Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Ciasteczka z tahini i banana

Ciasteczka z banana, pasty tahini i zmielonych migdałów. Zdrowa przekąska bez glutenu, nabiału, jajek i do tego wegańska. Może być również bez cukru, jeśli cukier puder zastąpicie ksylitolem. Ciasteczka są miękkie i delikatne.

Składniki na 8 sztuk:

Ciasto:

  • 100 g banana (waga bez skórki, potrzebny jest jeden średniej wielkości banan)
  • 50 g pasty tahini (kupnej, jasnej lub z przepisu: "Pasta Tahini")
  • 2 łyżki cukru pudru lub ksylitolu
  • 70 g mąki migdałowej (zmielonych migdałów blanszowanych)*

Dodatkowo:

  • sezam łuskany do obtoczenia

Sposób przygotowania:

  1. Banana (100 g), pastę tahini i cukier puder zmiksować blenderem na gładką masę.
  2. Dodać mąkę migdałową i wymieszać łyżką. (Masa jest luźna).

2

  1. Sezam wsypać do miseczki. Z masy uformować kulkę (dłońmi zamoczonymi w wodzie) wielkości mniej więcej orzecha włoskiego. Przełożyć ją do miski i obtoczyć w sezamie. Ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, spłaszczyć i ewentualnie brzegi zaokrąglić dłonią. W ten sam sposób przygotować resztę ciasteczek.

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 17 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Ziarenka sezamu mogą się delikatnie zarumienić, ale ciasteczka powinny pozostać jasne.
  2. Ciasteczka pozostawić na blasze do lekkiego przestygnięcia. Następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Uwaga:

* Mogą być również zmielone orzechy lub migdały, ale z mąki migdałowej ciasteczka mają ładniejszy kolor, taki jak chałwa i w smaku są delikatniejsze.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 8

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Ciasteczka z tahini i banana Ciasteczka z tahini i banana

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony