Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Maślane ciasteczka

Kruche, chrupiące, delikatne ciasteczka maślane. Są bardzo proste i szybkie do przygotowania. Z ciasta można wykrawać foremkami dowolne kształty. Można je dowolnie dekorować. My lubimy je takie zwykłe, bez dodatków.

Składniki:

  • 250g mąki pszennej
  • 90g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 190g masła

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. (Masło pokroić uprzednio na małe kawałki). Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
  2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wykrawać dowolne kształty foremką i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 3 blachy ciasteczek).
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut, jedną blachę po drugiej, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasteczka lekko się przyrumienią. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.

Uwaga:

  • Masło i jajko powinny być zimne, prosto z lodówki.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

niecałe 3 blachy ciasteczek

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Maślane ciasteczka Maślane ciasteczka

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (19)

  1. Magda

Witam.
Ciasteczka rewelacja. Już zniknęły mimo, że dopiero upiekłam. Dziękuję za przepis.

  Załączniki
 
  1. Agnieszka

Ciasteczka wyszły fantastycznie! Największą frajdę miała moja córeczka przy wygniataniu ciasta i wycinaniu ciasteczek

  Załączniki
 
  1. martyna falkiewicz

pyszne ciasteczka ja dodałam trochę śmietany żeby się skleiło ciasto przed włożeniem do lodówki i wyszły pysznie

  Załączniki
 
  1. martyna falkiewicz

pyszne ciasteczka :lol:

  Załączniki
 
  1. dorota

co by sie stalo gdybym dodala margaryny a nie masla?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    dorota

Też wyjdą, ale smaczniejsze są na maśle.

  Załączniki
 
  1. nowa

czy cukier puder można zamienić na kryształ?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    nowa

Tak, można, ale najlepszy jest cukier puder.

  Załączniki
 
  1. Nadia

Wyszły za pierwszym razem. Proste, szybkie i smaczne. Im starsze tym lepsze

  Załączniki
 
  1. nowa

Nie wiem co zrobiłam źle, ale moje ciasto po wyciągnięciu z lodówki nie chciało się ładnie rozwałkować. W ogóle nie trzymało się całości tylko się kruszyło. W końcu to jakoś naprawiłam a ciastka wyszły pyszne, ale żałuję, bo nie mogłam powykrawać...

Nie wiem co zrobiłam źle, ale moje ciasto po wyciągnięciu z lodówki nie chciało się ładnie rozwałkować. W ogóle nie trzymało się całości tylko się kruszyło. W końcu to jakoś naprawiłam a ciastka wyszły pyszne, ale żałuję, bo nie mogłam powykrawać serduszek. Może ktoś się domyśla co mogłam zrobić źle?

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Natalia

Mam pytanie:
czy dodanie całego jajka zamiast tylko żółtka pogorszy smak ciasteczek? :c

  Załączniki
 
  1. sylwia

a czy moglabym wiedziec ile wychodzi ciasteczek z tych skladnikow?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    sylwia

Wychodzi 2,5 - 3 blach ciasteczek. Liczba sztuk zależy od wielkości wybranej foremki. (Przyłóż foremkę do blachy, to orientacyjnie zobaczysz ile ciasteczek zmieści się na jednej).

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony