Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
120 Komentarzy
Maślane ciasteczka

Kruche, chrupiące, delikatne ciasteczka maślane. Są bardzo proste i szybkie do przygotowania. Z ciasta można wykrawać foremkami dowolne kształty. Można je dowolnie dekorować. My lubimy je takie zwykłe, bez dodatków.

Składniki:

  • 250g mąki pszennej
  • 90g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 190g masła, zimnego

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. (Masło pokroić uprzednio na małe kawałki). Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
  2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wykrawać dowolne kształty foremką i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 3 blachy ciasteczek).
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut, jedną blachę po drugiej, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasteczka lekko się przyrumienią. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.

Uwaga:

  • Masło i jajko powinny być zimne, prosto z lodówki.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

niecałe 3 blachy ciasteczek

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Maślane ciasteczka Maślane ciasteczka

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Juju · 22 godzin temu
    Mega ciastka! Cała rodziła się zajadała i poszły w ciągu jednego dnia niestety ja musiałam użyć masła roślinnego ze względu na alergie córki i chłodziłam ciasto z 2 godziny przed rozwałkowaniem a później kształty włożyłam do zamrażalnika na godzinę i 13min do piekarnika niebo w gębie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 6 dni temu
    Ciastka pyszne, bardzo kruche.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 6 dni temu
    Toż to niebo w gębie tipy- wyciągałam tylko 1/3 ciasta do wałkowano, reszta siedziała w lodowce podsypałam dość sporo mąki- inaczej się mogą przyklejać sa obłędne! Dzięki :)))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ksawery · 7 dni temu
    mniam były hehe
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 8 dni temu
    Syn uwielbia te ciastka! Ja robię ciasto a kształty on wycina. To super zabawa a potem pyszna nagroda, a składniki zawsze są w domu więc można ciastka robić kiedy się ma na to ochotę taka akcja spontan. Polecam wszystkim
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    matt · 9 dni temu
    czy nie potrzeba proszku do pieczenia ? pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Katarzyna Kasperek · 10 dni temu
    Ja do moich ciasteczek dodałam mieszankę studencką, orzechy włoskie, płatki owsiane i sezam ( wszystko drobniutko zmielone) pychotka wyszły maślano-owsiano-orzechowe.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 13 dni temu
    Wyszły pyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Cat · 13 dni temu
    Moje tez się rozpłynęły.Robiłam dokładnie wg zaleceń.Zimne jajko,zimne masło, zimne ciasto i szybko.No niestety. ....
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ja · 15 dni temu
    Fajny przepus ale zdecydowanie za slodkie. Kolejnym razem dodam o wiele mniej cukru
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Anna · 12 dni temu
      Zgadzam się i masła też dam mniej bo aż mdli ale fajnie że jest przepis jest baza do pracy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aśka · 15 dni temu
    Czy mozna dodac 120g masła+70gmargaryny?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Ola · 13 dni temu
      ja dodałam 90 gram margaryny i 100 masła ponieważ mi nie starczyło, ale ciasteczka i tak były przepyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    M · 20 dni temu
    Bardzo dziękuję za wspaniały przepis na zmarnowanie składników!!! Zrobiłam wsyztsko, jak w opisie, a ciasto nie nadawało się zupełnie do niczego. Nie polecam, szkoda czasu i pieniędzy!!!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Karolina · 15 dni temu
      Ja mam dwie lewe ręce, a wyszły mi pyszne . Musiałaś zrobić coś źle.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 22 dni temu
    Hej mam pytanko użyłam masła 83% i viastka mi sie rozpływaly w piekarniku czemu tak sie dzieje?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 22 dni temu
      Proszę prześledzić, czy były przestrzegane następujące zasady:
      1. Masło i żółtko zimne, prosto z lodówki
      2. Ciasto dobrze schłodzone (1 godzina powinna wystarczyć, ale może być więcej)
      3. Z ciastem pracujemy w miarę szybko, żeby się nie ogrzało zbytnio od ciepłym rąk i nie nabrało temperatury pokojowej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 25 dni temu
    Da się czymś zastąpić cukier? mamy malucha, któremu nie dajemy słodzonych rzeczy
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Marta · 12 dni temu
      Można w ogóle nie dawać cukru, ale wtedy będą bez smaku, można spróbować dać ksylitolu.

Polub nas na ...

Początek strony