Ciasteczka z tahini i banana

Ciasteczka z banana, pasty tahini i zmielonych migdałów. Zdrowa przekąska bez glutenu, nabiału, jajek i do tego wegańska. Może być również bez cukru, jeśli cukier puder zastąpicie ksylitolem. Ciasteczka są miękkie i delikatne.

Składniki na 8 sztuk:

Ciasto:

  • 100 g banana (waga bez skórki, potrzebny jest jeden średniej wielkości banan)
  • 50 g pasty tahini (kupnej, jasnej lub z przepisu: "Pasta Tahini")
  • 2 łyżki cukru pudru lub ksylitolu
  • 70 g zmielonych migdałów blanszowanych*

Dodatkowo:

  • sezam łuskany do obtoczenia

Sposób przygotowania:

  1. Banana (100 g), pastę tahini i cukier puder zmiksować blenderem na gładką masę.
  2. Dodać zmielone migdały i wymieszać łyżką. (Masa jest luźna).

2

  1. Sezam wsypać do miseczki. Z masy uformować kulkę (dłońmi zamoczonymi w wodzie) wielkości mniej więcej orzecha włoskiego. Przełożyć ją do miski i obtoczyć w sezamie. Ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, spłaszczyć i ewentualnie brzegi zaokrąglić dłonią. W ten sam sposób przygotować resztę ciasteczek.

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 17 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Ziarenka sezamu mogą się delikatnie zarumienić, ale ciasteczka powinny pozostać jasne.
  2. Ciasteczka pozostawić na blasze do lekkiego przestygnięcia. Następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Uwaga:

* Mogą być również zmielone orzechy lub migdały ze skórką, ale z migdałów bez skórki ciasteczka mają ładniejszy kolor, taki jak chałwa i w smaku są delikatniejsze.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 8

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Ciasteczka z tahini i banana Ciasteczka z tahini i banana