Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
17 Komentarzy

Czarno- białe gwiazdki

Proste, kruche ciasteczka. Kruche, jasne ciasteczko zlepione jest z mniejszym ciasteczkiem ciemnym i udekorowane migdałem. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia.

W przepisie podane jest, że z danej porcji ciasta wychodzi około 50sztuk. Natomiast mi wyszło aż ponad 100 ciasteczek. Wszystko zależy od foremek, jakie się użyje, ale ciastek wychodzi naprawdę sporo i można spokojnie zrobić z połowy porcji.

Składniki:

  • 350g mąki pszennej
  • 150g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 100g cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki mleka
  • 250g margaryny
  • 20g kakao
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki słodkiej śmietany 30%
  • migdały bez skórki
  • 1 białko

Sposób przygotowania:

  1. Mąki, jajko, cukier, sól, mleko i margarynę zagnieść na jednolitą masę. 1/3 ciasta zagnieść z kakao, cynamonem i śmietaną. Oba ciasta zawinąć osobno w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 60 minut.
  2. Każde ciasto rozwałkować cienko na posypanym mąką blacie. Z ciast wykrawać foremką gwiazdki lub inne formy. Z białego ciasta wykrawać większe gwiazdki, a z ciemnego mniejsze.
  3. Ciasteczka jasne układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym białkiem i skleić z ciemnym ciasteczkiem. Posmarować białkiem ciemne ciasteczko i na górę wcisnąć migdał.

02

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut  w temperaturze 200°C.

Przepis pochodzi z gazety: "Die große Advents- Bäckerei".

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 10 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 60 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 100
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Czarno- białe gwiazdki

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iryna · 11 miesięcy temu
    Czy można zamiast margaryny użyć masła?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Angeliko[/b] w szczelnym pojemniku szklanym lub plastikowym.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Angelika · 3 lat temu
    Witam, narobiłam pełno ciasteczek na święta z pani przepisów i zabrakło mi puszek do przechowania. W czym innym niż puszce mogę przechować moje wypieki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monia · 6 lat temu
    Naprawde sa proste do zrobienia, smaczne i slicznie wygladaja.Ja czes ciasteczek zrobilm- najpierw ciemne ciasto, potem jasne i na gore orzech.....takie same ale jednak inne.....zycze smacznego !!!!!
    POLECAM:)))))))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Jolu[/b] możesz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    jola · 6 lat temu
    Witam.Czymogę tu użyć masła zamiast margaryny? Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Olu[/b] możesz już je piec i przechowuj w szczelnie zamkniętej puszce.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 6 lat temu
    Bardzo chciałabym zrobić te ciasteczka na święta a ile mogę je przechowywać i jak?
    Chciałabym je zrobić wcześniej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    izomorfia3 · 6 lat temu
    Przepis przygotowany do wydruku :-)
    Realizacja przy najbliższej okazji.
    Wyglądają apetycznie :P
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Cathi · 6 lat temu
    Prześliczne ciasteczka. Za każdym razem wychodzą idealnie i jest ich na tyle dużo, że czasami zostaje coś na drugi dzień;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula · 8 lat temu
    idealne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    karmel-itka. · 8 lat temu
    cudowne te gwiazdeczki!
    piękne, urocze. i ten migdał na samym środeczku ;] dodaje im słodyczy i wdzięku!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Amber · 8 lat temu
    Niezwykle urocze gwiazdeczki!
    Oczywiście do natychmiastowego zjedzenia...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kaś · 8 lat temu
    małe cudeńka!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 8 lat temu
    Jakie one są śliczne !:) bardzo mi się podobają i chętnie bym sie poczęstowała:))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Solniczka · 8 lat temu
    wygladaja nieziemsko i przepis wydaje sie bardzo prosty
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    viri · 8 lat temu
    śliczne gwiazdeczki, ja poszłabym mimo ilości w całą porcję bo wiem że znaleźli by się chętni (:

Polub nas na ...

Początek strony