Kruche ciasteczka

431 Komentarzy
Kruche ciasteczka

Proste, kruche ciasteczka maślane, uwielbiane szczególnie przez dzieci. Są pyszne i chrupiące. Dzieci nie tylko lubią zjadać takie kruche ciasteczka, ale mają również zabawę przy ich przygotowaniu. Mogą foremkami do ciasteczek wykrawać dowolne kształty, a później je dekorować np. lukrem lub czekoladą. Również same są bardzo smaczne.

Możecie wybrać wersję jasną lub kakaową. Ciasteczka kakaowe nie są za słodkie i fajnie smakują polukrowane.

Ciasteczka jasne:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła, zimnego
  • 70 g cukru pudru
  • 1 jajko (rozmiar M), zimne
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Ciasteczka kakaowe:

  • 270 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 150 g masła, zimnego
  • 80 g cukru pudru
  • 1 jajko (rozmiar M), zimne
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przełożyć mąkę (lub mąkę z kakao w wersji kakaowej), pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier puder, jajko, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Zagnieść na jednolitą masę ręką lub robotem kuchennym. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wykrawać dowolne kształty foremką i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 3 blachy ciasteczek).
  3. Piec jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
  4. Ciasteczka można przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnej puszce do 8 tygodni.

Uwaga:

  • Masło i jajko powinny być zimne, prosto z lodówki.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość:

ok. 3 blachy ciasteczek

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Kruche ciasteczka Kruche ciasteczka Kruche ciasteczkaKruche ciasteczka
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 2 lat temu
    Czy można ciasto zrobić wieczorem, a rano upiec ciasteczka?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      tak
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Ola · 2 lat temu
        Nie będzie za bardzo zmrożone? 
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 2 lat temu
          Trzeba je rano ponownie zagnieść, aż lekko zmięknie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja · 2 lat temu
    Dzieci zadowolone :) 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 2 lat temu
    Wyszły pyszne. Robiłam jasne, dokładnie według przepisu i wcale nie brakuje im cukru, jak tu niektórzy piszą. Są fajne, maślane i słodkie. Używałam masła śmietankowego,  żadnej margaryny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marek · 2 lat temu
    Wspanialy przepis, ciasteczka rewelacyjne, dzieci uwielbiaja, prosze o wiecej przepisow 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 2 lat temu
    Ciasteczka pyszne, mięciutkie. Szybko się robi, można jeść prosto z blachy. Dzieci zachwycone. Najlepsze ciastka jakie kiedylolwiek zrobiłam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justa · 2 lat temu
    Super ciacha. Dobre kruche tylko jak ktoś chce więcej ciastek a nie "na raz" radzę podwoić składniki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maja · 2 lat temu
    Pyszne 🙂 wyszły idealnie za pierwszym razem 🙂
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Wiki · 2 lat temu
      😍
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Wiki · 2 lat temu
        Super ci wyszły
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Anna · 2 lat temu
      Jak zrobione wzorki? 
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Ewa · 2 lat temu
        To są foremki ze stempelkami, dostępne np w Pepco (tam kupiłam dokładnie takie wzory z 3 lata temu)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 2 lat temu
    Dałam trochę więcej cukru i następnym razem będę pamiętać żeby robić trochę grubsze ciacha a tak po za tym świetny przepis dziękuje:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 2 lat temu
    Chyba najlepsze jakie robiłam😍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 2 lat temu
    Super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 2 lat temu
    Najlepsze! 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Danka · 2 lat temu
    Ja do swojej wersji ciastek dodaję na około 2 kg.mąki krupczatki ,8 żółtek,półtora paczki dobrej margaryny,1 pudełko kwaśnej śmietany,cukier wanil.3 łyżeczki proszku do pieczenia,3 szkl.cukru pudru..Są pyszne,słodziutkie,kruche ..Robie na oko ,więc trzeba regulować..Ciasto powinno być lekko miękkie niczym plastelina .Ogólnie ciasteczka powinny być słodkie,kruche i pachnące wanilią😀
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kasia · 2 lat temu
      Nie ma czegoś takiego jak dobra margaryna, tłuszcze trans i rąk w prezencie
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Palmowa · 2 lat temu
        Brawo, racja! Nomen omen... Margaryna.. Kasia... :) 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 2 lat temu
    Moje córeczki zachwycone pysznymi ciasteczkami. Dodałyśmy jeszcze polewę czekoladową i posypkę <3😍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Diana · 2 lat temu
    Jako pierwsze robiłam kakaowe ... Są pyszne...sugerując się komentarzami dodałam trochę więcej cukru pudru ...4 latek zachwycony , zwłaszcza że wykorzystaliśmy foremki Psiego Patrolu 😆 Jutro będziemy robić jasne ciasteczka dla odmiany 😉 Polecam ten przepis 👍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Olg · 2 lat temu
    Wow, widzę niepochlebne komentarze i nawet nie wiem jak je oceniać. Ciastka kruche, maślane, zawsze robię z tego przepisu. Wychodzą kruche i maślane 😅 nie są ulepkiem (ale klasyczne ciastka maślane - shortbread - to bardziej słone niż słodkie są!), mają super konsystencję. Może te osoby, którym tak bardzo nie smakowało, nie mają pojęcia o co chodzi z tego typu ciastkami? Albo zamiast masła dodają margaryny? Albo podsypują dodatkowo Mąką, bo noe czekają na schłodzenie i ciasto się zaczyna przyklejać? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna Hoffmann · 2 lat temu
    Ciastka mało słodkie musiałam je polać lukierem bo były bardzo gorzkie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewe · 2 lat temu
    Ciasteczka pyszne,dzieci zachwycone, nic nie  doczekało nawet do następnego dnia 😅 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kjytre · 2 lat temu
    nie wiem dobre
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 2 lat temu
    Patrząc na pozytywne komentarze skusiłam się by zrobić ciasteczka z tego przepisu. Chyba jeszcze nigdy się tak nie zawiodłam. Wiem, że są różne gusta, ale te ciastka są naprawdę niesmaczne- mocny eufemizm. Nie są obrzydliwe tylko niedobre. Za suche, nie mają kruchości tylko brak smaku. Jakbym samą mąkę jadła. Nie polecam. Jeśli ktoś jadła kiedyś takie ciasteczka robione przez mamę czy babcię albo z dobrej cukierni będzie bardzo zawiedziony tym czymś.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Lilly · 2 lat temu
      Pewnie z tandetnej mąki robiłaś i masz problem , to ze ci wyszły niedobre to twój błąd.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 2 lat temu
    Jak długo można przechowywać te ciasteczka ? Czy Ok 3-4 dni jest ok ? Przechowywać w lodowce czy zamknięte w pojemniku ? 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Jest napisane w przepisie: Ciasteczka można przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnej puszce do 8 tygodni.