Szyszki
Ocena użytkowników: 5 / 5






Szyszki z ryżu preparowanego i cukierków krówek. Słodkie, smaczne, szybkie i proste do przygotowania.
Składniki:
- około 60g ryżu preparowanego
- 300g cukierków krówek (w wersji bezglutenowej wybrać krówki bezglutenowe)
- 125g margaryny lub masła
Sposób przygotowania:
- Krówki pokroić na kawałki i razem z margarynę (masłem) roztopić w garnku na małym ogniu, ciągle mieszając. Dodać ryż i wymieszać.
- Z powstałej masy formować szyszki. Pozostawić do zastygnięcia.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 10 min. |
![]() |
Liczba sztuk: |
około 20 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Mój syn za chwile będzie na technike robić szyszki z tego przepisu
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A trzeba akurat bezglutenowe czy mogą być inne ? No krówki .
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jakie chcesz. Wersja w nawiasie jest opcjonalna.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Może nie szyszki, a raczej kulki ponownie wyszły świetne ^^ Polecam przepis c-:
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.kulki bo tak ulepiłaś
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Krówki jakiekolwiek? A ktoś czytał skład krówek?! W najtańszych ciężko znaleźć masło, sama chemia! I jak jeszcze miałabym dodać margarynę OMG! Wystarczy dobra masa królowa firmy z krówką plus masło (nie żaden mix) i mamy zdrowy (gdyby nie cukier) smakołyk :-)
- {"set":null,"list":{"2":1,"7":0,"3":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A te Szyszki miękną?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie, one się dobrze trzymają.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A masa krówkowa i cukierki krówki czy jak to tam to ,to samo? No wiadomo masa krówkowa to masa nie trzeba roztapiać ale można zastąpić?
- {"set":null,"list":{"2":0,"5":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Niestety nie. Tutaj należy użyć cukierków.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam, mam pytanie, ponieważ zamierzam zrobić szyszki i jaki rodzaj krówek lub z jakiej firmy nadają sie najlepiej? Czy nie ma to znaczenia?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zwykłe, klasyczne krówki. Firma bez znaczenia
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
- {"set":null,"list":{"4":3,"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Szyszki wyszły wspaniałe! Ja dodałam jeszcze w s trakcie łączenia masy łyżkę kakao gorzkiego. Jeden fakt CIERPLIWOŚĆ i spokój.
- {"set":null,"list":{"2":1,"4":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Co można zrobić jeśli przypadkiem masa wyszła zbyt rzadka- jak zagęścić? Nie mam możliwości dokupienia ryżu preparowanego, wzięłam ostatnie paczki ze sklepu
- {"set":null,"list":{"6":5,"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A moje wyszły strasznie twarde, może wiecie dlaczego?
- {"set":null,"list":{"2":2,"3":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Za długo podgrzewane.
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wrzuciłaś ryż do zbyt ciepłej masy, poczekaj chwilę aż nie będzie taka gorąca
- {"set":null,"list":{"2":1,"3":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Żeby były miękkie krówki muszą być ciągnące.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wlasnie robie te szyszki, i maslo nie chce mi sie polaczyc z krowkami.... co robic ?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
Prawdopodobnie przegrzalas masło za wysoki ogień
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jak prawdziwe masło, to po jakimś czasie się połączy.
- {"set":null,"list":{"2":4}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A użyłaś prawdziwego masła, o 82% tłuszczu?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.[b]Doroto[/b] z masy krówkowej też się da zrobić szyszki, tylko troszkę inaczej. Na puszkę masy krówkowej (400g) dodaj 100g czekolady (mlecznej, gorzkiej lub białej). Podgrzej masę krówkową w garnku razem z posiekaną czekoladą, mieszając. Gdy powstanie jednolita masa dodaj ryż preparowany.
- {"set":null,"list":{"2":5,"3":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.a ja chcialam zapytac czy z masy kajmakowej tez mozna zrobic? Tu w Holandii krowek nie ma
tylko w polskich sklepach a codziennie tam nie bywam.. z twarogiem to wogole ciezko dostac. ale to juz nie na temat.. pozdrawiam
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.To się będzie mega kleić. Można zrobić szyszki na mleku skondensowanym słodzonym i czekoladzie. Wychodzą super szyszki. Na 100 g ryżu preparowanego dodać 200 g słodzonego mleka skondensowanego, podgrzanego ze 150 g posiekanej czekolady, aż do jej rozpuszczenia.
- {"set":null,"list":{"2":1,"3":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Sprobuj i napisz czy wyszly
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.[b]m.dz.[/b] myślę, że w lodówce można je przechowywać do 7 dni.
P.S. Bardzo mnie to cieszy- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ja też chciałam ponowić pytanie (bo nie widzę odpowiedzi) - ile można je przechowywać? Szukam czegoś, co można zrobić już nawet teraz, żeby nie zostawiać sobie wszystkiego na dwa dni przed świętami...
Ps. Swoją książką ułatwiłaś mojemu mężowi kupno prezentu dla mnie na święta
Pozdrawiam z mroźnych Mazur- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dzisiaj sama po raz pierwszy zrobiłam te szyszki i są przepyszne :-) . Mama, siostra, babcia no i tata są zachwyceni ;-)
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.8) luzik świetne
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ile mozna je przechowywaĆ?
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.U mnie leżały w spiżarni w chłodnym miejscu tydzień ale to z masy krowkowej i ryżu więc z pewnością poleżą dłużej i się nie zapisują.
- {"set":null,"list":{"4":1,"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zajebiste...xDD
Polecam ^^- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się