladowo-kokosowe

ciasteczka czekoladowo-kokosowe

ciasteczka czekoladowo-kokosowe

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (23)

  1. Joanna

Aga zwykła pszenna. Może być poznańska.

  Załączniki
 
  1. Aga

Jaka dokładnie ma być mąka? : Krupczatka, Tortowa czy Poznańska

  Załączniki
 
  1. Monika

ciasteczka pyszne! moje troszkę inaczej wyglądają, gdyż: nie używam mąki pszennej, dodałam więc żytniej, nie miałam czekolady, więc rozpuściłam trochę więcej masła (75g) oraz trochę więcej cukru dorzuciłam do jajek. Pachną w całym domu i pewnie...

ciasteczka pyszne! moje troszkę inaczej wyglądają, gdyż: nie używam mąki pszennej, dodałam więc żytniej, nie miałam czekolady, więc rozpuściłam trochę więcej masła (75g) oraz trochę więcej cukru dorzuciłam do jajek. Pachną w całym domu i pewnie zaraz znikną, mimo, że są ciepłe ))

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna

Poziomko to są akurat ciasteczka czekoladowo- kokosowe. Jeśli nie dodasz kokosu, to powinnaś dodać coś innego dla uzyskania podobnej konsystencji. Spróbuj np. z posiekanymi drobno orzechami, czy dodaj więcej mąki.

  Załączniki
 
  1. Poziomka

Czy można nie dodawać kokosa, bo ja nie lubię. :P

  Załączniki
 
  1. Maria

Dziękuję za przepis, wyszły PYSZNE!

  Załączniki
 
  1. Aga

No i niestety.. to ciasto też odpadło. Kąpiel wodna czekolady (3-krotna) kończy się gęstnieniem czekolady i tyle w temacie ciasteczek


a dodajesz do czekolady masło???

  Załączniki
 
  1. Aga

Robiłam ciasteczka z czekoladą mleczną Wedel i zwykłą gorzką 70% kakao - WYSZŁY PYYYSZNEE ! Bardzo dziękuję za łatwy i godny polecenia przepis, który każdej "nieporadnej" kucharce pozwoli zabłysnąć wśród bliskich ps. UWAGA! nie polecam używania...

Robiłam ciasteczka z czekoladą mleczną Wedel i zwykłą gorzką 70% kakao - WYSZŁY PYYYSZNEE ! Bardzo dziękuję za łatwy i godny polecenia przepis, który każdej "nieporadnej" kucharce pozwoli zabłysnąć wśród bliskich ps. UWAGA! nie polecam używania tej samej blachy, która jest już nagrzana, do drugiej porcji ciastek, bo mogą się przypalić od spodu.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna

Aga gorzkie.

  Załączniki
 
  1. Aga

jeżeli mam dodać 30g kakao to gorzkie czy słodkie to kakao

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony