Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
93 Komentarzy
Maślane ciasteczka

Kruche, chrupiące, delikatne ciasteczka maślane. Są bardzo proste i szybkie do przygotowania. Z ciasta można wykrawać foremkami dowolne kształty. Można je dowolnie dekorować. My lubimy je takie zwykłe, bez dodatków.

Składniki:

  • 250g mąki pszennej
  • 90g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 190g masła, zimnego

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. (Masło pokroić uprzednio na małe kawałki). Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
  2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wykrawać dowolne kształty foremką i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 3 blachy ciasteczek).
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut, jedną blachę po drugiej, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasteczka lekko się przyrumienią. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.

Uwaga:

  • Masło i jajko powinny być zimne, prosto z lodówki.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

niecałe 3 blachy ciasteczek

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Maślane ciasteczka Maślane ciasteczka

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Basia · 2 dni temu
    Chyba są pomylone proporcje zdecydowanie więcej mąki powinno być. Ciastka nie wyszły w ogóle dodałam mąki i wyrobiłam dopiero ciasto i improwizowalam żeby składniki nie poszły na marne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monia · 2 dni temu
    Bardzo dziękuję za super przepis!!! Odkryłam go 3 m-ce temu i robilam te ciasteczka już kilka razy z podwójnych porcji ciasta. Wychodzą zawsze i są pyszne Robię zawsze z mąki szymanowskiej, a w wersji bezglutenowej z maki gryczanej Ciasteczka znikają błyskawicznie Dzieci je uwielbiają, dorosłe łasuchy też
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 5 dni temu
    Ciastka bardzo dobre, kruche . Z przepisu wyszły 3 blachy. Dzięki za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Zuzanna · 10 dni temu
    Ciastka wyszły przepyszne Przepis bardzo dobrze się sprawdził. Szybko się je robi i wszystkim smakują.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 12 dni temu
    Ciasteczka bardzo kruchutkie .Pyszne .Podzieliłam porcje na dwie części do jednej dodałam kakao.Cukier 70g jest wystarczająco.Przepis z pewnością powtórzę ,bo bardzo smakuje domownikom.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Adam · 16 dni temu
    A co bedzie gdy dodamy proszku do pieczenia?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sandra · 19 dni temu
    Niestety przepis zawiera złe proporcje. Ciastka sa za tluste, rozplywaja sie na blaszce. Wielka szkoda
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Martyna · 22 dni temu
    Czy można dodać zwykły cukier zamiast pudru? Bardzo proszę o szybką odpowiedź ☺
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewelina · 28 dni temu
    Przepis sprawdzony. Wszystko się udało. Część ciastek posypałam gorzką czekoladą, część posmarowałam pozostałym białkiem i posypałam cukrem waniliowym, część zamierzam lekko polukrować i udekorować posypką. Mniam...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    zuuuuz · 28 dni temu
    nie mam o pieczeniu żadnego pojęcia! Pierwszy raz piekłam jakiekolwiek ciastka, a wcześniej w życiu, może 2x ciasto robiłam.
    I ciastka wyszły fenomenalne! Taka dumna i taka wdzięczna! Dziękuję za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wika · 29 dni temu
    Niestety,zrobiłam wszystko jak w przepisie,masło miałam 82,5% tłuszczu itd a ciasto okropnie się kleiło i nie mogłam go rozwałkować,dałam do zamrażalnika na chwile i mimo to po chwili i tak się kleiło ☹️Szkoda bo w smaku dobre,na tartę się nadaje ale nje na ciastka...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ja · 29 dni temu
    Dodałam zmielone orzechy i cukier waniliowy. Pycha !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ann · 1 miesięcy temu
    Złe proporcje. Za dużo masła za mało mąki. Ciasta nieudane, rozpadają się w dłoni. Przepis do bani. Nie polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Daria · 1 miesięcy temu
    Dzis robilam i ciasto nie chcialo sie trzymac w kupie...musialam inny przepis zrobic ktory byl lepszy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 1 miesięcy temu
    Czy zwykły cukier wchodzi w grę?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Ivo Dosh · 1 miesięcy temu
      Moja dzisiejsza produkcja. Zastosowałem zwykły cukier, stąd ciasteczka są cętkowane (karmelizacja kryształków cukru). Lubię improwizacje. Nie zawsze trzymam się ściśle określonego przepisu. Często jest to niemożliwe ze względu na różnice w zastosowanych surowcach. Nie ma co narzekać, że coś się strasznie klei lub czegoś jest za dużo lub za mało. Zawsze można zmodyfikować przepis i dostosować do swoich upodobań. Te ciasteczka moja rodzina oceniła na 5 mimo, że nie są tak wizualnie ładne jak pierwowzór.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jola · 1 miesięcy temu
    Ciasto się strasznie klei, jest tu za dużo masła ( które było wyjęte prosto z lodówki ) i mimo dodawania mąki, nie zmienia zbytnio konsystencji ... 2/10 :/

Polub nas na ...

Początek strony