Proste, kruche ciasteczka maślane, uwielbiane szczególnie przez dzieci. Są pyszne i chrupiące. Dzieci nie tylko lubią zjadać takie kruche ciasteczka, ale mają również zabawę przy ich przygotowaniu. Mogą foremkami do ciasteczek wykrawać dowolne kształty, a później je dekorować np. lukrem lub czekoladą. Również same są bardzo smaczne.
Możecie wybrać wersję jasną lub kakaową. Ciasteczka kakaowe nie są za słodkie i fajnie smakują polukrowane.
Ciasteczka jasne:
300 g mąki pszennej
150 g masła, zimnego
70 g cukru pudru
1 jajko (rozmiar M), zimne
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Ciasteczka kakaowe:
270 g mąki pszennej
30 g kakao
150 g masła, zimnego
80 g cukru pudru
1 jajko (rozmiar M), zimne
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Do miski przełożyć mąkę (lub mąkę z kakao w wersji kakaowej), pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier puder, jajko, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Zagnieść na jednolitą masę ręką lub robotem kuchennym. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wykrawać dowolne kształty foremką i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 3 blachy ciasteczek).
Piec jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
Ciasteczka można przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnej puszce do 8 tygodni.
Uwaga:
Masło i jajko powinny być zimne, prosto z lodówki.
Wyszły pyszne. Robiłam jasne, dokładnie według przepisu i wcale nie brakuje im cukru, jak tu niektórzy piszą. Są fajne, maślane i słodkie. Używałam masła śmietankowego, żadnej margaryny.
Ja do swojej wersji ciastek dodaję na około 2 kg.mąki krupczatki ,8 żółtek,półtora paczki dobrej margaryny,1 pudełko kwaśnej śmietany,cukier wanil.3 łyżeczki proszku do pieczenia,3 szkl.cukru pudru..Są pyszne,słodziutkie,kruche ..Robie na oko ,więc trzeba regulować..Ciasto powinno być lekko miękkie niczym plastelina .Ogólnie ciasteczka powinny być słodkie,kruche i pachnące wanilią😀
Jako pierwsze robiłam kakaowe ... Są pyszne...sugerując się komentarzami dodałam trochę więcej cukru pudru ...4 latek zachwycony , zwłaszcza że wykorzystaliśmy foremki Psiego Patrolu 😆 Jutro będziemy robić jasne ciasteczka dla odmiany 😉 Polecam ten przepis 👍
Wow, widzę niepochlebne komentarze i nawet nie wiem jak je oceniać. Ciastka kruche, maślane, zawsze robię z tego przepisu. Wychodzą kruche i maślane 😅 nie są ulepkiem (ale klasyczne ciastka maślane - shortbread - to bardziej słone niż słodkie są!), mają super konsystencję. Może te osoby, którym tak bardzo nie smakowało, nie mają pojęcia o co chodzi z tego typu ciastkami? Albo zamiast masła dodają margaryny? Albo podsypują dodatkowo Mąką, bo noe czekają na schłodzenie i ciasto się zaczyna przyklejać?
Patrząc na pozytywne komentarze skusiłam się by zrobić ciasteczka z tego przepisu. Chyba jeszcze nigdy się tak nie zawiodłam. Wiem, że są różne gusta, ale te ciastka są naprawdę niesmaczne- mocny eufemizm. Nie są obrzydliwe tylko niedobre. Za suche, nie mają kruchości tylko brak smaku. Jakbym samą mąkę jadła. Nie polecam. Jeśli ktoś jadła kiedyś takie ciasteczka robione przez mamę czy babcię albo z dobrej cukierni będzie bardzo zawiedziony tym czymś.