Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Czarno- białe gwiazdki

Proste, kruche ciasteczka. Kruche, jasne ciasteczko zlepione jest z mniejszym ciasteczkiem ciemnym i udekorowane migdałem. W przepisie podane jest, że z danej porcji ciasta wychodzi około 50sztuk. Natomiast mi wyszło aż ponad 100 ciasteczek. Wszystko zależy od foremek, jakie się użyje, ale ciastek wychodzi naprawdę sporo i można spokojnie zrobić z połowy porcji.

Składniki:

  • 350g mąki pszennej
  • 150g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 100g cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki mleka
  • 250g margaryny
  • 20g kakao
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki słodkiej śmietany 30%
  • migdały bez skórki
  • 1 białko

Sposób przygotowania:

  1. Mąki, jajko, cukier, sól, mleko i margarynę zagnieść na jednolitą masę. 1/3 ciasta zagnieść z kakao, cynamonem i śmietaną. Oba ciasta zawinąć osobno w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 60 minut.
  2. Każde ciasto rozwałkować cienko na posypanym mąką blacie. Z ciast wykrawać foremką gwiazdki lub inne formy. Z białego ciasta wykrawać większe gwiazdki, a z ciemnego mniejsze.
  3. Ciasteczka jasne układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym białkiem i skleić z ciemnym ciasteczkiem. Posmarować białkiem ciemne ciasteczko i na górę wcisnąć migdał.

02

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut  w temperaturze 200°C.

Przepis pochodzi z gazety: "Die große Advents- Bäckerei".

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 10 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 60 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 100
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Czarno- białe gwiazdki

Powiązane przepisy


Biorą udział w konwersacji

Komentarze (16)

  1. Joanna

Angeliko w szczelnym pojemniku szklanym lub plastikowym.

  Załączniki
 
  1. Angelika

Witam, narobiłam pełno ciasteczek na święta z pani przepisów i zabrakło mi puszek do przechowania. W czym innym niż puszce mogę przechować moje wypieki?

  Załączniki
 
  1. Monia

Naprawde sa proste do zrobienia, smaczne i slicznie wygladaja.Ja czes ciasteczek zrobilm- najpierw ciemne ciasto, potem jasne i na gore orzech.....takie same ale jednak inne.....zycze smacznego !!!!!
POLECAM))))))

  Załączniki
 
  1. Joanna

Jolu możesz.

  Załączniki
 
  1. jola

Witam.Czymogę tu użyć masła zamiast margaryny? Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Joanna

Olu możesz już je piec i przechowuj w szczelnie zamkniętej puszce.

  Załączniki
 
  1. Ola

Bardzo chciałabym zrobić te ciasteczka na święta a ile mogę je przechowywać i jak?
Chciałabym je zrobić wcześniej.

  Załączniki
 
  1. izomorfia3

Przepis przygotowany do wydruku :-)
Realizacja przy najbliższej okazji.
Wyglądają apetycznie :P

  Załączniki
 
  1. Cathi

Prześliczne ciasteczka. Za każdym razem wychodzą idealnie i jest ich na tyle dużo, że czasami zostaje coś na drugi dzień

  Załączniki
 
  1. Paula

idealne!

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony