Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
24 Komentarzy

ciasteczka czekoladowo-kokosowe

Bardzo smaczne, mocno czekoladowo- kokosowe ciasteczka. Właściwie według oryginału powinny być przygotowane na mące ryżowej. Robiłam je już trzy razy. Raz z mąki pszennej, raz z mąki ryżowej i raz z uniwersalnej mąki bezglutenowej. Wszystkie bardzo smaczne. Wersję bezglutenową jadło wiele osób i nikt nie domyślił się, że są bezglutenowe ;). Z mąki pszennej wychodzą według mnie najlepsze. Są w środku wilgotne i klejące.
Sfotografowałam ciasteczka na mące ryżowej. Z mąki pszennej wychodzą idealne półkuleczki :)

Składniki:

  • 150g czekolady gorzkiej
  • 100g czekolady mlecznej
  • 50g masła
  • 3 jajka (średniej wielkości)
  • 100g cukru
  • 30g kakao
  • 90g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: mąki ryżowej lub uniwersalnej mąki bezglutenowej)
  • 200g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

  1. Czekolady połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. W miseczce wymieszać kakao, mąkę i wiórki kokosowe.
  3. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo roztopioną czekoladę.
  4. Na końcu wmieszać szpatułką lub łyżką drewnianą składniki z miski.
  5. Pozostawić do 10 – 15 minut. (Ciasto zgęstnieje. Gdyby było za rzadkie, dodać jeszcze trochę mąki. Ja nie dosypywałam).
  6. Formować w rękach małe kuleczki. (Jeżeli przygotowujemy ciasteczka w wersji bezglutenowej, to należy robić małe kleksy łyżeczką, w dość sporych odstępach) i układać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wychodzą 3 blachy ciasteczek.

02

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut w temperaturze 180°C (góra- dół), jedną blachę po drugiej. Ciasteczka są idealne, gdy z zewnątrz są suche, a w środku jeszcze miękkie. Wyłożyć na kratkę i pozostawić do ostygnięcia.
  2. Długo zachowują świeżość przechowywane z zamkniętym pojemniku np. w słoiku. 
Smacznego.

Zmieniony przepis na podstawie przepisu ze strony: rezepte.anleiter.de

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

20 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

ok. 12 min.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 50
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

ciasteczka czekoladowo-kokosowe

ciasteczka czekoladowo-kokosowe

ciasteczka czekoladowo-kokosowe

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mania · 10 dni temu
    Całkiem fajny przepis. Moim zdaniem jednak zdecydowanie za dużo cukru. Użyłam czekolady gorzkiej i nieco deserowej oraz o połowę mniej cukru niż w przepisie, a i tak masa wyszła, jak dla mnie, za słodka. Dodałam whisky dla złagodzenia słodkości.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Aga[/b] zwykła pszenna. Może być poznańska.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aga · 3 lat temu
    Jaka dokładnie ma być mąka? : Krupczatka, Tortowa czy Poznańska
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 3 lat temu
    ciasteczka pyszne! moje troszkę inaczej wyglądają, gdyż: nie używam mąki pszennej, dodałam więc żytniej, nie miałam czekolady, więc rozpuściłam trochę więcej masła (75g) oraz trochę więcej cukru dorzuciłam do jajek. Pachną w całym domu i pewnie zaraz znikną, mimo, że są ciepłe :)))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Poziomko[/b] to są akurat ciasteczka czekoladowo- kokosowe. Jeśli nie dodasz kokosu, to powinnaś dodać coś innego dla uzyskania podobnej konsystencji. Spróbuj np. z posiekanymi drobno orzechami, czy dodaj więcej mąki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Poziomka · 4 lat temu
    Czy można nie dodawać kokosa, bo ja nie lubię. :P
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maria · 5 lat temu
    Dziękuję za przepis, wyszły PYSZNE!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aga · 5 lat temu
    [quote]No i niestety.. to ciasto też odpadło. Kąpiel wodna czekolady (3-krotna) kończy się gęstnieniem czekolady i tyle w temacie ciasteczek :([/quote]

    a dodajesz do czekolady masło???
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aga · 5 lat temu
    Robiłam ciasteczka z czekoladą mleczną Wedel i zwykłą gorzką 70% kakao - WYSZŁY PYYYSZNEE ! Bardzo dziękuję za łatwy i godny polecenia przepis, który każdej "nieporadnej" kucharce pozwoli zabłysnąć wśród bliskich ps. UWAGA! nie polecam używania tej samej blachy, która jest już nagrzana, do drugiej porcji ciastek, bo mogą się przypalić od spodu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Aga[/b] gorzkie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aga · 5 lat temu
    jeżeli mam dodać 30g kakao to gorzkie czy słodkie to kakao
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 5 lat temu
    Super sa te Ciasteczka Wyszy są smaczne robie je co sobota Palce lizac :)))):*** Aby wiecej takich przepisów :***
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Aga[/b] patrz punkt 1.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aga · 5 lat temu
    A kiedy dodaje się maslo?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Angeliko[/b] musiałabyś je czymś zastąpić np. zmielonymi orzechami lub dać więcej mąki, aby ciasto nie było za rzadkie i można było formować z niego kuleczki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Angelika · 5 lat temu
    Mam pytanko czy wersja tych ciasteczek może być bez wiórków? Generalnie chodzi mi o to czy ich brak nie spowoduje np. że ciasteczka nie wyjdą. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Diano[/b] zajrzyj tutaj: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-dekoracje-z-czekolady/330-roztapianie-czekolady-temperowanie-kuwertury"]Kliknij na ten link[/url]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Diana · 5 lat temu
    roztopić w kąpieli wodnej? a dokładniej o co chodzi
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ala · 5 lat temu
    No i niestety.. to ciasto też odpadło. Kąpiel wodna czekolady (3-krotna) kończy się gęstnieniem czekolady i tyle w temacie ciasteczek
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monia · 5 lat temu
    Ciasteczka wyszły przepyszne, bardzo czekoladowe. Robi się je bardzo szybko i nie brudzi przy tym całej kuchni.

Polub nas na ...

Początek strony