Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
44 Komentarzy
Maślane ciasteczka

Kruche, chrupiące, delikatne ciasteczka maślane. Są bardzo proste i szybkie do przygotowania. Z ciasta można wykrawać foremkami dowolne kształty. Można je dowolnie dekorować. My lubimy je takie zwykłe, bez dodatków.

Składniki:

  • 250g mąki pszennej
  • 90g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 190g masła

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. (Masło pokroić uprzednio na małe kawałki). Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
  2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wykrawać dowolne kształty foremką i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 3 blachy ciasteczek).
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut, jedną blachę po drugiej, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasteczka lekko się przyrumienią. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.

Uwaga:

  • Masło i jajko powinny być zimne, prosto z lodówki.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

niecałe 3 blachy ciasteczek

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Maślane ciasteczka Maślane ciasteczka

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Omaha Czarne Stopy · 21 godzin temu
    Bardzo dobre :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Rafal · 4 dni temu
    Ja kiedyś bardzo dawno temu (jakieś 40 lat temu) robłem podobny przepis. 300 mąki, 200 masła, 100 cukru, 3 ugotowane i przetarte żółtka.
    Mam czas to wypróbuję ten przepis A może oba dla porównania
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Zuzia · 21 dni temu
    Niestety moje ciasteczka się nie udały. Od początku kleiły się do dłoni . Ogromnym trudem było rozwałkowanego ciasta, ponieważ również przyklejało się do wałka. Gdy się piekły, tylko z nich wyleciał tłuszcz. Nie mam pojęcia, dlaczego tak się stało
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      agniecha · 15 dni temu
      pytanie w jakiej formie dodalas maslo? jezeli bylo rozpuszczone a nie chlodne(kostka) to moze dlatego nie wyszly. Zimne maslo powinno byc szatkowane z maka. Albo moze dodalas za malo maki, ale pierwsza opcja wydaje mi sie bardziej prawdopodobna. tez tak kiedys zrobilam. mam nadzieje ze pomoglam podrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 1 miesięcy temu
    Mam pytanie o mąkę, pszenna ale jaki Typ 550 czy 2000? ? Proszę o odpowiedź ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    basia · 2 miesięcy temu
    Najlepszy przepis jaki znam po stokroć dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Lucyna · 2 miesięcy temu
    Ciasto zagniecione czeka w lodówce. Zobaczymy jak wyjdą serduszka na Walentynki ❤️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 2 miesięcy temu
    Ciasteczka są dosyć smaczne, ale bardzo tłuste i ciężkie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iga · 2 miesięcy temu
    Witam. Ciasteczka wyszły super. W smaku są kruche. Do części z nich dodałam gorzką czekoladę i kakao. Zrobiłam z dwóch porcji. Wyszło mi ich 78. Ciasteczka w wykonaniu są proste. Polecam przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewelina · 2 miesięcy temu
    Ciastka bardzo pyszne,bardzo polecam przepis.

  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolka · 2 miesięcy temu
    Są przepyszne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anetka · 2 miesięcy temu
    Pyszne, od dawna szukałam takiego przepisu, zrobiłam z 2 porcji i mąki krupczatki.
    Uwaga uzależniają
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 2 miesięcy temu
    Wyszły obłędne. Najlepsze jakie do tej pory zrobiłam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalka · 2 miesięcy temu
    W smaku pyszne. Jednak za dużo masła na mój gust, ciężko wykrawać z takiego ciasta bo szybko robi się miękkie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Arletta · 3 miesięcy temu
    A to nasze ciasteczka maślane, kruche, słodkie, smaczne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iza · 3 miesięcy temu
    Są bardzo pyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 3 miesięcy temu
    Właśnie zagniotłam ciasto, teraz się chłodzi ale nie doczytałam do końca i dałam miękkie masło nie z lodówki ? czy ma to duże znaczenie???
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 4 miesięcy temu
    Witam. Czy można dodać do nich przyprawie piernikowa aby były takie a'la pierniczki? Jeżeli tak to ile przyprawy Pani poleca dodać?

Polub nas na ...

Początek strony